Как да се справите с прилошаването по време на път?

2
Добави коментар

Прилошаването по време на път е проблем за мнозина, без значение с какво превозно средство се придвижват. Ако сте сред тях, не се отчайвайте! Има начини да намалите дискомфорта в подобна ситуация и дори да елиминирате някои от симптомите. Вижте как да се справите с прилошаването по време на път, така че да можете пълноценно да се наслаждавате на преживяването.

Как да се справите с прилошаването по време на път?

При някои хора прилошаването в превозно средство е толкова остро, че превръща всяко пътуване в същинско мъчение. Проблемът за състоянието се дължи на дисбаланс във вестибуларния апарат по време на път. Обикновено очите, средните уши, кожата и мускулите изпращат до мозъка сетивна информация, която му позволява да определи позицията на тялото в пространството и да се наглася в зависимост от посоката на движение.

В някои случаи обаче информацията от очите и средните уши претоварва вестибуларния апарат с противоречиви сигнали. В резултат се появяват симптомите на прилошаването. Ето как можете да се справите с дискомфорта по време на път:

Подбирайте мястото си в превозното средство. Избирайте място, където амплитудата на движение се усеща минимално. В самолет и кораб / лодка – в средата, във влак и автобус – в началните сектори, в автомобил – до шофьора. Винаги сядайте с лице в посока на движението и до пътеката, за да избегнете усещането за клаустрофобия (което също допринася за прилошаването).

Избягвайте да спите и да навеждате главата си надолу. Старайте се тялото ви да бъде максимално изправено. Фокусирайте погледа си върху точка на хоризонта и следвайте движението на превозното средство (гледката на бързо преминаващи обекти предизвиква замайване и гадене).

Избягвайте четенето. Въпреки, че погледът ви е фокусиран върху неподвижен обект, тялото ви усеща движенията на превозното средство. А това от своя страна предизвиква противоречие в сетивата ви. Идеята е всички те да са в синхрон. Затова следвайте идеята за хоризонта.

Разпознавайте признаците. Първите симптоми обикновено са леко гадене и замаяност. Ако имате възможност да вдишате чист въздух, може да предотвратите състоянието. Но ако се появят главоболие, топли вълни и изпълване на устата със слюнка, бъдете готови за крайната фаза. Смучете бонбон, пийнете вода, свалете прозореца на колата или просто повърнете в предварително подготвена за целта торбичка.

Пийте много вода. Най – добре газирана, тъй като съдържа вещества, които успокояват стомаха. Оргазнизмът се нуждае от течности, за да пребори дехидратацията. Старайте се да пиете поне по 200 мл след всяко повръщане. При всички случаи избягвайте алкохола – преди и по време на път.

Избягвайте храната. В никакъв случай не консумирайте млечни продукти преди и по време на път, тъй като могат да предизвикат гадене. Хапнете нещо леко около час преди тръгване и наблюдавайте организма си. Ако се появи прилошаване, следващия път изобщо не яжте – може да се чувствате доста по-добре.

Избягвайте тежките миризми. Ароматът на парфюм, храна, дори мокри кърпички може да накара стомахът ви да се разбунтува. Така че регулирайте прозореца в зависимост от атмосферата в и извън превозното средство, а ако нямате тази възможност, покриите носа и устата си с навлажнена салфетка за известно време.

Консултирайте се с лекар. В аптеките се продават множество ефективни медикаменти под формата на таблетки и лепенки, които въздействат върху нервната система, притъпяват чувствителността и ви позволяват да пътувате в покой. Недостатъкът им е, че предизвикват сънливост.

Дъвчете…джинджифил! Освен всичките му полезни свойства, той е изключително ефективно „лекарство“ срещу прилошаване по време на път. При това е много по-благоприятен за организма в сравнение с традиционните лекарства срещу гадене, тъй като няма странични ефекти и не влияе на нервната система. Половин лъжичка стрит корен, желиран или сух джинджифил потушават симптомите и успокояват стомаха. Според проучванията, действието започва около 30 минути след прием и продължава около четири часа.

Запазвайте хладнокръвие и концентрация. Чували сте за силата на самовнушението, нали? Понякога само мисълта, че ви се гади може да предизвика прилошаване. Забравете за начина, по който обикновено се чувствате по време на път, защото така ще създадете предварителна нагласа за реакцията на организма си. Опитайте да фокусирате мисълта си върху нещо приятно и се отпуснете максимално. Дишайте дълбоко и убедете себе си, че няма да ви прилошее.

А вие как се справяте с прилошаването по време на път?

 

31. 05. 2013 г. / Цвети Тошева