Отвратително вкусни манджи: BG edition

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Вдъхновени от върховите постижения на световния кулинарен фронт, за които вече ви споменахме, решихме този път да ви почерпим с едно традиционно българско меню, съставено само от отбрани гозби, изпълнени с любов и карантии…

МЕНЮ

Люба Грънчарова

1. Пача – 200 гр/300 мл

Тази благородна гозба с високо съдържание на холестерол няма нужда от реклама. Поетичната смес от елегантни свински крачка, ушички и опашлета привлича любителите на изтънчените ястия с добре оформения си и балансиран аромат на лепкава слуз и експлозивния вкус на пасторална кочина с елементи на чесън и оцет. Освен с вкусовите си качества гозбата впечатлява и с архитектурните решения, които предлага. Основният строителен материал тук са разтопените хрущяли, които придават специфичния вкус и характерната структура с вид на желирана торта, когато ястието е охладено. При консумация хранителните емоции идват основно от две посоки – от фалангите на свинските копитца, весело подрънкващи при разбъркване с лъжица. И четината – когато прасето не е добре опърлено, окосмението му с вид и свойства на корда за пъстърва щедро изпълва вътрешността на купата, а при преглъщане гъделичка небцето по най-фин начин. В режим „желе“ косъмчетата застиват из тресящата се субстанция, както хилядолетен мамут в ледник, и само връхчетата им се подават на повърхността, за да може с думите „гуци-гуци, ша та ям!“ да прокарате пръсти всред своеобразната растителност, което действа като афродизиак за кулинарното ви либидо.

Люба Грънчарова

2. Свинско със зеле – 400 гр

Тук внасяме уточнението, че става въпрос за варианта „coitus interruptus“, което ще рече преждевременно изваждане на тавата от фурната. Това осигурява на гозбата специфична слузеста структура с лек намек за медузи, както и мътния седефен цвят на мъртвешко око. Що се отнася до месото, ранното прекъсване на печенето осигурява така приятните за сетивата пепеляв цвят и апетитна тлъстост. Тази комбинация действа на перисталтиката едновременно като дизел и бензин и неприятните последствия могат да се предотвратят единствено с приемането на обилни количества хляб по време на консумацията.

sxc.hu

3. Боб със зеле – 300 мл

Внимание, това е една взривоопасна комбинация с високо октаново число! Боб със зеле – по дяволите, това е като да смесиш тротил с нитроглицерин! Сигурни сме, че подобен род хранителни субстанции са тайна разработка на военните, целящи в случай на война да осигурят достатъчен брой гърмящи перисталтики за подривни цели дълбоко в тила на врага. Нещо явно се е объркало обаче, защото приемането на боб със зеле води до спонтанни самовзривявания още преди последната лъжица да е достигнала дъното на бедстващия ви стомах. 

Thinkstock/Guliver

4. Сланина в зелев сок – 100 гр

Ако някъде по света готвачите са открили авокадото и са го съчетали със сметана, за да получат апетитен „Дип от авокадо и сметана“, то българската кулинарна мисъл е сметнала, че такива лиготии нямат място в тенджерата и смело е потопила доволен парчак сланина в зелев сок, за да може лоеният топуз хубаво да уври в благородната течност. Резултатът е повече от задоволителен, от една страна получаваме аромат на насълзени мишници в парник, а от друга, състоянието на сланината след термичната обработка е такова, че наподобява бурканче с гранясали печурки в олио… Радваме се, че този специалитет не е широко разпространен и е популярен само в някои краища на страната.

sxc.hu

5. Кървавица – 50 гр

Титанът на българската хранително-вкусова промишленост! Начинът на приготвяне на този деликатес навира всичките супи от кръв и сирена с ларви в на прасето таковата (което всъщност е есенцията)! Ако не знаете как се прави, ще ви разясним, нали сме пичове! Значи, тази своеобразна наденица е изделие от прасешко дебело черво, предварително обърнато с хастара навън и добре почистено (колко пък да е добре). И изпълнено с всякакви вътрешни и външни ненужности от свинския труп (от парчета кожа, през трахеята, та чак до белия дроб). Някои източници предупреждават, че ако грухтящата твар е имала глисти, червата могат да се напукат при пълненето. Друг ключов момент при приготвянето е пълненето с кръв от мястото на закола. Интересно е да споменем, че в южна България поставят въпроса ребром и пълнят не червата, а стомаха на прасЙето, при това фронтално – през дупето! Не знаем какво мислят природозащитниците, но вярваме, че прасето, преценено за кървавица, получава най-несправедливата свинска смърт. Не стига, че го колят, но и няма право на последна вечеря! За да бъдат чисти червата, животинката се прощава с главата си на гладно…

ДЕСЕРТ

Булфото

1. Диня със сирене и хляб

Любим десерт на поколения българи. На по-старите поколения. Обичаме момента, когато нещо толкова сухо като филия хляб среща продукт с почти 90% съдържание на вода, и еротичния миг, в който притиснати едно към друго, парчето хляб се напоява с динена влага, като дунапренена гъба за миене на чинии… и после идва сиренето, за да добави категоричния си контрапункт на сладкия вкус и да подсили грандиозния финал на десерта, като симфония от Шостакович! Накрая в чинията остават само розови трохи – благ спомен за деликатната хранително-вкусова вакханалия, извършена тази сутрин.

В обобщение, с оглед на приведените по-горе примери, с право можем да наречем Прасето и Зелето – най-важните хранителни продукти за българската екстремна кухня! Правим-сучем, все около тях се въртим… Бон апети!