Оптимизация на сайт за Яндекс

48
Добави коментар
stoineff
stoineff

Яндекс © РИА Новости. Сергей Кузнецов

Оптимизация на сайт за Яндекс.
 В България все повече руснаци пазаруват имоти, идват на почивка, или по бизнес, пренасочват капиталите си след срива на банковата система в Кипър. Затова и огромно количество сайтове в България започват да се целят в рускоезичната аудитория и клиентела.

 Всеки уебмастер, който има амбиции да пробие на пазара в Русия трябва да се съобразява именно руската търсачка, защото с нея търсят 65% от потребителите в Русия, а с Гугъл едва 25%. Затова преведох една статия директно от официалната страница на сайта, която можете да прочетете по – долу:

Основната цел на Яндекс е да дава отговори на въпроси. Целта е просто потребителите в мрежата да получат търсената информация – материалите необходими да се подготвите за изпит, отговорите на кръстословицата, приближаването на датата на изложбата, пощенски код, и дори домашните любимци или любимия човек.

Значителна част от търсенето е и за  стоки и услуги. Сред многото сайтове в Яндекс на стоки и услуги да се намери и да предложи на потребителите най-високо качествения – удобен, информативен и авторитетен. Ясно е, че всички тези характеристики са субективни, и алгоритъма за търсене може да се използва само на измерваните параметри. Анализирайки стотици от тези параметри, търсачката изчислява значението на страницата – определя колко пълен  отговор дава страницата на искането.

Разбира се, фирмите, предлагащи продукти и услуги в мрежата и искат да привлекат вниманието на потребителите и да им помогнат да намерят най-желаната услуга или продадат определен продукт. За тази цел те провеждат т. нар. оптимизация на уеб сайт – действия, които ще подобрят представянето на сайта в резултатите от търсенето и да го направи по-ефективен като бизнес инструмент.

Има различни начини за оптимизация. Например, можете да направите сайта по-информативен, интересен и полезен, сайт е оптимален за потребителя. Тази оптимизация изисква да работите по съдържанието на сайта, да проявите творчество и разбиране на интересите на бизнеса и клиентите, много опит и знания. Това не е лесен начин, но тя ви позволява да получите заслужената популярност сред потребителите и високи позиции в резултатите от търсенето.

Друг подход е,  резултатите от търсенето да се разглеждат като рекламна платформа, където можете да бъдете, независимо от качеството на обекта. Този подход се нарича псевдооптимизация на руски „псевдооптимизацией“ и се прилага в опит да излъже търсачката и изкуствено да увеличи позицията на ресурса в резултатите от търсенето, влияещите параметри, които се използват в класирането.

С помощта на изкуствени методи за оптимизация може накратко да Ви представим в търсачката по погрешка. Но формулата за класиране в отговор на промените в мрежата постоянно се усъвършенства и подобрява. Неестествено високи (измамни) фактори, престават да бъдат в сила и на сайта се връща в полагащото му се място в екстрадиция. Както и в други области, псевдооптимизацията, в крайна сметка винаги губи за сметка на качеството.

Един от най-популярните начини за псевдооптимизация – е да се използват Бързи връзки, които се поставят на търговска основа и за другите ресурси (брой на връзките на страницата и текстът се вземат предвид в класирането). Търсенето на SEO-Link стимулира заливането интернет със стотици хиляди безполезни сайтове (Бел. а. познати като сателитки в България), отбелязани привлечени, или с безсмислено съдържание. В този случай, стойността на тези връзки, за да се подобри качеството на търсенето намалява значително.

Друг начин за изкуствено насърчаване на класирането в резултатите от търсенето – е реоптимизация на текстовете. В този случай, текстът е на страницата, опитвайки се да постави колкото се може повече ключови думи с по-висока позиция в резултатите от търсенето, за тези думи. В този случай, на самата страница е неудобно да се чете, и потребителят често е разочарован от ресурса.

Понякога, за да привлекат посетители към междинна страница (дорвеи), които се появяват в резултатите от търсенето за нискочестотни запитвания (Създаване на множество микронишови сайтове) и директен трафик на подходящо място. В резултат на това в интернет, има голям брой страници, където няма полезна информация. Потребителя не може да намери отговор на въпроса си и просто се губи време в подобни страници. Ботове изключват микронишовите сайтове (бел. а дорвеи – наричан от руснаците) от резултатите от търсенето.

В крайна сметка, изкуствената оптимизация не води до желания резултат. Дори ако собственикът на сайта може временно да манипулира  резултатите от търсенето, действията му накърняват правата на  други хора и околната среда на цялата мрежа. За  търсещият  потребител става все по-трудно да се намери отговор на въпроса си, но в интернет има много боклуци съдържание. Яндекс счита  псевдооптимизацията и подобни практики за форма на търсачката спам (точка 3.7 лицензи за използване на търсачката Yandex ). Тяхното използване може да повлияе на оценката на двигател за търсене в сайта.

Според Yandex, единственият истински начин да подобрите вашия сайт – върху него да  се работи непрекъснато за подобряване на качеството и лекота на употреба.

Удобен и харесван за потребителите  сайт  трябва, най-малко:

 – да има създаден атрактивен дизайн,

 – подобряване на използваемостта на интерфейси,

 – непрекъснато допълване на сайта с полезна информация.

Тази оптимизация ще помогне на вашия сайт има място в резултатите от търсенето, и привличане на посетители, които могат да станат клиенти.

Още съвети за работа с Яндекс сайт може да се намери на услугата Яндекс  Уебмастер. Яндекс.Вебмастер Яндекс се стреми да индексира преди всичко качествени ресурси, които му позволяват да отговори качествено на въпросите на потребителите си.

Оригинал

Следващата статия по темата, ще бъде:

Чем отличается качественный сайт от некачественного с точки зрения Яндекса?
+Новини, +Interview, +daniel stoineff