Признаци на проблемната бременност

22
Добави коментар

Интервю с д-р Мажена Панова

Началник отделение „Патологична бременност”

I САГБАЛ „Света София“

 

Намираме се в отделението по патологична бременност в I САГБАЛ „Света София“. Разговаряме с д-р Панова – Началник на отделението.

 

Работата в това отделение е свързана с всякакъв вид патология, която може да се случи както акушерски, така и не от акушерско естество. Всички случай, които са свързани със спонтанни аборти, преждевременно раждане, бременни с други хронични тежки заболявания, тежки акушерски проблеми с така наречената прееклампсия, двуплодна бременност, диабет и бременност, хипертония и бременност, са в това отделение. Всъщност всички жени, които имат нужда от повече наблюдения, за да се стигне до успешно раждане и до едно живо и здраво бебе попадат в отделението на д-р Панова.

 

Мама, татко и аз: Д-р Панова, какви са признаците за проблемна бременност?

 

Д-р Панова: Признаците за проблемна бременност са различни за отделните етапи на бременността. В първото тримесечие има едни признаци, други признаци има през второто тримесечие, съвсем други, когато предстои раждане.

 

 

Не може да се говори за конкретни признаци. При всяка една жена подхода е индивидуален, не може да се каже, че този при признак е такъв проблема, с този е такъв. Можем все пак да обобщим, че най-честите признаци са така наречените маточни контракции, които могат да доведат до преждевременно раждане.

 

Втори признак, от който най-често се оплакват жените е болка ниско долу в корема или евентуално генитално кървене, което може да се получи по време на бременността. Особено, ако това се случва през първи триместър на бременността, тогава най-често е свързано с диагноза неправилно развиваща се бременност или така наречения missed abortion. Когато това се случва по време на второто тримесечие (това означава от 16 до 28 седмица), тогава трябва да насочим вниманието си, не върху това че бебето не се развива, а повече върху възможността за евентуално преждевременно раждане. Тогава следим дали случайно жената не прави преждевременно разкритие и има опасност от раждане на едно недоносено дете.

 

Гениталното кървене през втория триместър често свързваме с друга тежка патология на бременността – така наречената плацента превия, която е патологично предлежание на плацентата. Плацентата тогава покрива цервикалния канал и кървенето е един от симптомите на това заболяване, което е тежко състояние в акушерството. В някои случай, то е свързано с много рискове както за бебето така и за майката.

 

 

Може да се случат и други състояния – хронични заболявания, които жените имат по време на бременност – например хронични бъбречни заболявания (тежки бъбречни кризи). Състоянието на бъбрека, може да доведе до инфекция или евентуално дори до преждевременно раждане причинено от болка.

 

Друго хронично заболяване е така наречената хипертония – много млади жени имат високо кръвно. Трябва да се обръща специално внимание на кръвното налягане по време на бременността, за да не се усложнят нещата и да се стигне до хипертония.

 

Диабетът също е едно заболяване, което може да доведе до проблемна бременност. Необходимо е много строго следене на нивата на кръвната захар, и ако е необходимо, така да се направи терапията, че да може да повлияе на стойностите на кръвната захар, за да може жената спокойно, с това доста неприятно заболяване, да доноси бременността си и да роди едно живо здраво дете.

 

Продължава: Как да избегнем проблемите по време на бременността?

За Мама, татко и аз: Таня Димитрова

 

Снимки: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net