Предимствата на малкия бизнес

1
Добави коментар
levelsup
levelsup

Управлението на малкия бизнес може и да предлага някои предизвикателства, но все пак то  си има своя справедлив дял от оперативни предимства. Собствениците на такъв бизнес просто трябва да се научат как да ги използват в своя полза. Правилното управление в този случай може много да помогне успешността на фирмата.

Промените на пазара

Когато една голяма компания иска да коригира своите продажби, маркетинг или практиките за обслужване на клиенти, това може да отнеме доста време. Тъй като става дума за управление и контрол на много хора и средства, процедурите по каквито и да било промени са доста тромави. За разлика от едрия бизнес обаче, малките предприятия са много по-гъвкави в това отношение и много по-бързо могат да отреагират на  нуждите на клиентите си. Съответно те трябва да използват това си предимство в конкурентната надпревара.

Разрешаване на конфликти

Възникналите конфликти в една голяма корпорация могат да предизвикат значително по-големи проблеми, отколкото в малкото предприятие. Възможно е срокът на разрешаването да надхвърли дори месец. Това не важи за малкия бизнес, където е много по-лесно да се проследи генезисът на конфликта и да се отреагира веднага. Разбира се, конфликтите в малкия бизнес също могат да се разпространят бързо, но по-малката численост на служителите дава на мениджърите предимство и поради тази причина подобни ситуации винаги са по-добре управляеми при малките фирми.

Управление

Колкото по-голяма е една компания, толкова „по-далечно“ е управлението на редовите служители. Това, в някои случаи, може да бъде доста трудно за висшия мениджмънт, който трябва да следи както за изпълнението на задачите, така и за поддържането на висок морал. В по-голямата компания, управлението се осъществява определено по-трудно, защото зависи от добрата комуникация и навременна реакция на много повече хора, отколкото в една по-малка фирма. От друга страна, служителите постоянно трябва да бъдат стимулирани, за да се ангажират емоционално и да влагат максимални усилия за успеха на компанията. Но това предполага също, че те биха искали да бъдат подобаващо възнаградени за това – получаване на по-високи постове и свързаните с тях отговорности, а също и по-солидни възнаграждения. Точно в това отношение мениджърът на по-малката фирма е привилегирован, защото ежедневно е близо до служителите си, а малкият им брой му позволява да познава и откликва по-добре на нуждите им.
 
Въздействието

Собственикът на малък бизнес има възможността да оказва по-силно въздействие върху потенциалните си клиенти, както и да участва пряко в процеса на продажбите. Той винаги може да предприеме определени конкретни мерки към даден клиент, докато управленческата система в голямата корпорация е тромава и това не е възможно. Там  на изпълнителния директор или собственик на фирмата би отнело много време лично да се включи в спечелването на определен клиент, например. А и в една голяма компания е много по-малко вероятно клиентът да успее да се срещне лично с изпълнителния директор /или президента/ – нещо, което често се оказва изключително важно за сключване на добра сделка.