Национално състезание по драг-рейсинг в Сливен

13
Добави коментар
dream
dream

Първото за сезон 2009 състезание от Националния шампионат по драг-рейсинг ще се проведе в Сливен на 3 май на летище „Бършен“, каза пред Дарик Веселин Кабаджов, член на Управителния съвет на клуба по драг-рейсинг в града. Над 15 отбора от цялата страна са заявили участие, но окончателният брой на състезателите ще стане ясен в последния момент, защото има записващи се на самата стартова линия.

Само от Пловдив ще пристигнат 40 човека със седем коли. Очакват се състезатели от Стара Загора, Ямбол, Бургас и други градове на България. В събота от 12 часа всеки, който има желание, може да тества автомобила си, заедно с участниците. Собственици на мотори също ще се включат в тестването.

Стартът на състезанието ще бъде даден в неделя от 8 часа.

Класовете, в които драгстърите ще се състезават тази година, са пет – A, В, С, стрийт и стрийт с предно предаване.  Автомобилите ще се надпреварват на права отсечка от 402 метра.

„Тази година ще наблегнем много на безопасността на зрителите, въпреки че слава Богу, до сега не е имало инциденти. Автомобилите стават все по-силни и по-бързи. Затова ще съкратим трасето за наблюдение на зрителите. След 320-я метър ще прекратим допускането им. Колите се движат бързо и искаме хората да са в безопасност. По света те наблюдават от трибуни, но ние нямаме такива, затова ще ограничим достъпа до колите. Не искаме да рискуваме“, каза Веселин Кабаджов.

Той допълни, че ако има силен дъжд в неделя, състезанието ще се отложи.

Драг-рейсингът е състезание между два автомобила (мотори и др.), със старт от спряло положение, на определена дистанция. Победител е този, който пръв пресече финала.