На изток от рая

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

По време на пърформанс в Galleria Blu в Милано през 1977 г. на врата на всеки нов гост се закачва полароидна снимка, направена от предишен посетител. Създадената верига от портрети е по идея на италианския фотограф Нино Мильори. Той обича да експериментира с възможностите на полароидите, като упражнява натиск по време на проявяването, постигайки по този начин „деформация на реалността“. Роденият през 1926 г. в Болоня фотограф става известен като един от големите представители на италианския неореализъм. Той започва да снима през 1948 г., като желанието му да документира всекидневния живот след войната го кара да снима „неща и събития, които днес изглеждат банални, но тогава имаха голямо значение, идващо без съмнение от усещането за свобода и способността човек да има правото на избор“. Мильори снима хората във всекидневието им, на семейни тържества, понякога отива във фризьорския салон, преди да затвори. Поради липса на средства прави малка тъмна стая в килер у дома. Той проявява фотографиите си нощем и с нетърпение чака да види резултата. Случайно открива, че грешното количество химикали открива огромни възможности за експериментиране не само с реалността, но също с въображението и естетиката.

PhotoMed, фестивалът на средиземноморската фотография (от 23 май до 16 юни) в Санари-сур-мер в Югоизточна Франция (на 50 от Марсилия) и няколко близко разположени градчета, показва работите на Мильори, смятан за един от класиците на европейската визуална култура, който продължава да работи и до днес.

На фестивала е представен и френският режисьор с гръцки произход Коста-Гаврас („Z“, „Изчезнал безследно“, „Капитал“) в ролята му на фотограф. Той за пръв път отваря личния си архив, в който пази черно-бели снимки на приятели като Симон Синьоре и Ив Монтан.

Бруно Мурон и Паскал Ростен, най-известните френски папараци, които работят съвместно от 70-те години на ХХ век най-вече за Paris Match, показват изложбата си Dolce Vita с фотографии на Брижит Бардо, София Лорен, Елизабет Тейлър и Ръчард Бъртън. Подтикнати от френския медиен магнат Даниел Филипаки (превърнал Paris Match в едно от най-успешните френски списания), двамата заминават в Америка, където улавят някои от най-публикуваните папарашки снимки на Мадона, Майкъл Джексън, Роналд Рейгън. Резултатът от този проект беше показан на голяма изложба в Париж през 2012 г. и публикуван в книгата Famous. Третото издание на Photomed отделя специално внимание на ливанската и словенската фотография.

www.festivalphotomed.com