Изменението на климата ще свие местообитанията на обикновени растения и животни

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Местообитания на много често срещани растения и животни ще се свият драстично през този век, ако глобалното затопляне продължи със сегашните си темпове и не се намали генерирането на парникови газове, казват учените след анализ на 50 000 растителни и животински видове по целия свят.

Учените от Великобритания, Австралия и Колумбия смятат, че растенията, земноводните и влечугите са най-уязвими при покачването на глобалнте температури и промените на валежите.

Земноводните са сред най-потърпевшите от глобалното затопляне. Снимка: Хармен Пикена, GNU GPL

За 57 процента от растенията и 34 процента от животинските видове има вероятност да загубят над половината от площта на местообитанията си заради изменението на климата до 2080 г. – ако нищо не се направи за ограничаване на емисиите. Най-силно засегнати ще бъдат видовете в Субсахарска Африка, Австралия, Амазония и Централна Америка.

„Изменението на климата ще намали значително биологичното разнообразие, дори при много обикновени животни и растения“, казва водещият автор Рейчъл Уорън от Университета на Източна Англия. Спадът ще навреди и на „природни услуги за хората“ като например пречистване на водата и опрашването.

Но учените казватм че правителствата все пак могат да помогнат за намаляване на загубата на местообитания с 60 процента, ако глобалните емисии на парникови газове достигнат върха си през 2016 г. и след това започнат да спадат. Пик на емисиите през 2030 г. ще намали загубите с 40%.

Само 4% от животните има вероятност да се възползват от покачването на глобалните температури и да получат най-малко 50 на сто допълнителна територия, се казва в изследването.

Въпреки това някои експерти смятат, че макар да е ясно какъв е ефектът от покачването на глобалните температури,то прогнозиране на ефекта върху растенията и животните е трудно, тъй като различните видове реагират по различен начин. Например, някои последните изследвания показват, че същества като прилепите и опосумите могат да бъдат по-способни да се адаптират към новите климатични условия. В същото време много видове жаби страдат от остър спад на популацията не само заради затоплянето, но и заради повишена предразположеност към гъбични инфекции по кожата.