Киста на яйчника /Кисти на яйчниците/

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 6241 пъти | добавена на 04.04.2013 г.

Киста на яйчниците е най-често срещано заболяване в репродуктивна възраст. Тази диагноза плаши много жени.

Диагнозата незабавно повдига въпросите:

– Какво е киста на яйчниците?

– Опасно ли е?

– Какво да правим с нея и как да се предотврати появата в бъдеще? Може би не всички отговори на въпросите ще намерите дори в дебел учебник по гинекология, но на най-важните от тях ще ви отговори вашия гинеколог.

Какво е киста на яйчниците?

Яйчникът е репродуктивен орган при женските индивиди, като всяка жена има по два яйчника. Яйчниците са разположени в таза – по един във всяка страна на матката. Всеки яйчник е с размерите и формата на бадем. Яйчниците произвеждат яйцеклетки и женски хормони. Също така те са основният източник на женските полови хормони, които контролират развитието на женски полови белези, като гърдите, формата на тялото, специфично окосмяването и др. Регулацията на менструалния цикъл и бременността са тясно свързани с тях. Кистите на яйчниците са затворени структури в рамките на яйчниците, които съдържат течни, газообразни или полу твърди вещества.

За начало нека разгледаме каква е функцията на яйчника. Яйчниците са репродуктивен орган при женските индивиди – два хормонални органа с размери около 3 см (форма и размери на бадем), разположени в близост до матката и съдържат много яйцеклетки. Всеки месец, яйчниците „подготвят и отделят по едно яйце. Това яйце е разположено в малка капсула и е заобиколено от течност, наречено фоликул. Неузрели поради различни причини, например поради хормонални или възпалителни заболявания, фоликула, от който е трябвало да се отдели яйцето, формира фоликулярна киста. Това е образувание с тънки стени, пълно с течност (могат да бъдат течни, полутвърди или газообразни), по-голямо от 3 см в диаметър. Средните фоликулярни кисти могат да достигнат размери 5-6 см, а понякога и повече. Тези кисти са винаги еднокамарни. В някои случаи може да се образуват в яйчниците по едно и също време няколко кисти, които са в непосредствена близост една до друга, създавайки впечатлението на мулти-структура. При жените, които имат менструален цикъл, много често се образуват такива функционални (физиологични) кисти, които в повечето случаи изчезват от само себе си. Според Международната класификация на яйчникови тумори не всички от тези образувания поради клиничния им ефект, са истински кисти. Размера на истинските кисти се увеличива за сметка на разтягане на стените, а не поради деленето на клетките, образуващи стената, какъвто е случаят в туморите. Ето защо, като такива се явяват, кисти на матката, киста на жълтото тяло, фоликуларна киста и параовариална, които не претърпяват злокачествена трансформация. Но муцинозна и дермоидна киста са доброкачествени тумори на яйчника. Ендометриозната киста е една от проявите на ендометриоза на яйчниците, и се отнася към други категории заболявания.

Видове  кисти на яйчниците

– Функционална (фоликуларна) – обикновено изчезват сами в рамките на 2-3 менструални цикъла. – Дермоидните – Тези кисти са изпълнена с различни тъкани, като например коса, кости и кожа. – Муцинозна – състои се от слуз и може да достигне огромни размери (до 10 кг). – Ендометриозата (наречена шоколадова киста) – тъкани, които са вътре в матката и менструират всеки месец, попадат в яйчника и менструират в яйчниците, като по този начин, кистата се пълни със стара кръв с кафяв цвят (оттук и името). – Поликистоза – струпани  фоликулярни малки кисти запълват яйчниците, понякога наличие при жени с поликистозен синдром, но дори и жени, които не страдат от някакво заболяване, не са имунизирани против кисти от този тип.

Има също така параовариални и много други видове кисти.

Симптоми

 

Повечето кисти на яйчниците са малки и не предизвикват никакви симптоми. Въпреки това, те могат да бъдат придружени от тъпа болка, тежест и натиск в областта на корема, болка по време на секс. Понякога кистата може да попречи на менструалния цикъл, което го прави по-кратък или по-дълъг. В по-редки случаи, кистите могат да причинят силна болка, кървене, често уриниране (в случай на притискане на пикочния мехур при голям размер на кистата) и дори перитонит. Възможни усложнения на кистите на яйчниците са усукване краката на кистата, абсцес, разкъсване на нейната капсула. Когато крачетата на кистата са усукани се нарушава снабдяването с кръв и това води до възпалителен процес, придружен от симптоми на „остър корем“: остри болки в корема, висока температура, гадене, повръщане. Нагнояване на кистата е съпроводено с висока температура и болки в корема. При всички тези усложнения, необходима спешна операция.

Диагнозата

Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията на пациента, но тъй като в повечето случаи заболяването е безсимптомно, повечето кисти са открити от лекар при гинекологичен преглед. Използването на ултразвук може да доведе до по-точна диагноза. Понякога е необходимо да се прибегне до помощта на ядрено-магнитен резонанс и кръвни изследвания.

Наблюдение и лечение на кистите Лечение на кисти на яйчниците

Киста – това е доброкачествено туморно образувание, което представлява кухина, изпълнена със съдържание. Характера на съдържанието и размера на кистата определят  причината за възникването и.

Ако кистата е малка по размер и не причинява никакви симптоми, може да се наблюдава в продължение на няколко месеца с помощта на ултразвук. Функционалните кисти изчезват сами след един, два менструални цикъла. Лечението се провежда в течение на 45 дни с медикаменти, които въздействат на хипофизата и възпират дейността на яйчниците. Може да се вземат таблетки против забременяване, паралелно да се приемат и естрогени. Ако причината за формиране на кистата е възпаление на яйчниците, преди лечение на кистата, трябва да се премахне възпалението. Решението за това дали  да наблюдавате или да премахнете кистата, се влияе от много фактори, като:

–         възраст;

–         размера на кистата;

–         ултразвукови характеристики;

–         симптоми и др.

Например, дермоидните кисти и ендометриоми обикновено не изчезват сами по себе си, така че е препоръчително да се премахват по хирургичен път. Независимо от това дали кистата причинява симптоми, или изобщо не ви безпокои, много важно е да я наблюдавате (не забравяйте, че функционалните кисти сами изчезват след  1-2 менструални цикъла), или поне не увеличават размера си. По-голямата част от кистите са доброкачествени, но в редки случаи те са злокачествени тумори.

В случай, че трябва да се премахне кистата хирургично, можете да изберете:  

– лапароскопия (чрез камера с минимален разрез)

– коремна хирургична намеса.

 

 

Вашият лекар ще дискутира с Вас и ще избере най-подходящия метод за вас в зависимост от вашата възраст, размера на кистата, неговите характеристики и много други фактори.

Кисти и бременност

Кистите на яйчниците понякога се откриват по време на бременност. В повечето случаи те се установяват по време на рутинно изследване с ултразвук преди раждане. Повечето кисти на яйчниците, установени по време на бременност са доброкачествени тумори, които не се нуждаят от хирургична намеса. Въпреки това, операцияможе да се наложи, ако има съмнение за злокачествено заболяване.

Профилактика

Възможно ли е да се предотврати образуването на кисти? Контрацептивите може да  намалят вероятността за формиране на функционална киста и ендометриоза. Влияние върху създаването и развитието на други видове кисти все още не е възможно. Но редовни прегледи от гинеколог може да помогне за ранна диагностика и курс на лечение, при необходимост, операция.

Билколечение – Кисти на яйчниците

–         Мака – Мака е билково лекарство, което помага на тялото за увеличаване на производството на прогестерон до нормални нива, ако нивата на естроген са високи. Maкa не съдържа хормони, но действа като хормон, регулатор между естроген и прогестерон, създаване на баланс. Препоръчва се да се вземат 1000 мг дневно до балансиране на прогестерон и установяване на редовен менструален цикъл. Мака е много полезен продукт за лечение на кисти на яйчниците, защото тя помага за намаляване на кистите, като противодействие на негативните ефекти от излишния естроген.

–            Рициново масло – Външно лечение:  Правят се компреси с рициново масло. Прилагането на компреси с рациново масло е един от най-добрите форми на алтернативна терапия, която помага за лечение на кисти на яйчниците. Прилагането на компреси с рациново масло е много лесно.  Препоръчва се да се използвате студено пресовано рициново масло. Натопете едно парче плат в рициново масло. Поставете го върху корема. Сложете една кърпа отгоре, за да не изцапате с масло  дрехите си. Върху кърпата поставете бутилка с топла вода.

Етикети

киста, яйчник, киста на яйчника, кисти на яйчниците, фоликул, матка, ендометриоза, фоликулярна киста, Функционална киста, шоколадова киста, параовариална, муцинозна, дермоидна,