Виртуозът на акордеона Мартин Любенов и триото му Jazzta Prasta ни срещат с балкански джаз днес

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Виртуозът на акордеона Мартин Любенов и триото му Jazzta Prasta ще накарат зала 3 на НДК да затанцува днес, 30 май, в 20.00 ч. Музикантът от ромски произход, китаристът Ангел Демирев и контрабасистът Михаил Иванов ще представят авторски произведения, синтезиращи различни стилове и видове музика.

Представете си балканско-ромска народна музика, добавете към нея джаз, танго нуево, парижки мюзет, сръбски, румънски, гръцки и турски ритми, спираща дъха виртуозност и необичайни аранжименти: това е Мартин Любенов.

Израснал в София, той е учил акордеон при един от най-добрите педагози в България – Ангел Вангелов. „Той е единственииат истински учител, който някога съм имал“, споделя Мартин в интервю за „Капитал“. 

Дядо му е тромпетист, свирил в придворния оркестър на цар Борис III, баща му е барабанист от групата на Ибро Лолов.

След като завършва образованието си в София, Мартин решава да си опита късмета в Щатите. Приет е в Juilliard School, едно от най-престижните висши музикални учебни заведения в света но Америка не му допада. „Таксите за обучението бяха толкова високи, че цял живот нямаше да мога да ги изплатя.“

След завръщането си от САЩ Мартин решава да отиде при учителя си Ангел Вангелов във Виена. От 2000 г. става звезда на виенската група „Чушенкапеле“. „Чуш е нарицателно от руския език – идва от „чужой“ и така австрийците наричат чужденците, онези, които не трябва да са там“, обяснява акордеонистът и добавя, че най-популярното му парче с Jazzta Prasta е Latino Tschusch. Все пак според него толерантността на австрийците към чужденците се е повишила.

Колкото до проблема с ромите в България, Мартин е убеден, че пътят към интеграцията не е политиката, а изкуството. Той е наясно с големия талант и усет на ромите към музиката. „Акордеонът е доста по-разпространен в Европа, отколкото в България. Тук той е сиромашкото пиано. Но ние сме такива виртуози, че на Запад се сащисват. Никой не може да се научи на такова свирене – то е в кръвта.“

Мартин свири на „Скандали“ – акордеон, който вече не се произвежда. По думите му това е „Страдивари“ на акордеоните. Носител е на много награди – Австрийската награда за уърлд мюзик през 2005 г., френската награда за джаз-инструменталист „Гюс Визьор“ през 2006-а, а следващата година участва като композитор и музикант в постановката „Къщата на съдията“ на Димитър Динев във виенския Бургтеатър. Работи и в България – за филма „Мисия Лондон“ на режисьора Димитър Митовски, както и към популярната американска продукция „Борат“.

Мартин свири само авторска музика, да свири джаз стандарти и кавъри просто „не му е кеф“. Написал е част от музиката за 4-серийния телевизионен филм „Хъшове“ на Александър Морфов. През ноември 2009 г. в София, в рамките на фестивала „Киномания“ се състои премиерата на „ДжаЗта праста, или кои са българските ноти“ – документален филм на Андрей Слабаков, продуциран от Димитър Гочев.

На въпроса как предпочита да го наричат – ром или циганин, той отвръща, че му е безразлично и че думата „ром“ е поредната политическа измислица. Според него интеграцията е възможна, ако циганите наистина бъдат приобщени в училищата, в градската среда. „Иначе те живеят в собствен свят“, коментира музикантът.

А дали не смята, че всъщност проблемът е в това, че ние виждаме проблем в живота на ромите? „Възможно е“, отвръща Мартин и припомня колко е трудно някой от малцинствата да си намери работа заради множеството предразсъдъци в обществото.

Билети за концерта може да закупите в  билетния център на НДК и в мрежата на eventim.bg. Събитието е част от Салон на изкуствата 2013 с продуцент НДК. „Салон на изкуствата“ е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.