Вон – свидетелката на жестоката катастрофа в САЩ, убила българката: Отвсякъде от балерината Полина Кадийска течеше кръв!

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Адвокатът на американеца Дендре Барнс прави всичко възможно клиентът му, виновник за убийството на 22-годишната балерина Полина Кадийска, да се размине с осъдителна присъда, научи кореспондентът на “ШОУ” в САЩ. Следващото заседание на съда ще се проведе на 23 май и на него най-накрая се очаква окончателна присъда. Младата българка беше прегазена от чернокож пиян младеж на пешеходна пътека, докато пресичала на зелено на 18 март 2012 г. на улица „Броуд“ във Филаделфия, САЩ. Дендре Барнс шофирал аудито си посред нощ, без да се съобразява с пътните знаци, и с двойно по-висока скорост от разрешената – 50 мили в час. Килърът на българската балерина бил в колата заедно със свой приятел. Идеята му била да отпразнува своя 19-и рожден ден, макар той да бил преди една седмица. В този момент студентката на балетно училище „Rock School“ Полина излизала от вечеря в китайски ресторант. Носила в бяла найлонова торбичка пържени картофи, пакетче кетчуп, както и голяма дамска чанта. Автомобилът, който не спира на червено, я връхлита и направо я помита. От удара

момичето излита във въздуха, при падането удря главата си в земята и почти веднага изпада в мозъчна смърт

След като я прегазва, пияният младеж удря още три паркирани коли, излиза от автомобила си и заедно с приятеля си бяга от местопрестъплението. Няколко минути по-късно обаче Дендре се връща, за да събере някои лични вещи от багажника на изоставената си кола, без да се интересува изобщо, че няколко метра зад него бере душа Полина.

След обаждане от сервитьорка на ресторант филаделфийската полиция залавя чернокожия младеж на няколко пресечки от мястото на трагедията. Определена му е парична гаранция в размер на 1 милион долара и му са повдигнати три отделни обвинения. Дендре Барнс се оказва стар познайник на полицията във Филаделфия, защото веднъж вече са му повдигани обвинения за нападение срещу жена. Адвокатът на Барнс – Емет Маден, отрича вината му и твърди пред разследващите и съда, че „жертвата се е озовала сама пред колата на моя клиент“. По думите му Дендре е невинен и по двете обвинения. Според него младежът се върнал на местопроизшествието, за да се убеди, че Полина е добре. Свидетелски показания на жена, която видяла всичко, обаче показват, че той дори не се приближил да види жива ли е или не неговата жертва.

След адския удар балерината е закарана в болница „Джеферсън“ в състояние на кома. Родителите й пристигат в САЩ и успяват да я видят още жива. Точно те са хората, които взимат трудното решение

да спрат животоподдържащите й системи, тъй като нямало никаква надежда за възстановяване

По време на процеса помощник-областният прокурор Джон Дойл представи пред съда двама очевидци на трагичните събития от 18 март 2012 г. – Ашли Ваугън и Джон Кавадах. Те свидетелстват, че са видели лично как зеленото ауди на Бърнс удря Кадийска и още няколко коли след това. Двамата допълват, че след инцидента той избягал от местопроизшествието. Защитникът на обвинения обаче се опитва да игнорира показанията им под претекст, че те пък празнували деня на Свети Патрик и може би са подпийнали и не са видели добре какво точно се е случило в злополучната нощ… „Когато излязох от колата, тя дишаше, не говореше. Момичето се протегна и отвсякъде потече кръв“, пък казва в показанията си Вон – свидетелка, която минавала по време на събитията с друга кола наблизо. Тя обаче се отдалечила много бързо, защото една от приятелките й започнала да плаче при вида на размазаната българка. Друг очевидец на инцидента – Джон Кавадах, пък се обадил веднага за помощ на телефон 911. Свидетелят дава показания за външния вид на избягалия шофьор и си спомня много ясно, че чернокожият се е върнал, за да прибере торбичка от багажника на своята кола.

Показанията на разследващия офицер Томас О`Нийл сочат, че по колата на Дендре са открити кръв и косми от косата на Поли, както и кетчуп, който носила. В констативен протокол са описани и щетите по колата на обвинения – смачкана предна лява броня, счупен фар, смачкан преден капак, нацепено предно стъкло, обърнато наобратно ляво огледало – „с червена течност от едната страна“. Полицай О`Нийл твърди, че на местопроизшествието не са намерени следи от спирачен път или изобщо някакви индикации, които да показват опит за избягване на опасната ситуация. Същият офицер открива и мобилния телефон на Полина близо до пешеходната пътека. Той набира няколко номера от него, за да се увери в самоличността на пострадалата.
Прокурорите не се поколебаха и пледираха

виновен за убийство

с превозно средство под въздействие на алкохол. „Аз много съжалявам за трагедията, която се случи онази нощ. Наистина съжалявам за всичко, което стана. Ако нейното семейство беше тук, щях да им се извиня за всичко, което се случи с нея, и за това, което те преживяват оттогава. Знам, че направих грешка и поемам пълна отговорност за това“, каза на последното заседание преди броени дни убиецът на българката. Той бе облечен в затворнически дрехи и обяви покаянието си пред седмина свои роднини, които присъстваха в съдебна зала 1007. От страна на Кадийска на делото присъстваха нейният приятел и други двама близки познати. „Ще се видим по-късно, обичам ви всички“, обърна се Барнс към близките си, сред които възрастна жена и младо момче.

Изненадващите изявления на чернокожия мъж в средата на април разследващите си обясняват с опита му да се разкае заради предстоящата присъда. Според законите в Америка, ако извършителят признае вината си и се покае за извършеното, присъдата му може да падне много драстично. Все пак общинският съдия Глен Броснън отчита постъпката на Дендре в злополучната нощ като „осъдителна, ужасна и страхлива“.

Адвокатът на Дендре работил през цялото време на разследването в посока на правна сделка, признават следователите.
Приятелите на Полина Кадийска и колегите й от балетното училище се интересуват от хода на следствието и често звънят на разследващи и прокурори, за да разберат до какъв етап са стигнали по случая, научи кореспондентът на “ШОУ” в САЩ. И те, както и родителите на нелепо загиналата българка, се надяват на правосъдие и възмездие. Но, както написа във фейсбука си майката на Поли:

„Вече нищо няма да ми я върне…“

Българи във Филаделфия, начело с Валерия Господинов, направиха кампания и събраха 11 000 долара, за да може ковчегът с тялото на Полина да бъде транспортиран в родината й. Сред дарителите е анонимен човек, дарил 2000 долара в кампанията за набиране на средствата. Полина Кадийска идва в САЩ преди три години. Макар да е малко висока за балерина, тя получава стипендия и учи балет, защото от училището оценяват таланта и техниката й. Като придобила повече опит на сцената, се изявявала и като ментор на по-младите балетисти. „Чувствам се благословен, че съм я имал в живота си“, признава за нашенката нейният партньор в танците Исаи Сомлер. „Искаше да стане много добра балерина в голяма трупа и мечтата й беше на път да се изпълни“, разказва хореографът Джъстин Алън, който малко преди смъртта й направил танц специално за нея. „Беше точно за нея и я направи много, много щастлива“. Танц, който публиката никога няма да види…

Сарасота, Флорида,
Живка АНГЕЛОВА,
наш човек в САЩ