Клаустрофобия

23
Добави коментар
kochev887
kochev887

Клаустрофобията е интензивен страх от това да не бъдеш поставен в клопка или ограничен  по някакъв начин, докато се намираш в малки и тесни пространства. Страхът се фокусира върху факта, дали ще имаш достатъчно възможност да избягаш и ще ти достигне ли кислородът в тясното помещение. Човек, който страда от клаустрофобия изпитва доста силна тревога или паническа атака, когато се намира в такива помещения.

Симптоми

Изпотяване
Сърцебиене
Учестено дишане
Треперене
Замайване
Повдигане
Страх от припадък
Страх от наранявате или болест, докато се намира в затвореното пространство

Хората с клаустрофобия  имат следното поведение:

Когато влязат в някоя стая веднага търсят къде се намира вратата. Винаги гледат да са близко до изхода. Чувстват се несигурни, когато  всички врати са затворени
Избягват да шофират или да се возят в кола, когато има силен трафик и са възможни задръствания
Използват стълби, дори да има асансьор. Това поведение не е резултат от желанието да правят гимнастика
Стоят близо до врата, на местата, където има тълпи, въпреки че пространствата са широки
Изпитват паника, когато вратата е затворена  и не могат да излязат

Клаустрофобията се развива в  ранната младост, в началото на 20-те години. Много малко хора търсят помощ за лечението й.Борбата с клаустрофобията е много изморителна.Това състояние ограничава човешкия живот. Хората, изпитващи клаустрофобия, не могат да развият бизнес възможностите си, защото трябва да пътуват със самолет, а това за тях е непосилно. Отказват се от посещения на театри и всякакви събития, които им предлагат престои в зали, където те се чувстват застрашени.

Какво причинява клаустрофобията?

Клаустрофобията се развива, когато мозъкът започне да свързва малките затворени места с предстояща възможна опасност. Това се получава в резултата на претърпян инцидент, например, преживяно нападение в асансьор или преживяна паническа атака в асансьор.

Хората, страдащи от клаустрофобия винаги се връщат към първия си спомен на задушаване и  невъзможност да се отскубнат от ситуацията и всичко това предизвиква лимитиращото поведение и отбягване на затворените пространства.

Лечение на клаустрофобията

Лечението трябва да бъде комбинация от различни техники и медикаменти – психотерапия, антидепресанти и анксиолитици, в съчетание с релаксиращи техники.

1.прочете възможно повече информация за състоянието

2.правете малки стъпки, за да превъзмогнете страха. Започнете с използването на асансьор само за един етаж

3.мислете позитивно, вярвайте в себе си

4.учете релаксиращи техники, за тях попитайте  психотерапевта си и ги използвайте, когато се намирате в затворени  помещения

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––