2013-та – годината на интелигентния часовник

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

2013 г. ще отбележи пробива на пазара на т.нар. интелигентни часовници, даващи възможност на потребителите да имат пряк достъп от китката си до интернет, предричат експерти,.цитирани от АФП и БГНЕС От седмици се вихрят спекулации сред средите на висшите технологии и на компютърните експерти, че гигантите Епъл, Самсунг и Гугъл може да пуснат в скоро време свои модели на „смартчасовници“. Мисля, че стигнахме критичния момент, заявява Ави Грийнгарт от изследователския център „Кърънт Анализис“. Според него 2013 г. може да е годината на интелигентния часовник, защото съставните елементи са вече достатъчно малки и евтини и защото голям брой потребители вече имат смартфони, които може да се свързват с портативен апарат. Идеята за часовник онлайн е в папките на разработчиците от десетина години. Майкрософт пусна първия прототип през 2003 г. Появиха се и други часовници на пазара като Пебъл, който се свързва с айфони и смартфони чрез Андроид и предупреждава потребителя чрез тиха вибрация за всяко повикване, имейл или послание, постъпващо на телефона му. Досега тези часовници можеха да се свързват с „интелигентните телефони“ посредством Wi-Fi мрежата и да осигуряват ограничен достъп до интернет. Според експертите още щом този аксесоар привлече вниманието на по-широка публика потребители, разработчиците на приложения масово ще прибавят нови функции.
Навлизането в този многообещаващ сектор на играчи като Епъл може да активизира пазара, смята Грийнгарт и уточнява, че ползата от тези часовници трябва да бъде доказана, както при всеки нов продукт. Епъл не разкрива проектите си. Според специализирани сайтове обаче американският информационен гигант е на път да експериментира апарати с възможностите на смартфони, които да се носят като часовници. Дори е намерено названието – айчасовник (iWatch). Центърът Ей Би Ай Рисърч предрича, че този нов пазар вероятно ще се взриви следващата година и ще достигне 485 милиона продавани броя годишно в света до 2018 г. Анализаторът Оливър Чен вярва в тези апарати на бъдещето, които може да достигнат пазар от 6 милиарда долара годишно с печалба, по-висока от средната. По повод бъдещето на айчасовника Джош Флуд, експерт от Ей Би Ай Рисърч, казва: „Въпросът е дали този часовник с дигитален екран ще допълва айфоните на Епъл или ще представлява сам по себе си устройство с характерни за него функции. Сара Ротман Епс от центъра „Форестър Рисърч“ е убедена, че излизането на пазара на Епъл е само въпрос на време. Според нея други разновидности на идеята, като интелигентни очила, вече експериментирани от Гугъл, може да се окажат по-печеливши.
Мнозина смятат, че интелигентният часовник е перспективен, тъй като повечето хора искат непрекъснато да са онлайн, а и е по-малко невъзпитано да си погледнеш часовника, отколкото да извадиш смартфона си от джоба. Разработчиците трябва на първо време да определят какво наистина желаят потребителите, включително в естетичен план, по-специално за да намерят подходящия размер на чосовника: с достатъчни размери, за да е полезен, без да изглежда прекалено голям. В това отношение за жените ще бъде по-трудно. Колкото до цената, автономният интелигентен часовник би могъл да струва към 300 долара, а модел, свързан със смартфон – 100 долара.

Към статията няма коментари. Напишете първия.