Руснак купи острова, на който Джаки Кенеди каза „да“ на Онасис

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Риболовлев купи на 24-годишната си дъщеря апартамент от 620 кв м в Ню Йорк за 88 млн.
СНИМКА: АРХИВ

Руският милиардер Дмитрий Риболовлев купи гръцкия остров Скорпиос от Атина Онасис, внучката и единствената наследница на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. В сделката за $ 100 млн. бяха задействани офшорни тръстове в Кипър, Женева и Люксембург. Тя включва и съседното островче Спарти.

Скорпиос се намира в Йонийско море край западната континентална част на Гърция. Той е дълъг няколко километра и на него са построени 3 къщи за живеене, площадка за хеликоптери и кей за яхти. За издръжката на острова отиват около 1,5 млн. евро годишно. На митичното парче земя през 1968 г. Аристотел Онасис се венча за вдовицата на американския президент Джон Кенеди Жаклин. Потенциални купувачи на островите бяха също Роман Абрамович, Бил Гейтс и Мадона.

46-годишният Риболовлев заема 14-ото място в последната класация на най-богатите руснаци на сп. „Форбс“ със състояние от $ 9,1 млрд. Роден е на 22 ноември 1966 г. в Перма. През 1990 г., когато завършва местния медицински институт, основава с баща си компанията „Магнетикс“ за лечение чрез магнитотерапия. Eдна година работи като кардиолог в реанимацията на пермската болница. Едновременно се обучава в курсове за брокери към Министерство на финансите. Казва, че започнал да се занимава с предприемачество, защото докторската заплата не му стигала. По това време вече е глава на семейство с дете.

Няколко години по-късно на бял свят се появява и компанията „Финансов дом“, както и инвестиционният фонд „Каменен пояс“. В средата на 90-те години бизнесменът насочва погледа си към химическата индустрия и започва да купува акции от най-печелившите предприятия. През 1994 г. става член на борда на директорите, а две години след това и председател на борда на „Уралкалий“ – най-голямото в Русия предприятия за производство на калиеви изделия.

През 1996 г. Риболовлев е арестуван по подозрение, че е поръчал убийството на шефа на „Нефтехимик“ Евгений Пантелеймонов. Като мотив се посочва, че Пантелеймонов се канел да прекрати връзките с хората, които контролират паричния поток на предприятието, сред които и Риболовлев. След 11 месеца в ареста олигархът е пуснат под гаранция, а по-късно оправдан от Пермския областен съд. Намерен е извършителят на убийството, но до поръчителя никога не се стига.

Мнозина твърдят, че делото е изфабрикувано. В затвора върху предприемача бил оказван непрекъснат нитиск да продаде акциите си от „Уралкалий“. По-късно в интервю той посочва, че бил готов да остане 10 г. в затвора, но да запази дяловете си. През 2000 г. вече е собственик на 63 на сто от акциите на компанияна, които 10 г. по-късно продава за 5,3 млрд. долара.

От 2008 г. олигархът води бракоразводно дело със съпругата си Елена, която претендира за половината от богатството му. Руските и западните медии изобилстват от пикантни подробности за „развода на века“. Елена, с която Риболовлев е женен от студентските си години и която му ражда две дъщери, подава молба за развод заради многобройните му изневери. Чашата прелива, когато той отплава на круиз с яхта с няколко манекенки и с официалната си любовница.

Олигархът предлага да се разделят тихо срещу $ 1 млрд. Елена обаче отказва. Тя подава иск в Швейцария, където семейството живее от години и където по закон придобитата собственост се дели поравно. Добре, щом е така, ще дам този милиард на адвокати, а тя ще получи каквото остане след процеса, заявил Дмитрий. Той припомнил, че когато бил 11 месеца в затвора, Елена си била в Швейцария и не си спомнила за клетвата да бъде с него и в радост, и в беда. Елена пък твърди, че той представя богатството си за по-малко, отколкото е, и се надява, че е възможно да вземе близо $ 6 млрд.

Освен многобройни имоти и активи в Русия, Швейцария, САЩ, Кипър, Сингапур, семейството има яхта, два самолета – „Еърбъс 319“ и „Фалкон“, забележителна колекция картини, сред които платна на Пикасо, Ван Гог, Моне, Дега, Модиляни. Риболовлев е собственик и на контролния пакет акции на френския футболен клуб „Монако“, както и на 10 на сто от акциите на Кипърската банка.

За да избегне плащането на огромни суми на жена си, олигархът е предал всичките си активи на тръстове и получава само дивиденти. Така опитите да наложи запор на повечето придобивки на Риболовлев пропадат. Разводът не е приключил, заканва се обаче Елена.

В рамките на процеса през 2010 г. женевски съд разпореди да бъдат замразени част от активите на магната до издаването на решение. Елена има претенции към разкошното имение на Доналд Тръмп в Палм Бийч, Флорида, което Риболовлев купи през 2008 г. за 95 млн. долара. Недвижимата собственост, известна, като „Къщата на приятелството“, е разположена на брега на океана на площ от 2,6 хектара и има частен плаж, дълъг 105 м. Общата площ на жилищните помещения е 3000 кв. м. В къщата има 18 спални, зимна градина и басейн.

През февруари миналата година тръст, свързан с 24-годишната по- голяма дъщеря на Риболовлев – Екатерина, купи за $ 88 млн. апартамент от 626 кв.м в Ню Йорк с 10 стаи и гледка към Сентрал парк от бившия шеф на „Ситигруп“ Станфорд Уейл. Това се превърна в най-голямата сделка на нюйоркския пазар на недвижими имоти. През март същата година Елена предяви претенции към апартамента, като твърдеше, че покупката нарушава разпоредбите на женевското споразумение за развода. По тази причина след няколко месеца работа адвокатите на Риболовлев оформили и сделката за островите не лично на негово име, а на компании, свързани с интересите на дъщеря му Екатерина. По-малката – Ана, все още е едва на 11 г.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти