Как да се справим с мазната коса и кожа? | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Едни от нещата, които жените мразят най-много във външния вид, са мазната коса и кожа. Повечето представителки на нежния пол се примиряват с този свой козметичен недостатък, защото смятат, че това им е по природа. Истината обаче е, че повечето пъти мазната коса и кожа са вследствие на неправилен начин на живот.

 

Някои хора мият косата си редовно, но въпреки това тя е мазна и изглежда доста неподдържана. Хората с мазна коса често имат ниско самочувствие, защото голяма част от околните ги смятат за нечистоплътни. Всъщност косата се омазнява заради прекомерното количество себум.

 

 

Себумът е мастно вещество, което се намира в корените на косата. Там има мастни жлези, които го отделят. Неговата задача е да предпазва косата от накъсвания и изсушавания и да я поддържа здрава. Прекомерното количество обаче я прави мазна и неприятна за гледане. До омазняване на косата се стига поради няколко причини – хормоналния нарушения, неправилни грижи за косата, климатични промени, стрес, лоши здравословни и хранителни навици. Понякога мазната коса се предава по наследство.

 

Основно тийнейджърите са тези, които страдат от мазна коса и кожа. Причината е, че в този период има повишена дейност на жлезите с вътрешна секреция и най-вече на половите жлези. Ако смятате, че имате прекалено мазна коса и кожа, намалете консумацията на храни, богати на мазнини и въглехидрати.

 

На пазара има голямо разнообразие от козметични продукти, които ще ви помогнат да се справите с досадния проблем, който имате. Ако имате мазна коса, специалистите препоръчват да използвате прозрачни шампоани, а не кремообразни. Решете косата си редовно с гребен и избягвайте употребата на четка. Също така не носете стегнати шапки и мийте косата си с хладка вода. Коафьорите препоръчват да миете косата си през няколко дни. В началото ще ви е трудно, но постепенно ще намалите количеството себум, който произвеждат мастните жлези.

 

Ако кожата ви е прекалено мазна, старайте се да миете лицето си с хладка вода, поне два пъти дневно. Избягвайте употребата на агресивни продукти и на такива, които съдържат в себе си алкохол. По-добре поддържайте хигиената на лицето си лосиони на водна или цитрусова основа. Задължително трябва един-два пъти седмично да си правите глинени маски, които да почистват кожата ви в дълбочина. Също така внимавайте какво ядете – намалете консумацията на шоколадови изделия, мазни храни и алкохол.