Респираторни вирусни болести при котките (Котешка хрема)

4
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

15.05.2013

Респираторни вирусни болести по котките е сборно понятие за характерни инфекции с общи симптоми на възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища. В редица случаи вирусите действат съвместно с други микроорганизми (бактерии, микоплазми и др.) Тези микроорганизми намират добра почва на развитие в конюктивaта, лигавиците на устата, носа и други части на дихателния апарат на животното. От това заболяване боледуват котки от всички възрасти. Най-често инфекцията се предава по въздушно-капков път чрез дихателните пътища, което спомага за бързото разпространение на болестта. Обикновено патогенните причинители на болестта се намират в лигавиците на дихателните пътища в латентно (дремещо) състояние, без да настъпват болестни изменения, но при наличие на простуда и стресови фактори (тежка уплаха, тежки операции и пр.), те се активират и предизвикват клинично изразено заболяване.

 

Признаци

Инкубационният период е 2-5 дни при калицивирусната котешка хрема. Обикновено тези инфекции протичат в две форми – тежка и лека. При леката форма се наблюдава кихане, като общото състояние и апетитът на котката не са се променили. От носа им се отделя обилен секрет, очните лигавици се възпаляват и от очите изтича гноен секрет. При тежката форма описаните признаци са много по-силно изразени. Котката има висока температура, отказва да яде, слабее. Вследствие на обилния гноен секрет от носа дишането й е затруднено. Появява се силно изразен гноен конюктивит, поради което очите са почти затворени. Космената покривка около устата, носа, муцуната и лапите се сплъстява и слепва от секрета. Общото състояние на животното се влошава. Появява се мехурчесто разязвяване на устната лигавица с поражения по езика и бузите. Настъпва възпалителен процес на трахеята, бронхите и белите дробове. Ако котката е бременна, обикновено настъпва аборт, а ако роди, котенцата са недоразвити. Прогнозата при леката форма е излекуване, но при тежката форма в 20% от случаите котката умира. След преболедуване котките придобиват кратковременен имунитет срещу болестта, но остават вирусоносители.

 

Лекуване

Няма специфични лекарствени средства срещу респираторните вирусни болести. Провежда се симптоматично лечение в специализирано ветеринарномедицинско заведение. За предотвратяване на вторична инфекция се прилагат широкоспектърни антибиотици и витамини.

 

Профилактика

Поради различния спектър от причинители не са създадени ефективни ваксини.
 

 

Автор: Даяна (Зуза)