Какво да правим и какво не в Twitter

1
Добави коментар

Социалната мрежа Twitter се различава по редица фактори от Facebook. Основната разлика е, че Facebook е общност, в която хората се свързват по интереси и общи познати, а в Twitter това става най-вече по съдържание. Ето защо е хубаво да отбележим няколко неща, които трябва и които не трябва да правим в Twitter.

Идеята за тази статия ми хрумна, докато разглеждах една статия на Бони Пандия за ExploreB2B.com. Ако трябва да съм честен, моят опит в Twitter никак не е дълъг като период. Всъщност аз имам акаунт там от февруари тази година и още се чувствам новобранец в тази социална мрежа. Twitter по-скоро трябва да се използва в помощ за рекламирането на продукт, бранд, събитие или блог, а ако се използва по подходящия начин, може да увеличи значително трафика на даден сайт. Twitter също така спомага за представянето на марката ви, промотирането на нов продукт, повишаване на продажбите чрез онлайн маркетинг, установяване на връзка с настоящи и бъдещи клиенти. Препоръчително е да изберете акаунт, който да съдържа точно вашето име или името на марката, която представлявате чрез него. Снимката е хубаво да се свързва с вас или логото на фирмата и задължително поставете връзка към вашия блог или сайт. Следвайте последователите си и им благодарете чрез DM (лично съобщение) или просто пуснете благодарствен туит, адресиран към новия последовател.

Експертите съветват да не прекаляваме с пускането на туитове, но и липсата на достатъчно туитове няма да ви осигури нови последователи. Най-добре е сами да прецените колко често и кгоа е добре да пускате туитовете, като съдите по реакциите на хората. Установете ред и честота на туитовете ви. Забавна в тази връзка е ето тази илюстрация на Geek and Poke.

Не копирайте чужди туитове – винаги поставайте надписа “RT” и името на човек, чиято фраза или “бисер” искате да покажете, или просто използвайте бутона Retweet. Всички знаем колко е чувствително обществото, когато става въпрос за авторски права, а един хубав туит или дори статус във Facebook трябва да бъде споделен (share, retweet), а не да си преписваме заслуги, като го копираме и пуснем от наше име. В българското Tweeter общество тази тема е болезнено позната. Да припомняме ли #SiromahovFacts?

И не на последно място, внимавайте с хаштаговете.  Лош пример за рекламна кампания с хаштаг беше решението на някои американски молове да пуснат купони за разпродажба с хаштаг #Sandysales точно по време на урагана “Санди” от края на 2012 година. Туитър обществото реагирам изключително негативно на тази промоция. 

Really @americanapparel? Sandy Sale email blast? really? The lowest of low. RT this if you are insulted. twitter.com/davehonig/stat…
— David Honig (@davehonig) October 30, 2012

 

За разлика от Facebook, където вирусният (viral) ефект стартира много бързо и отшумява бързо, според мен в Twitter по-скоро самите хора (а не профил на марка или продукт), правят една новина да е водеща. Може би това се дължи на доверието на източниците, които хората имат в Twitter. Да речем, че даден сайт публикува новина и тази новина бъде споделена в Facebook, много от нас биха се усъмнили дали е вярна. Но ако AP или CNN пуснат туит с кратко заглавие и линк към сензационна новина, хората са готови веднага да я ретуитнат, за да стане видима и за техните последователи. В тази връзка, ако сме хора с голям обхват или последователите ни гледат на нас като на достоверни източници или лидери на обществено мнение, мисля, че не е редно да пускаме провокативни и недостоверни новини (разбира се, ако не е на явна шега). В противен случай рискуваме да разочароваме последователите си.

Сещате ли се за подобни примери и според вас какво още трябва или не трябва да правим в Twitter?

Facebook

Google+

Twitter

Меломан.
Football nerd.
Social geek.
Scene Boy – обичам музиката на живо.
И други определения съм чувал за мен, но те не са важни 🙂
Старая се да живея екологично и да мисля положително. Обичам да чета и да пиша разкази. Това е май засега.