Цветя за дома и градината

22
Добави коментар

Сред тях са коледната звезда, Исусовият венец, дифенбахията,калата, олеандърът, момината звезда.Веществата, които се съдържат в тях, могат да предизвикат раздразнение на кожата, болки в стомаха, сърдечносъдови проблеми… Цветя от семейство Млечкови (Euphorbiaceae) В белия им сок се съдържат дразнещи кожата вещества. Към това семейство спадат коледната звезда (Euphorbia pulcherrima), Исусовият венец (Euphorbia milli), кротонът (Codiaeum variegatum), акалифът (Acalypha). Цветя от семейство Змиярникови (Агасеае) Клетъчният сок, който изтича при нараняване на стъблото на дифенбахията (Diffenbachia), аглаонемата (Aglaonema), монстерата (Monstera deliciosa), филодендрона (Philodendron), калата (Zantedeschia aethiopica), е отровен. Той предизвиква обрив по кожата, болки в гърлото, а при контакт с лигавицата на очите – конюнктивит. Когато течността попадне върху кожата, незабавно трябва да се измие. За предпочитане е цветята да се почистват или пресаждат с ръкавици и да не се докосват лицето и очите. Цветя от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)Лалето (Tulipa), нарцисите (Narcissus), зюмбюлите (Hyacinthus), амарилисът (Hippeastrum) и кливи-ята (Clivia) също съдържат клетъчен сок, който може да стане причина за неразположения.

Цветя от семейство Картофови (Solanaceae) Могат да навредят бровалията (Brovallia), брун-фелзията (Brunfelsia), декоративният пипер (Capsicum), кораловото дръвче (Solanum). Те съдържат червени, жълти или бели плодчета, които, ако се погълнат, могат да предизвикат гадене, болки в стомаха, сънливост и разширени зеници. Особено трябва да се внимава с кораловото дръвче, понеже всички негови части са отровни!Татулът (Datura stramonium) също спада към семейство Картофови. Той представлява храст и всичките му части са отровни. С него трябва да се внимава изключително, защото може да причини смърт.

Цветя от семейство Устрелови (Аросупасеае) Вредни са олеандърът (зокум, лян) (Nerium oleander), аламандата (Allamanda), катарантусът (Catharanthus roseus), дипладенията (Dipladenia) и мадагаскарската палма (Pachypodium). Трябва да се внимава да не се погълнат цветове или листа от тези растения, тъй като могат да предизвикат сърдечносъдови проблеми. Голяма предпазливост изисква олеандърът. Всички негови части са отровни, особено листата. Ако попаднат в организма причиняват остри болки в стомаха, гадене, диария, нарушение на сърдечния ритъм. Първа помощ: приемане на много течности.

Цветя от семейство Рускусови (Ruscaceae) От тях може да навреди момината сълза. Отровни са преди всичко червените семена, които остават по стъблото, след като цветето прецъфти. Опасни са и младите листа и сокът на стеблото. Симптомите за отравяне са гадене, повръщане, смущения в зрението и сърдечни проблеми.