Аз знам, че нищо не знам

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Технологиите на интернет гиганта са вдъхновени от принципите, по които работи човешкият мозък.

© Reuters

Още по темата

Google надниква в бъдещето

Новият алгоритъм за търсене, който компанията въвежда, е отговор на промените в начините, по които използваме технологиите

5 окт 2013

Facebook под завивките

Интелигентен софтуер ще анализира и най-незначителните действия на потребителите в социалната мрежа

27 сеп 2013

Европа срещу Google

Не без помощта на Microsoft, антитръстовите регулатори на Стария континент засилват натиска над интернет компанията

19 апр 2013

Да префасонираме Facebook

Социалната мрежа отново прави редизайн, този път за да категоризира по-добре потребителските интереси

17 апр 2013

Интернет по оруелски

Политиците ще контролират хората чрез онлайн-наблюдение, кибервойни и феодален модел на сигурността, прогнозира легендарен криптолог

12 апр 2013

Златотърсачка

Нов проект на Facebook може да промени представите ни за това как да намираме информация онлайн

18 яну 2013

Името на компанията Google вече почти се е превърнало в синоним на познанието. Голяма част от английски говорещите жители на планетата например просто казват google it (грубо преведено „гугълни го“), когато някой им зададе въпрос, чийто отговор не знаят. За повечето хора най-голямата интернет търсачка в света е основният „прозорец“ към интернет и именно чрез нея те откриват нови източници на информация.

Оказва се обаче, че Google далеч не е всезнаещ. В интервю за агенция Bloomberg ръководителят на подразделението Google Search Джон Уайли споделя, че всеки ден 15% от всички интернет търсения на потребителите са напълно уникални. Това означава, че те съдържат въпрос, ключови думи или търсят информация, които Google никога не е срещал до този момент. Всеки ден около 500 млн. от зададените въпроси се оказват непонятни за интернет търсачката и тя се принуждава да показва общи или твърде разнородни резултати.

Мащабни предизвикателства

Когато се сблъскаш с даден проблем, първо трябва да признаеш пред себе си, че той съществува. Точно това правят и от Google. Уайли споделя, че тези 15% непонятни търсения се запазват като константа всеки ден от самото създаване на компанията до днес. „Хората постоянно задават въпроси, които никога преди не са били задавани. Ние трябва да намерим решение на този проблем“, коментира той. Това обаче не може да бъде осъществено само чрез един или друг метод, затова и компанията се е насочила към няколко потенциални решения.

Едно от тях е подобряването на системата за анализиране и сканиране на световната мрежа. Ботовете на Google – автоматизирани програми, които сканират интернет страниците и ги каталогизират, постепенно стават все по-умни и бързи. Днес те вече са способни с общи усилия да анализират по 20 млрд. страници на ден. Дори и това темпо обаче се оказва недостатъчно, тъй като мащабите на глобалната мрежа стават все по-големи. Интернет се разраства с много по-бързи темпове дори в сравнение с най-смелите прогнози и ежедневно милиони нови устройства се свързват с глобалната мрежа. Уайли споделя, че до момента Google са регистрирали 30 трилиона уникални интернет адреса, които се използват от най-различни по вид устройства.

На компанията не помага и нежеланието на някои потребители да използват модерни технологии. Главният дизайнер на интернет търсачката споделя, че все още има потребители, които използват Internet Explorer 6 и дори браузъра Netscape Navigator от 1998 г. „За нас е важно всички потребители да имат достъп до еднакво качествени услуги“, казва Уайли. Това означава, че компанията трябва да разработва новите си предложения така, че те да са съвместими и със старите технологии и платформи.

Един от основните мотиватори, който кара Google да развива търсачката си за максимален брой хора, е увеличаването на собствените й приходи. Пред 2012 г. те прехвърлят $50 млрд., като 87% от тях идват именно от реклами в търсачката на компанията. Но само сканиране и добавяне на сървърен капацитет не е достатъчно за подобряване на услугата. Необходим е и по-интелигентен и нетрадиционен подход.