Клеоме – цвете паяк

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Ако се радвате на голяма и пъстра градина, то задължително трябва да включите в нея и екзотичното цвете клеоме, познато още като цвете паяк. Вижте как да си отгледате клеоме.

Запознайте се с цвете Клеоме

Клеоме е красиво едногодишно растение, което идва от безводните райони на Южна Америка. Разпространено е на територията на Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай, но се среща и в много други кътчета от света. В Англия и Германия го наричат още цвете паяк, заради необичайното разположение на цветовете му – дълги тичинки, малки цветчета, широки подобни на кестен листа. Клеоме цъфти от края на пролетта до късна есен в нежни бели, виолетови, розови, червени цветове.

На височина стъблата му достигат до 120см, което го прави подходящо растение за жив плет или за център на цветна композиция. Ако сте решили да съчетаете клеоме с други цветя, то едни от най-красивите съчетания се получават между клеоме, космос и далия. Заради приятното ухание на цветето, не се учудвайте, ако градината ви стане сборен център на красиви пеперуди.

Най-популярните сортове клеоме са Виолетова кралица и Розова кралица.

Как да си отгледате цвете паяк?

Поливане.
Клеоме изисква умерено поливане. Тъй като цветето идва от по-сухи райони, то може да издържа и на засушавания, но вирее по-добре, ако почвата не стои дълго време суха. Не понася поройни дъждове.

Светлина.
Цветето обича да му е слънчево и топло. Потърсете в градината място, където има достатъчно светлина, но да е защитено от поривите на вятъра.

Почва.
Относно почвата растението не е капризно. Важното е тя да е рохкава, плодородна и да има добър дренаж.

Засаждане.
Ако сте решили да си отгледате клеоме от семе, имайте предвид, че семената се сеят март-април, на тъмно и цветето се държи известно време на закрито. Изнася се, когато времето е достатъчно благоприятно за растеж, в противен случай растението ще измръзне и ще загине. Клеоме може да си отгледате и от разсад, който се сее през късна пролет и се изнася на открито в началото на лятото.

Други.
Когато цветето цъфне, може спокойно да си го откъснете и за букет във вазата. Внимавайте само да не се убодете на трънчетата, които са по стъблото му. Потопете го в хладка вода, която ако сменяте редовно, ще съхрани цветето поне за 2 седмици.

Пазете се от пчели, защото ароматът и цветовете на клеомето силно привличат вниманието им!

28.05.2013/ Христина Спасова