Два кандидата обжалват търга за ремонт на жп гара София

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Проектът се финансира с 20 млн. евро по оперативна програма „Транспорт“

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Два от кандидатите, които се състезаваха за ремонта на Централна жп гара София, обжалват избора на изпълнител. Това са обединение „Централна гара София 2012“, в което влизат „Станилов“, „Трейс груп холд“ и „Джи Пи груп“, и консорциум „Щрабаг – жп гара София“, в което освен австрийската компания участва още и архитектурно студио „Архитектоника“. Жалбите са подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 5 и на 8 април.

Конкурсът беше организиран от собственика на гарата Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Проектът се финансира с 20 млн. евро по оперативна програма „Транспорт“. Победителят ще трябва за 26 месеца (след проектиране) да модернизира сградата, пешеходния подлез, да постави нови перонни покрития и настилки, да изгради външен и вътрешен подземен паркинг, да повиши енергийната ефективност на сградата. Конкурсът беше спечелен от обединение между „Главболгарстрой“, „Водстрой 98“ и „Промишлено строителство холдинг“ с оферта за 56 млн. лв. без ДДС. Възраженията

Сред възраженията на обединенията, обжалващи процедурата, са, че в комисията, заета с оценката на техническите предложения на кандидатите, не е имало архитект, както и нужните инженери. Или с други думи, специалистите, които са необходими за една качествена оценка на идеите на компаниите. Едновременно с това кандидатите имат възражения и по причините, довели до тяхното отстраняване. „Щрабаг“ например е отстранена, тъй като не е спазила заданието за проектиране на 100%, при положение че в насоките за изработването на идейния проект на кандидатите се съобщава, че може да предложат изменения на заданието по целесъобразност и технически причини. Тоест кандидатът може да предложи да премести местоположението на едно или друго помещение за по-голямо удобство, а впоследствие да бъде наказан заради тази си самоинициатива. 

Победителят беше ясен

Конкурсът за ремонт на Централната жп гара в София започна миналата есен при небивал интерес с 50 купени документации. Подадените оферти бяха шест. Четири от кандидатите – австрийската „Щрабаг“, гръцката „Терна“, турската „Доуш“ в съдружие с местната „СК–13 холдинг“ и „Трейс груп“ заедно със „Станилов“ и „Джи Пи груп“, бяха отстранени. Така на финалната права с ценови оферти останаха само два – победителят и консорциумът „Балканстрой – Реминг“.

Консорциумът, в който ГБС държи 50%, предложи цена от близо 56 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност на проекта от 52 млн. лв. Ценовата оферта на обединението между „Балканстрой“ и словашката „Реминг консулт“ беше 63.5 млн. лв. Така при почти еднакви оценки на техническото предложение изборът беше ясен. И при двете цени е уточнено, че не са включени непредвидени разходи, които са до 10% от стойността на проекта.

Малко странно

Отварянето на ценовите оферти потъна в информационна дупка. Офертите са били отворени на 14 март. Съобщението–покана обаче е публикувано ден след събитието и така то се проведе в отсъствието на медиите.

Масовото отпадане на кандидатите в комбинация с липсата на обяснения за това също буди съмнения. И в четирите обединения влизат фирми, участвали в десетки процедури напоследък, и се предполага, че знаят как се изготвят оферти.

Двете компании в обединението победител пък могат да се похвалят с доста спечелени поръчки заедно и поотделно. Преди няколко месеца обединение между ГБС и „Водстрой“ получи строителството на спортната зала в Пловдив за 30 млн. лв. Наред с множеството проекти на ГБС по-малкият партньор „Водстрой 98“ също става все по-активна в търговете за строителство и инфраструктура. През 2011 г. тя приватизира „Промишлено строителство холдинг“, а наскоро „Водстрой“ стана и една от компаниите в обединението, концесионер на морската гара в Несебър. „Водстрой“ се контролира от Иван Мирински, който чрез своята „ПМ контрол“ през 2008 г. придобива 96% дял за 2 млн. лв. Сделката е финансирана с банков заем от КТБ. Според отчета на „Водстрой“ за 2011 г. то има заеми за общо 20.8 млн. лв. от КТБ, а справка в Имотния регистър показва, че централата му на софийската ул. „Шандор Петьофи“ 13-15 е ипотекирана в банката. Мирински отрича дружеството да е свързано и контролирано от банката.

Въпреки обжалването на процедурата в КЗК, което предполага спиране на проекта, комисията може да вземе решение, че той е от съществено значение, и да се премине към предварително изпълнение въпреки жалбите.