Отглеждане на аквариумни рибки

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

01.05.2013

Аквариумните рибки са наистина много интересни животни. Тези рибки, които се отглеждат в домашни условия са много, а ето ги и едни от най-известните: Гупи, Бети, Молинезии, Плати, Хелери, Златни рибки и още много други.

 

Всяка рибка си има своите предимства, но и недостатъци. Едни обичат по-твърда вода, а други – по-мека. Едни рибки обичат по-висока температура, поне 25 градуса, като бетите. Други пък и на 23-24 са доволни, като гупите и другите живородни рибки например.

 

Всеки акварист се нуждае от аквариум и оборудване (филтър, помпа за въздух, кепче, храна). Например бетите не обичат много водата да се движи, те са по-бавни рибки, а също така и не им трябва помпа за въздух, защото дишат атмосферен въздух, но пък обичат по-висока температура, както бяхме споменали по-горе. 

 

Има рибки, които са малки по размери, не повече от 2 сантиметра, но има и големи, които достигат 60 см, други – 80 см и т.н. На една рибка се полагат поне 2-3 литра. Следователно, ако искате да отгледате 2-3 рибки, които са малки като размер, например гупите, ще им е добре в един 10-15 литров аквариум с филтърче и нагревател. 

 

Сега ще ви запознаем по-подробно с оборудването за аквариума, което Ви е нужно:

 

Филтър: Движи водата, поема непотребните вещества, които са останали във водата.

 

Нагревател: Нагрява водата до температурата, която е нужна за рибките (естествено вие трябва да го настроите, но той трябва да е с термореле, защото ако няма, ще нагрява водата постоянно и рибките Ви ще станат на супа).

 

Помпичка: От нея излизат мехурчета, които се разграждат във водата и кислородът става повече. Почти същата работа може да свърши и филтърът Ви. Той движи водата и тя се обогатява с кислород отново. 

 

Грунд: За да изглежда по-добре аквариумът Ви, си вземете грунд, например речен (но това не означава да отидете в реката и да вземете 10 камъчета, а да си набавите специален, който се закупува от магазина).

 

Растения: Не е задължително да си закупувате растения, ако аквариумът Ви е малък или пък ако нямате осветление, защото те изискват осветление, за да се развиват. Трябва да ги наторявате, което ще изисква допълнителни средства.

 

Аквариум: За да отглеждате рибките си, Ви трябва аквариум. Не си вземайте малки аквариумчета, които са кръгли от по 5 литра, защото биоравновесието лесно може да се развали – полезните бактерии ще умрат и ще се зародят бактерии, които ще развалят водата, ще разболеят рибките Ви и те може да умрат. 

 

Кепче: Кепчето ще Ви е нужно, за да хващате рибката си, ако искате да я превозвате до някъде (ще Ви трябва специален плик с кислород, може да се намери по магазините за рибки) или пък, ако рибката Ви е умряла, да я изхвърлите.

 

Храна: Най-добре вземете качествена храна на Сера или Тетра, защото има храни, които много цапат, като дафнията например.

 

Лекарства: Ако рибката Ви е болна от нещо, то лекарството може да я излекува, но не винаги се получава желаният резултат. Ако пък е късно вечерта и няма начин да вземете лекарство, то вдигнете температурата на аквариума и сложете половин малка лъжичка сол, която да играе ролята на дезинфектант. 

 

Размножаване на рибките:
Както всички животни, така и рибките се размножават. Има два вида размножаване при аквариумните рибки: чрез раждане и чрез хвърляне на хайвер. Чудите се как рибките раждат? Живородните рибки, след като бъдат оплодени, задържат хайвера в себе си, докато той се развие в малка рибка и после я раждат. А хайверните, след като извършат „танца“, изхвърлят хайвер и той до няколко дни трябва да се излюпи при подходяща температура. Понякога (дори често) рибките изяждат своя хайвер или малките рибки, затова някои видове рибки трябва да бъдат отделени от родителите си, но пък други са доста грижовни за своите деца и ги бранят постоянно. Размножаването не е за начинаещи! 

 

Смяна на водата:
Смяната на водата е задължително нещо, което един акварист трябва да изпълнява ежеседмично. Сменяйте водата всяка седмица по 30%. Когато сменяте водата направете температурата еднаква или с не повече от 1-2 градуса разлика, за да няма големи температурни амплитуди.

 

Съвети:
1. Когато си вземате рибка, я огледайте внимателно и огледайте нейното поведение, защото може да изберете рибка, която е болна или има някакви отклонения.
2. Преди да поставите новата рибка/рибки в аквариума, темперирайте водата, като поставите пликчето в аквариума и на всеки 5 минути добавяте по малко аквариумна вода. След около 20 мин. (тоест четири пъти да сте добавяли по малко вода) изсипете водата от пликчето в аквариума с рибката, така рибката няма да се стресира много.
3. Изчакайте поне 1 седмица, преди да пуснете рибката в аквариума, за да може полезните бактерии да се размножат и водата да стане добра за аквариумните Ви рибки. Този процес се нарича Азотен цикъл.

 

 

Автор: Велислав99 (Администратор на twilightbulgaria.alle.bg)