2800 картини на най-известните български художници се върнаха в Националната галерия

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

2800 картини на най-известните български художници от 60-те години на ХХ век, които от години стоят в хранилища в НДК, вече са в Националната художествена галерия. Пренасят ги на ръце студенти от Художествената академия.

Първо платната са обгазени, за да не „заразят“ други картини с евентуални плесени, а сега едно по едно се почистват с прахосмукачка и специален разтвор „Привантол“, внимателно нанасян с памук. Реставраторите работят със специални костюми и маски, защото сместа е отровна. Всичко се снима и каталогизира.

От депата излизат картини, които изненадват дори и познавачите Например едно огромно платно с голо тяло, дело на финия майстор на пейзажа Генко Генков. Тук е колекцията с над 10 дарени платна на Кирил Петров. Може да се види също голямоформатен портрет на писателя Николай Райнов, рисуван от акад. Светлин Русев. Или пък стадо крави, вдъхновили Златю Бояджиев за платно, днес струващо стотици хиляди.

Понеже в момента НХГ подготвя юбилейна изложба на Георги Баев, организаторите с радост откриват много непознати негови платна. Едно от тях грее в ярки багри, а художникът сам е нарисувал рамката му направо върху картината. Емил Стойчев пък имал навика да нахвърля бъдещите си композиции върху гърбовете на готовите картини, се вижда от платната, натрупани едно до друго на безкрайни редици покрай стените. Почти забравен е великолепният художник Димитър Илиев, син на композитора Константин Илиев, починал само на 30 г., но тук се пазят негови работи. Преди години колекцията на НХГ се е попълвала с откупки, а последна дума са имали Дечко Узунов, Иван Ненов и Борис Иванов.

НХГ готви изненади в Нощта на музеите на 18.5. Ще отвори изцяло позлатената бална зала на двореца, в която ще бъде наредена изложба салонна живопис (Виж една от картините, дело на Мърквичка, на схемата вляво.) Дебютантки ще танцуват валс.

А Иво Хаджимишев вече е обработил уникалните стъклени плаки със снимки на картини на Ярослав Вешин, дарени от негов правнук. Предполага се, че фотосите са дело на самия художник.

В Музея на социалистическото изкуство пък ще се открие изложба агитационни плакати от 50-те години, подготвяна от Бисера Йосифова.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти