Невъзможното гласуване с електронен подпис

15
Добави коментар
GaN
GaN

Невъзможното гласуване с електронен подпис
Написано на: 14.04.2009 · 12 коментара

Предназначение на електронния подпис е да свързва данните за самоличността на лице с направеното от лицето изявление в електронен вид. Изборите в България се провеждат чрез тайно гласуване (чл. 10 КРБ). Тайно, означава да се гарантира, че подадения глас няма да може да бъде свързан с лицето, което е гласувало. Да предложиш техническо средство, което осигурява самоличност за упражняване на право, което изисква анонимност, е най-меко казано неадекватно.

Това, че нещо се извършва по електронен път не го прави автоматично по-добро от не-електронния му аналог. За разлика от електронните плащане, съобщения и всякакви административни услуги по електронен път, за гласуването трябва да се осигурят съвсем различни характеристики за сигурност. Надеждното установяване на самоличността, гарантиране на цялостта на съобщението и възможността за шифриране са възможности на електронния подпис, които препятстват, а не помагат за гласуването по електронен път.

Парадоксът при електронното гласуване, e че то не може да реши проблеми, които не съществуват при традиционното „хартиено„ гласуване. Нуждата да се осигурят едновременно идентификация, тайна на вота, надеждна отчетност и същевременно да се премахне възможността за търговия с гласове засега е невъзможно да стане по електронен път. Или поне е невъзможно да стане по лесен и рационален начин. Съществуват различни методи и системи, всяка от които има свои предимства и недостатъци, но нито една не може да изпълни съвкупно всички изисквания. Предложената и май приетата система, изглежда като една от най-безсмислените поне по описанието на Биляна Борисова от „Дневник„. Бих искал да прочета и самите разпоредби на закона и приетите подзаконови актове, защото бих се хванал на бас, че ще имат дефекти, щом са дошли от човек, който може да предложи да се ползва електронен подпис.

Категория: всякакви