Мушкато /Пеларгониум/ – Цветята.NET

18
Добави коментар
Tribal88

Мушкато /Пеларгониум/

За растението:

Мушкатото е чудесно, продължително цъфтящо растение, което много добре расте в стаята, на балкона или терасата, в двора. Почти няма къща, където то да е традиционното лятно цвете. Родината му е Южна Африка. Донесено е в Европа още през 17-18 век. В превод от  гръцки език думата pelargos означава щъркел, тъй като съцветието, в което стоят семената, прилича на щъркелова глава. То е многогодишно, храстовидно и достига до 50-80 см височина.

Начин на отглеждане:

 Мушкатото е лесно за отглеждане и  с успех вирее навсякъде, дори понася сухия въздух. Предпочитано е  заради едрите си цветове от бяло до тъмно червено и лилаво.

Освен в саксията или съда, в който е засадено, мушкатото може да презимува и извън него. След есента, растението се изважда от пръстта, почиства се от заболели и сухи цветя и се поставя в сухо и хладно  помещение / например мазето /, където прекарва зимата. Напролет растенията се засаждат в саксиите, наторяват се, като пръстта се обогатява с приготвена от нас или закупена от цветарските магазини почвена пръст.

При нападане на цветята от вредители, веднага напръскайте с необходимите препарати, набавени също от цветарските магазини или ветеринарните аптеки.

Светлина:Мушкатото вирее на светли, полусенчести и дори на северни изложения.

Поливане:

Препоръчва се умерено поливане, защото обилното поливане води до намаляване на  цъфтежа.

Пресаждане:

 Лесно се отглежда от резник или семе.

Допълнителна информация:

Ако мушкатото боледува : 

Жълтеещи долни листа – ако листата са жизнени, или съхнат само краищата им, причината е недостига на влага. Ако пък са вяли или загниват , има излишък на влага.
Почернели краища на листата – прекалено ниска температура.
Оголени стъбла и опадали долни листа – недостатъчна светлина, мушкатото е светлолюбиво растение.
Плесен по листата – преовлажняване на почвата. Проветрявайте помещението и намалете поливането.
Липса на цветове – ако растението изглежда здраво, вероятна причина е прекалено топлият въздух в помещението през зимата.