Принципите на Slow food – от „Ресторанти Варна“

12
Добави коментар

« КЪМ НАЧАЛНА СТРАНИЦА

Възпитание в културата на “Slow food”

Проучвания на екипа на Ресторанти Варна показват, че някои от най-важните послания на световната организация “Slow food” все още не са преведени на български език. Това е изключително голям пропуск, особено на фона на засилващия си интерес в страната ни към здраволсовното хранене.

Според организацията „Slow food“ за деца и възрастни е от основно значение да знаят от къде произхожда добрата храна. Тази интелектуална работа води до умението за нейното оценяване, което у много деца може да е загубено поради ранното влияние на fast food  културaта. Проектите на “Slow food” за добра храна се отличават от другите най-вече по това, че са изключително ясно насочени към комуникацията и изграждането на важни социални компетенции. Удоволствие, култура и общителност – това са трите основни принципа, на които се базира изграждането на Slow Food културата.

Политическото представяне на манифеста на “Slow food”

Този документ представя ясно и нагледно някои от основните принципи на възпитанието за използване предимно на пресни продукти в ежедневието. Според екипа на организацията, както и на справочник Ресторанти Варна е остаряло вярването, че възпитанието в здравословно хранене на бъдещите поколения е работа само на училището. И други фактори трябва да се включат в общата му концепция. Според екипа на “Slow food” отговорността за възпитанието е колективна и принадлежи на общността. Възпитанието обаче трябва да е същевременно достъпно за всеки един отделен човек. То трябва да бъде напаснато и интегрирано към средата на училища, асоциации, кооперации, културни центрове. Необходимо е да се преоткрие и да се възстанови ролята на обществото като цяло за възпитанието на отделния човек, да се осигури преминаването на знанията на хартия в реалния подбор на хранителни продукти. Според организацията „Slow food“, именно хранителните продукти са средство, чрез което може да се експериментира и промотира практично, комплексно и креативно възпитание, което облагородява взаимовръзките, околната среда и общите блага.

Всеки има право на възпитание

Това е един от принципите, които биват отстоявани от организацията „Slow food” с пълна сила. В това отношение не бива да се допуска дискриминация по нито един принцип. Страните ще са в най-добро състояние, ако имат високо образовано население с отлични социални компетенции на всяка една отделна личност. Правото на възпитание в никакъв случай не бива да бъде абстрактно понятие, защото принципите вече са нарушени, когато не са активни.