Консолидацията във фармацевтиката набира скорост

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Фармацевтичната група Valeant Pharmaceuticals International предприе най-амбициозното си придобиване досега, след като се съгласи да плати 8.7 млрд. долара за покупката на офталмологичната компания Bausch & Lomb от Warburg Pincus, съобщи Financial Times. Това е най-голямата от общо 60 сделки, сключени от канадската Valeant след като ръководството й беше поето от Майкъл Пиърсън през 2008 г. 

Сделката следва неуспешния опит на Valeant да придобие производителя на генерични лекарства Actavis и идва на фона на вълна от консолидации в здравния сектор. От своя страна  Actavis придоби ирландската Warner Chilcott за 8.5 млрд. долара, а Pfizer обяви, че до началото на следващата година ще продаде 80% си дял в звеното за ветеринарна медицина Zoetis. В понеделник също така бе обявено, че AstraZeneca ще придобие Omthera Pharmaceuticals за 443 млн. долара

Разрастване чрез дълг

Valeant ще финансира придобиването на Bausch & Lomb чрез дълг и емитиране на нови акции на стойност 1.5-2 млрд. долара. След сделката обединената група ще има съотношение от 4.6 пъти на дълга към приходите преди данъци, лихви и амортизация. Valeant ще изкупи акциите на сегашните собственици, начело с Warburg Pincus, за 4.5 млрд. долара. Останалите 4.2 млрд. ще отидат за покриване на съществуващите дългове на Bausch & Lomb. Valeant изчислява, че придобиването ще доведе до спестяване на 800 млн. долара разходи до 2014 г.  Financial Times изчислява, че обединеният офталмологичен бизнес ще има нетни приходи от над 3.5 млрд. долара за 2013 г. 

Пиърсън потвърди, че Valeant ще поеме контрола и трите подразделения на Bausch & Lomb за лекарства, лещи и хирургически инструменти, след като се появиха спекулации, че някои от подразделенията ще бъдат продадени.

Според споразумението Bausch & Lomb ще запази марката и отделното си управление, като сегашният председател на борда Фред Хасан ще получи място в управителния съвет на Valeant. Изпълнителният директор Брент Сандърс ще остане съветник до приключване процеса на интеграция. „Придобиването на компанията ни от страна на Valeant е доказателство за огромната стойност, създадена от талантливите ни служители през последните години“, отбелязва Сандърс.

Успешна стратегия  

От своя страна  Майкъл Пиърсън коментира, че „Bausch & Lomb е световноизвестна марка на 160 години с обширно портфолио от водещите продукти за грижа за очите и обещаващи разработки. Те пасват идеално на сегашната ни стратегия в офталмологичния бизнес, с чието развитие сме силно ангажирани. Чрез тази сделка Valeant ще се превърне в световен лидер както в дерматологията, така и в продуктите за здравето на очите“.

Той също така отбелязва, че придобиването ще нареди Valeant сред 15-те най-големи фармацевтични компании в света и ще й осигури по-голям достъп до нововъзникващите пазари в Китай и Блозкия Изток. По отношение на офталмологията компанията ще може да се конкурира с големите играчи на глобалния пазар като Novartis, Allergan и Johnson & Johnson.

След обявяването на сделката акциите на Valeant поскъпнаха с 8% до 93.71 канадски долара на борсата в Торонто, достигайки исторически рекорд. Книжата на компанията напреднаха с 13% в петък, когато излезе информация за подготвяното придобиване. Само за последните три години политиката на Майкъл Пиърсън за агресивно разширяване е увеличило пазарната капитализация на компанията шест пъти до 26 млрд. долара.