Паразити в кръвта: Ерлихиоза (моноцитна ерлихиоза)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

30.04.2013

Кърлежите вредят на домашните любимци по много начини, но може би най – опасният от тях е възможността да пренасят опасни, макар и микроскопични, паразити. Поради малките си размери причинителите могат да проникнат дори в клетките на своите гостоприемници, нанасяйки сериозни вреди. Сред трансмисивните инфекции (пренасяни от кърлежи и други кръвосмучещи заболявания) се нарежда и ерлихиозата (кърлежова треска). Освен нея, списъкът с опасни паразити се допълва от борелиоза (лаймска болест), анаплазмоза, лайшманиоза, дирофилариоза (сърдечен червей), пироплазмоза, бабезиоза и др.

 

Какво представлява? Моноцитната ерлихиоза е паразитно заболяване по кучетата, но в много случаи засяга и хората. Понякога могат да се опаразитят и котките. Причинителят на ерлихиозата е бактерия (Ehrlichia canis), която паразитира в моноцитите – вид бели кръвни клетки.

 

Как се заразяват животните? Ерлихиозата е трансмисивно заболяване, което се пренася от кърлежи като Rhipicephalus sanguineus (кафяв кучешки кърлеж). В известна степен по – силно възприемчиви са кучетата от породата немска овчарка, които според някои изследвания (Rikihisa, 1991) умират от заболяването по – често от други породи.  

 

Какви са симптомите? След 8 дни до 3 седмици от ухапването се явяват и първите признаци за заболяване. Първоначално освен липсата на апетит, летаргията и повръщането, могат да се забележат и някои по – специфични симптоми като кръвоизливи по кожата и лигавицата на устата и секрети или кръв от носа. Някои стопани забелязват, че любимецът им куца, стои изгърбен, започва да вижда все по – слабо. В някои случаи крайниците се парализират.    

 

Как да предпазим любимеца си? Външното обезпаразитяване е най – добрия начин да се избегне ухапването от пренасящите ерлихиоза кърлежи. Макар и да съществува лечение на заболяването, профилактиката остава предпочитаното решение. Предпазването на домашния любимец е и грижа за неговите стопани – хората могат да се заразят от същия вид моноцитна ерлихиоза, която е типична за кучето и котката.

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Защо кучето ми повръща?“

„Когато кучето не яде“

 

Още за котки:

„Когато котката не яде“

„Защо котката ми повръща?“