Ревю на Pebble – nixanbal – Блогосфера

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Умният часовник Pebble вече пристигна при първите си собственици и се радвам, че едно от първите му ревюта въобще можете да прочетете тук, в nixanbal.com. Играчката е далеч от суперфункционален гаджет на Джеймс Бонд, но предлага достатъчно възможности в красива опаковка, които да накарат всеки гийк да поиска да я има на китката си. Прекарах няколко дни с Pebble, свързан към моя смартфон, а по-надолу ви предлагам подробности за устройството – за неговите качества и това, което все още му липсва…

Приятен дизайн 
Pebble изглежда красиво на китката – огънатото му тяло следва извивката на каишката и не стои сякаш неестествено си залепил нещо на ръката си. Каишката е гумена с ширина 22 мм и може да се смени с друга, а тялото на часовника е от пластмаса. Като цяло го няма усещането за продукт от премиум сегмента, но не би трябвало да възприемаме Pebble като скъп аксесоар, който може да замени модел на швейцарците Tissot например. Това е хай-тек играчка със страхотна идея, за която този дизайн и изработка са тъкмо намясто.

Pebble издържа под вода – можете да плувате или да се къпете с него

От дясната страна на часовника има два бутона за навигация нагоре и надолу, а помежду им още един, който служи за потвърждение. Отляво е последният бутон (Назад), а под него се виждат няколко точки, които всъщност са мястото за зареждане. Конекторът е магнитен – подобен на този при MacBook на Apple, като завършва със стандартно USB, включващо се в порта на компютъра.

 

Като цяло Pebble пасва отлично на китката и има достатъчно дупки на каишката от комплекта, независимо колко голяма или малка е ръката ви. Имах проблеми единствено при писане на лаптопа, когато часовникът ми създаваше дискомфорт, но това по-скоро се дължи на факта, че и иначе нямам навика да нося нещо на китката си.

Дисплеят е семпъл, но четим при всякакви условия
Започвам от там, че дисплеят на Pebble не е сензорен и въпреки че това ми беше ясно още отначало, имаше няколко часа свикване, или по-скоро отвикване от навика да докосваш екрана с пръст. Хубаво или лошо е това?

Всъщност е страхотно. От една страна е трудно да улучиш с дебелия си пръст каквото и да било на толкова малка площ, от друга – колкото по-малко докосвания, толкова по-малко следи по екрана. 

А дисплеят на Pebble е e-paper, с резолюция 114х168 пиксела, черно-бял и отлично видим при абсолютно всякакви условия. Прилича на хартиен вестник и сякаш колкото по-силно слънце грее отгорему – толкова по-отчетлив е текстът. Добрата новина е, че има и подсветка, така че ако сте нощни птици – няма проблем. Въпросната се включва автоматично, щом натиснете някой бутон, а най-интересното е, че можете да я активирате с рязко движение на китката – удобно, за да проверите колко е часа през нощта, без да търсите бутоните с другата ръка.

Подсветката може да бъде включена, изключена (с цел пестене на батерия) или оставена на автоматичен режим. Освен това можете да изключите възможността за активирането й с движение на китката, което между другото е възможно благодарение на вградения акселерометър. 

Свръзване със смартфона
Умният часовник Pebble може да се свърже с iPhone, iPod touch или смартфон под Android. По-конкретно производителят посочва, че се поддържат iPhone 3GS, 4, 4S и 5, както и iPhone touch с iOS 5 или iOS 6. При дроидите се иска минимум 2.3 Gingerbread, препоръчва се 4.0 Ice Cream Sandwich, но аз използвах Pebble със Sony Xperia Z и Jelly Bean.

Windows Phone, BlackBerry и други платформи не са в списъка с поддържани от Pebble устройства.

Сдвояването става изключително простичко – необходимо е на смартфона да се свали приложението Pebble от Google Play. От началния му екран изскача голям зелен бутон Connect и след няколко секунди Bluetooth връзката с часовника е факт.

 

Настройки и приложения
Щом смартфонът е свързан с часовника, от приложението могат да бъдат направени първите бързи настройки. Там може да се отбележи от кои приложения да се получават известия на Pebble, може да бъде избран музикалният плейър, който ще се управлява с часовника, и т.н. Тук е интересно, че при плейъра Walkman на Xperia Z смяната на песни работеше, но имената им не се показваха, а при Play Music (този на Google) нещата сработиха отлично.

За известия от социалните мрежи и други апликейшъни е необходима инсталацията на второ приложение на смартфона – Pebble Notifier.

Когато някой ви търси по телефона, часовникът започва да вибрира и изписва името и номера на вашия контакт. Единственото, което може да се направи от Pebble обаче, е да затворите. При iPhone има и опция приемане на обаждането, но разговорът трябва пак да протече през Bluetooth слушалка или самия телефон, защото часовникът не е чак толкова умен.

Иначе Pebble дава известия още за имейли и SMS-и, които можете да прочетете със стрелките. Ако обаче се натрупат няколко съобщения, нещата стават по-сложни и не можете да разделите известията – общо взето разбирате, че ви чакат 5 непрочетени имейла. Също странно е, че дори да прочетете SMS през часовника – той ще си остане непрочетен в телефона.

Неприятното за нас е, че на този етап Pebble не чете кирилица, а всъщност и други символи освен латинските букви. Излизат малки квадратчета вместо текст. Също така няма български език за менюто – поддържа се единствено английски.

 

Основната функция на един ръчен часовник – да показва часа, тук е сериозно развита. Ще ви отнеме няколко минути да се поровите из различните изгледи за часовника, които са супер интересни, а може да си инсталирате допълнителни. Най-добрият вариант за мен е моделът, при който върху екрана на два или три реда се изписва часът с думи. Например за 5:25 Pebble ще представи като five-twenty-five – забавен и нестандартен начин да четете часа, който със сигурност ще привлече погледите на хората в метрото.

Има богат избор за вида на часовника и всички варианти са интересни

От приложението Pebble на смартфона има възможност за инсталация на още дребни екстри, като една от забавните тук е играта Snake – да, можете да я играете даже на това дребно екранче. От часовника можете още да си настройвате алармата, което става изключително лесно и бързо, а и като цяло за това устройство е характерен опростеният начин на навигация и ползване.

В менюто с настройките няма кой знае какво. Можете да включите или изключите Bluetooth, да настроите часа, както и да направите всички споменати по-нагоре настройки по дисплея. Също там много лесно можете да спрете вибрацията или да изключите настройките – признавам, че отначало беше малко сряскащо нещо на китката ми да вибрира при всеки мейл или входящо обаждане. После обаче се оказа, че това е супер полезна функция, която не само дава моментален поглед върху това какво се случва с телефона ми, но и не ми позволява да пропускам обаждания или каквито и да било други известия. Просто няма как да пропуснеш вибрирането на китката си.  

 

Като цяло възможностите на Pebble към момента са сравнително скромни. Тепърва обаче разработчиците получиха достъп до пакета с инструменти за създаване на допълнителни екстри за часовника, така че би трябвало каталогът да расте в следващите месеци.

Очаква се Pebble да може да работи като спортен часовник, помагайки на бегачи и колоездачи да следят скоростта и изминатото разстояние, а всичко останало зависи от идеите на програмистите.

Батерията
Pebble издържа при мен точно 3 денонощия с едно зареждане на батерията, като през тях беше подложен на сравнително натоварен режим от нотификации и ръчкане. По данни на производителя батерията би трябвало да осигурява около 7 дни работа с едно зареждане, което вероятно е постижимо ако не ползвате подсветката и сведете тормоза до минимум.

И все пак това е няколко пъти повече от днешните смартфони, така че няма да се налага всяка вечер да презареждане и мобилния, и часовника си.

Неприятното тук е, че часовникът угасна без никакво предупреждение и без да го очаквам. Оказва се, че индикатор за батерията има, но едва когато тя остане с под 20% заряд, при това такъв се появява само при разходка в менюто. От началния екран няма никакви признаци, че нещото на ръката ви може да сдаде багажа всеки момент.

 

Вижте видео с представянето на Pebble в „Първо по Дарик“

Струва ли си Pebble?
Pebble е хит в Kickstarter, а за няколко дни ползване се превърна в хит и за мен самия – наистина приятна играчка, независимо от ограничената й функционалност.

Да, умните часовници тепърва ще се развиват и ще заприличват все повече на смартфон, а един ден вероятно и ще заменят напълно мобилния ни. Днес обаче Pebble е една от най-сполучливите хай-тек играчки, които можете да имате на китката си.

Ако се самоопределяте като гийк – това нещо лесно ще ви изкуши

Супер опростен и лесен за ползване интерфейс, видим при всякакви условия дисплей и прилична батерия са основните качества на този часовник. А най-ценното може би е възможността с Pebble рязко да намалите минутите взиране в екрана на смартфона си – всичко важно ще пристига директно на китката.

Минус са малкото приложения и екстри за Pebble, но предвид страхотната подкрепа, която проектът получи в Kickstarter, със сигурност ще има достатъчно разработчици и ентусиасти да създадат допълнителен софтуер за часовника.

Струва ли си да си го купите? Ако сте фен на хай-тек играчките, искате да опитате нещо ново от малко популярна компания и five-twenty-five ви се струва като далеч по-готин вариант за изписване на часа от скучните стрелки – Pebble е тъкмо за вас.

Цената на часовника е $150 при поръчка от сайта на компанията.

Още веднъж благодаря на Калин, заради когото това ревю се случи!