Търговското дружество на „Булгартабак“ иска да купи разпространителски фирми*

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Бурно разрастващата се дистрибуторска фирма на „Булгартабак холдинг“- „Табак маркет“ е на път да направи следващата крачка в похода да си осигури пълна доминация в будките за вестници и цигари. Компанията, доскоро известна под името „Булгартабак трейдинг“, внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за концентрация с осем разпространителски фирми, собственост на „Карне-М“. По всичко личи, че сделката няма да представлява някакво грандиозно разместване на пазара, доколкото е по-скоро вътрешногрупова – купувачът и продавачът се свързват с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който заедно с майка си Ирена Кръстева контролира финансираната от банката „Нова българска медийна група“.

Вероятно обединението се вмества в стратегията на „Булгартабак“ да придобие или построи колкото е възможно повече павилиони за цигари – около 3000-4000 за цялата страна. След приватизацията на холдинга тъговското му дружество придоби концесионера на спирките за градски транспорт в Пловдив – „Елиза 1999“, и отправи предложения към повечето големи общини да получи определен брой места за павилиони на ключови места. Без много шум и без да иска разрешение от КЗК, „Булгартабак трейдинг“ придоби и „Разпространение на печата“, което има над 100 павилиона в София, за което се разбра от бележките към отчета на дружеството. Според източници първоначалната идея е била да се използват властовите лостове на собствениците на „Булгартабак“ и Народното събрание да обяви тези павилиони за табакошопове и единствените места, на които могат да се продават цигари. Такъв проектозакон имаше в предишния парламент, но текстът беше оттеглен донякъде и защото собствениците на супермаркетите, ресторантите и бензиностанциите пък бяха против търговията с цигари да се прекратява в техните обекти.

Корпоративни следи

Преди две години „Булгартабак холдинг“ беше продаден на специално учредено дружество на VTB Capital (поделение на руската държавна Внешторгбанк), но истинските собственици не бяха оповестени. Според източници от пазара и според всякакви косвени данни това е своеобразен консорциум между Цветан Василев и Делян Пеевски, от една страна, и собствениците на „Винпром Пещера“ – от друга. Още в началото се заговори, че с дистрибуцията ще се занимава Делян Пеевски и цигарите ще се продават редом с вестниците. От искането за концентрация от КЗК тази „синергия“ прозира най-ясно.

„Табак маркет“ иска да осъществи концентрация като придобие контрол върху „Национална агенция за разпространение“ (бившето „ОБВ – Близнаци“, което беше собственост на група вестници, които поетапно бяха изкупени от „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева), варненските „Варна Прес-Аврамова и фамилия“, „Одесос М“, „Александров Прес“ и „Ита“, бургаското „Боби-Прес“, софийското „Комекс 92“ и хасковското „Вест Прес РА“.

В уведомлението е посочено, че осемте фирми се занимават с разпространение, продажба на печатни издания и свързаните с тях транспортни услуги, а „Табак маркет“ – с дистрибуция на тютюневи изделия, търговия, логистика и транспорт и нямат общи пазари, заради което липсват хоризонтални и вертикални ефекти.

Пресечните точки между КТБ, „Булгартабак“ и разпространителите започват със собственика им „Карне-М“, макар поради оплетената структура да е трудно да се каже кой крайно контролира осемте дружества. Едноличен собственик на „Карне-М“ е „Карне-М 1“, което на свой ред е 99.99% на „Карне-М“ и като 5 акции има и управителят му Васил Шуманов.

„Карне-М“ има 32.4 млн. лв. задължения към финансови институции към края на 2011 г., като по партидата му обаче има вписан особен залог в полза на КТБ и ипотека в имотния регистър отново в полза на КТБ. Собственият капитал на дружеството е -5.2 млн. и е на загуба от 3 млн. лв. за 2011 г. Предишната година загубата е била по-малка – 1.9 млн. лв., а собственият капитал – минус 2.2 млн. лв.

„Карне-М“ е регистрирано на столичната улица „Дамян Груев“ 46 (до Медицинския колеж, зад хотел „Родина“), където съжителства с дъщерни дружества на КТБ като „Велдер консулт“ и с още 30-на фирми – длъжници на банката. С това блестящо финансово състояние „Карне-М“ съвсем наскоро придоби от КТБ и част от задълженията на обявения в несъстоятелност плевенски стъкларски завод „Рубин“.

Друг любопитен факт е, че това не е първата сделка между двете групи – през март „Национална агенция за разпространение“ е продало на „Булгартабак трейдинг“ хасковското „Дрийм прес“ за неизвестна сума.

Табак + табак +…

Засега няма яснота каква е целта на прехвърлянето, но смяната на името на „Табак маркет“ говори, че може скоро дружеството да бъде извадено от цигарения холдинг. Това може да е някаква форма на обособяване на сферите на влияние на съдружниците или пък подготовка за продажба на единия от двата бизнеса – търговския или производствения.

В цигарения бранш са учудени защо дистрибутор би искал да придобие павилиони за вестници и разпространителска фирма, ако те няма да продават и цигари. Има една съвсем минимална бъдеща икономия от мащаба – разрешения за продажба на цигари се издават за всеки обект поотделно и единствената полза от сделката е исканията да се подават заедно в регионалното митническо управление. „Теорията за стремежа на „Булгартабак“ към пълен монопол върху разпространението на цигари и вестници изглежда все по-реалистична“, коментира представител на чуждестранна компания, който не пожела името му да се споменава.

През последната година „Булгартабак“ придоби чрез сделки (както е случаят с покупката на „Елиза-1999“ и „Разпространение на печата“) или чрез търгове и конкурси чрез общините около 800 обекта. За експанзията говори и фактът, че служителите на „Табак маркет“ нарастват от 112 в началото на 2012 г. на 313 към февруари 2013 г. по данни на НОИ. Осемте компании, обект на сделката, пък имат общо над 370 служители, а „Разпространение на печата“ е с 216, което сумарно с по-малки дъщерни дружества води до внушителна армия от 1000 души. Следващата стъпка в похода на „Табак маркет“ вероятно ще е София, където за 780 спирки в момента се подготвят условията за конкурси, чрез които да бъдат отдадени за стопанисване. 

*Оригинално заглавие: Осем с един удар