Австралия инвестира 14.5 милиарда в образование в идните 6 години

1
Добави коментар

 

Австралийският премиер Джулия Гилард разкри план през уикенда за повишаване на разходите за образование в идните 6 години с 14.5 милиарда австралийски (15.2 милиарда щатски) долара, в ход който тя определи като най-голямата образователна реформа от 40 години.

Училищните грантове ще се раздават на отделните ученици, посещаващи публични, частни и религиозни институции, заяви по време на пресконференция Гилард.

Планът зависи от правителствата на отделните щати, които ще трябва да допринесат за бюджета му с една трета, като ще трябва да го одобрят до 30 юни.

Ходът, който бе обявен месеци преди предстоящите федерални избори (през септември), е отговор на проверка от миналата година, от екип воден от председателя на Фонда за бъдеще на Австралия Дейвид Гонски.

Проверката стигна до заключението, че разходите вероятно трябва да нараснат до 5 милиарда долара на година, за да се подобри образованието в държавните училища, особено в непривилегированите и селските райони.

„Не можем да имаме силната икономика, която искаме утре, освен ако нямаме най-доброто образование в училищата ни днес“, коментира Гилард.

Реформата цели да гарантира, че до 2025 година нашите училища са в топ 5 в света, заяви премиерът.

Допълнителните средства се равняват на 9271 австралийски долара за всеки ученик в начално училище и за 12 193 долара за тези в средните училища и със специални нужди или с ограничена грамотност в английския.

Правителството се ангажира и с годишно индексиране с 4.7% на разходите, ако щатите увеличат техните разходи за образование с 3% годишно.

„Трудна позиция“

Изискванията на плана към осемте щата и територии на Австралия ги поставя в много трудна позиция, коментира Мартин Диксън, министър на образованието на щата Виктория от либерал-националната коалиция.

„Образованието е отговорност на щатите. Не трябва да бъдем държани заложници за начина по който тези пари се разходват“, заяви той пред Скай Нюз.

Австралийският образователен съюз призова щатите и териториите да спрат да се измъкват с извинения, посочвайки, че допълнителните ресурси са единственият начин да се гарантира висококачествено образование за всички деца.

„Цената на бездействието ще е доста по-висока от цената на инвестициите“, коментира Анджело Гавриелатос, президент на съюза.

В миналото десетилетие австралийските деца паднаха от равно второ място в уменията за четене до седмо и от равно пето до 13-то по математика, в нациите от ОИСР, според доклада на Гонски.

Нарастваща пропаст

„Пропастта между най-добре и най-зле представящите се ученици в Австралия е по-висока, в сравнение с другите страни от ОИСР“, коментира финансовият министър Уейн Суон.

„Разработихме този модел, като гледаме това, което постигат най-добрите ни ученици, как го постигат и колко разходите отиват за постигането на тези постижения“.

Правителството трябва да гарантира, че предложението ще влезе в парламента и ще бъде прието преди изборите, заявиха междувременно от партията на Австралийските „зелени“.

Етикети:
, , ,