Д-р Младен Младенов: Оперираме едновременно рак на гърдата, съхраняваме кожата и поставяме имплант!

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

В началото на февруари от столичната акушеро-гинекологична болница „Св. София“ обявиха, че отново ще могат да извършват за сметка на НЗОК специфична операция на рак на гърдата, при която едновременно се отстранява млечната жлеза, запазва се кожата и се поставя имплант. Имплантите все още се плащат от пациентките, но медиците се надяват в края на тази, началото на следващата година, силиконовите гърди да станат безплатни за жените с рак на млечната жлеза. „Стремим се да запазим максимален сексапил при по-младите жени и добра визия при възрастните“, обяснява мамологът Младен Младенов – част от тандема, реализиращ иновативната интервенция. Той е онколог-мамолог и работи заедно с д-р Димитър Дамянов, хирург. Ето какво разказаха двамата в интервю за в. “Доктор”.

– Д-р Младенов, вие сте мамолог, как започва пътят на пациентка с рак на гърдата към операцията?
– По принцип пътят може да е дълъг – зависи къде се преглежда жената, къде се поставя диагнозата. В нашата болница за щастие пътят е съкратен, тъй като на едно и също място е и диагностичното звено, и операционният блок. Така че първото е да видим пациентката – дали ще дойде с направление или по своя инициатива няма значение. Ако при образното изследване се установи тумор, се извършва щанцова кор биопсия. Това е специфичен метод, при който се взимат повече клетки за по-точен резултат. Резултатът от кор биопсията е много важен, за да може да се определи по-нататъшното лечение. При положителни данни за злокачествен процес вече може да се планира операцията и да се премине нататък. При планирането на операцията се съобразяваме с редица фактори. Първо какви са възможностите, които позволява самата гърда, желанието и възможностите на пациентката, и не на последно място – нивото на клиниката, където може да се извърши операцията.

– Доколко тази операция зависи от вида на тумора, от размера, от разположението му?
– Много. Този тип операция, който коментираме, се нарича кожносъхраняваща мастектомия. Тя е препоръчителна в не повече от 15% от случаите в общата клинична практика. За щастие пациентките, които се диагностицират при рутинен преглед – както често е и в нашия център – са в много ранен стадий. А при ранните стадии отстраняването на млечната жлеза е по-скоро казуистика, а не правило. Правилото е органосъхраняваща операция с прилагане на онкопластична техника.

Отстраняването на млечната жлеза се налага

в специфични случаи – когато имаме множество тумори в една и съща млечна жлеза, когато имаме по-голям тумор, който отнема по-голяма част от обема на жлезата, и в някакви други специфични случаи. Така че това не е стандартна и общоприложима операция, но е възможност за пациентката, когато се налага отстраняване на цялата жлеза.

– Какви са тези 15%, в които операцията се препоръчва, какви са техните специфики?
– Има много ясно изградени критерии и принципи. От една страна, това са така наречените критерии за онкологична издържаност на операцията. Тоест – тя трябва да бъде толкова безопасна, колкото и класическата мастектомия. За наша радост при преценката на тези показатели вече стъпваме на много голям опит в световен мащаб. Тази операция е въведена в медицинската практика още през 75-та година и до момента има над 50 хиляди случая общо. Доказано е, че операцията е еднакво добра за продължителността на живота на пациентката, метастазите и риска за рецидиви, както и класическата.

– Пациентите ви имат ли резерви, или приемат този вид операция?
– Прилагаме операцията от 2002 г. и имаме над 180 случая натрупани. Общият ни извод от отношението на пациентките потвърждава световния – за тях това е много добър вариант, понеже се спестява шокът от отстраняването на анатомичен орган, какъвто е гърдата. Още повече, че това е млечна жлеза – тя

има огромно значение за психичното състояние на жената

Това е всъщност най-голямото предимство. Другото много важно нещо е, че се спестява онкологичен риск – тоест той е еднакъв с другите видове операции, и не на последно място – самата операция като продължителност не е много по-различна от класическата. Тя не е и много тежка – тези пациентки след 24 часа са самостоятелни, след още 24 часа могат активно да се включат във възстановяването си. Това е накратко – операцията не травматизира нито физически, нито психологически.

– Имате ли достатъчно практика, за да прецените дали световните данни могат да се приложат и за България?
– За световния опит тези около 180 случая, които имаме тук, са нищо. Това е малка бройка, но все пак можем да направим някакво сравнение. При този тип операция се очаква при 4-5% да има някакви локални рецидиви. Това са случаи, при които има повторно възникване на тумор там, където е имало млечна жлеза. Науката не може да обясни феномена – защото това означава фактически, че жената получава рак на орган, който вече го няма. Но така или иначе има такава световна статистика и тя се потвърждава и в нашата практика. Има обаче нещо друго – тези пациентки са много по-мотивирани да се включват в различни лечебни програми.

Тези жени са силно мотивирани да се лекуват активно, с модерни средства, включват се в клинични проучвания, които им осигуряват достъп до много съвременно ниво на таргетни терапии, така че те имат много по-добър шанс да преживеят заболяването, спрямо своите посестрими по съдба. У пациентките понякога възниква въпросът дали съхраняващата операция е достатъчно надеждна. Трябва да знаете, че реално прогнозата на пациентката не се определя от обема на оперативното лечение, а от прогностичните фактори на тумора. Така че целта на нашето лечение като хирурзи е да отстраним максимално увредената тъкан. По-нататък прогнозата зависи от системното комплексно лечение. Затова и пациентките трябва да са мотивирани да се включат в цялата система от терапия, въпреки неприятните странични ефекти, които се получават понякога.

Д-р Димитър Дамянов:
След интервенцията жената изглежда почти така, както преди

– Д-р Дамянов, различава ли се от хирургична гледна точка кожносъхраняващата мастектомия с реконструктивна операция от класическата операция на млечна жлеза?
 – По принцип техниката е много по-различна от тази на класическата операция, изисква друг тип сръчности и умения от екипа. По принцип жената много се интересува от това как ще изглежда след операцията. Затова и обикновено с пациентките не дискутираме самия механизъм, процеса, през който жената трябва да премине. Тях ги интересува крайният резултат.

– Тоест за пациентките ви е важно не само да излязат от тук здрави, но и да останат пълноценни жени.
– Да. И на практика тази техника е била разработена точно по този повод.

– Каква е разликата между това отстраняването на жлезата и реконструкцията да се извършат наведнъж, и да са на два етапа, отдалечени един от друг във времето?
– Първото нещо, което се спестява на пациента, е общата анестезия – тя е една. Болничният престой преди и след самата операция също е един. А престоят в болница сам по себе си също е стрес. И не на последно място – когато излезе от операция и се огледа, жената изглежда почти така, както преди да я приемат в болница. Това е изключително психологическо предимство.

Надежда Георгиева