Обвиват в кожа приклада и ложата на „Бенели Рафаело Лорд“

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

По какво ще познаете новия ловен полуавтомат „Бенели Рафаело Лорд“? По много белези, но на първо място – по това, че дървеният приклад и полуложата винаги са обвити в натурална кожа.

Тази екстра се прилага въпреки че дървените части на супероръжието по принцип се изработват от висококачествен орех клас Super.

Заради скъпия кожен калъф обаче не се препоръчва носенето на пушката в дъжд.

Нищо че търговците я предлагат без какъвто и да е гаранционен лимит. Затова казват, че „Бенели Рафаело Лорд“ е практически вечен. Защото винаги е гаранция, независимо от това колко време и как е използван.

Конструкторите на полуавтомата са предпочели калибър 20/76, който е особено подходящ при лов на пернат дивеч. Оръжието обаче може да се използва успешно и за отстрел на едър дивеч с патрони с подкалибрени куршуми. Ефективността от такъв лов с „магнум“ патрони 20-и калибър е обект на различни спорове между любителите на по-големите калибри. Но споделеният опит от изпитатели и ловци на едър дивеч показва, че оръжието притежава достатъчна поразяваща способност. Нещо повече – предпочитат го, защото е по-леко и по-удобно за носене при продължителни ловни излети.

 

Лордът, както ловците галено го наричат, работи на принципа на инерционно презареждане, при който затворът се задвижва с помощта на инерционна пружина, а цевта е неподвижно закрепена към затворния блок. В момента на изстрела под въздействие на възникналия откатен импулс оръжието се придвижва назад. Свободният затвор пък се придвижва в затворната кутия на около 4 мм към цевта, при което свива инерционната пружина. Следва разтягане на пружината и изтласкване на затворната група назад. При това движение затворът захваща и изхвърля изстреляната гилза и веднага вкарва нов патрон в патронника.

Този принцип използва естествените амортизиращи свойства на човешкото тяло. Ако при изстрел прикладът на полуавтомата е опрян в твърда преграда, няма да се получи презареждане.

Това важи и при използване на патрони със слаб заряд, които също не предизвикват необходимия откатен импулс.

Принципът е патентован още в 1966 г. от италианския инженер Бруно Чиволани, но в гладкоцевните оръжия се използва от началото на 1910 г. По това време братята Бенели се занимавали с ремонт на автомобили и производство за автомобилни части.

Ползотворното сътрудничество между Чиволани и братята Бенели довежда до промишленото производство на перфектни ловни оръжия с инерционна автоматика. Изключителният дизайн е дело на гениалния художник Рафаел Санти, чието име е част от названието на оръжието.

Това е дало основание на редица оръжейни специалисти и художествени критици да твърдят, че „от мушката до задтилъка всичко е безупречно“ и неслучайно го оприличават на произведение на изкуството.

„Бенели Рафаело Лорд“ е тестван в изпитателен център по всички стандарти на НАТО, което е гаранция за висока надеждност и дълготрайност.

Производителите предлагат оръжието с цеви с дължина от 540 до 760 мм и тегло само 2,55 кг. Подцевният му пълнител събира 3 „магнум“ патрона с калибър 20/76.

ГЕОРГИ МАРИНОВ

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти