БЛОГ ЗА СЕРИОЗНИ ХОРА

1
Добави коментар

Vesica Piscis – Този древен символ е форма, образувана от два взаимносвързани кръгове и е част от свещената геометрия. „Piscis“ се отнася до факта, че средната част прилича на риба (piscies). Неговият мистичен смисъл винаги е бил обвит в мистерия, но повечето са съгласни, че тя наподобява женското начало – „вулвата на Богинята“.

„Това са два взаимосвързани кръгове, които се наричат още „Йони“. Името „Йони“ се отнася до общата част на „заключването“ между двата кръга, тъклуването му от санскрит значи – „Божествен проход“. „Йони“ е женствен елемент, „Йони“ трябва да се разглежда като „божествен проход“ посредством сексуална корелация или съюз между мъж и жена. Тази корелация продължава да е основна истина в самото ядро ​​на окултно-структурни фондации.“

– John Yarker, The Arcane Schools

Иконописците в ранното християнство често изобразяват представител на Христос вътре в vesica piscis, представляващи утробата на девицата и/или врата към небесния свят.

“Vesica Piscis” има важно значение за свободните масони.Тя е универсален експонент в архитектурата и зидарството.“

-George Oliver, Discrepancies of Masonry

Албърт Маккей обсъжда използването на Vesica Piscis в ранното масонство:

„Като символ, тя често е използвана за църковна украса от масоните през средновековието. Тази фомра присъства по печатите на всички колежи, абадства и различни религиозни общности.“
Albert G. Mackey, Encyclopedia of Freemasonry

Ето един обичайно използван масонски Vesica Piscis печат:

Може би, защото е свързвана със сексуалноста, versica се използва в логотата на производителите на облекло, както и от други производители.

Публикацията е подготвена от Иван Георгиев

Източник: VagilantCitizen

Превод: DeadZero