Защо Родопите раждат отличници 6177

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Учителите на седмите класове първенци от 6 ОУ в Смолян от ляво на дясно – математичката Калина Цветкова, българичката Мария Гайдева, директорката на училището Росица Лакудова и преподавателят по история и класен на единия седми клас Венета Ракиджиева се радват на успехите, с които се слави училището им носещо името на Иван Вазов.
Снимка ПЕТЯ ГАЙДАРОВА

„Триетажна къща за родата и висше за децата“. Това е веруюто, което изповядват родопчани от поне век. И то дава плодове – изненадващо за мнозина учениците от Смолянска област в четвърти и седми клас се оказаха най-образовани в национален мащаб след външното оценяване, или т.нар. малки матури.

На какво се дължи успехът на иначе малката планинска област? На първо място в Смолянско има култ към образованието, но той не е най-характерното.

Дяволът на успеха

се крие в местните детайли.

Например иначе тревожното обезлюдяване тук дава неочакван ефект – паралелките намаляват и учителите обръщат повече внимание на всяко дете. И това не обяснява постиженията докрай, защото и в големите училища резултатите са отлични.

Едно от възможните обяснения дава новият шеф на образователния инспекторат Иван Муцевски, който не е местен. Това пък го освобождава да не се съобразява с роднинства, приятелства и прочие обвързаности, които обикновено пречат на всяка реформа в малкото общество.

„По всички предмети в 4-ти клас сме на първо място в страната. В 7-и клас от осем културно-образователни области в седем сме на първо място, а по български език и литература (БЕЛ) нашият резултат е само с една десета след София. За нас е много важно, че всичко това се случва за поредна година. Постиженията на нашите ученици се дължат на сериозната работа на колегите, както и на свитата ножица между големите и малките училища. Вече няма кретащи и водещи. Създадохме и спокойствие в системата, като изгонихме политиката от училището.

Така учителите се занимават с професионалната си дейност, а не с простотии. Преподавателите си гледат работата и защото спря престъпната практика на закриване на училища, от което, работейки в постоянен стрес дали няма да бъдат закрити, школата само брояха деца, а не ги обучаваха качествено“, коментира Муцевски.

 И продължава: „Не на последно място е това, че сме областта, в която в задължителната възраст от първи до осми клас няма нито едно дете, напуснало училище на фона на 10 000 в страната“.

За „изгонването на политиката“ той има предвид, че вече няма директори, назначени от този или онзи кмет или партия. Кариерата на учителите зависи само от резултатите на учениците им. Муцевски се дразни много на коментарите от страната, че смолянските деца са ученолюбиви, защото в града няма много развлечения и те имат време да четат. Както и че родопските учители се напъвали да изкарват добри ученици, за да си пазят работните места.

„И преди три години е нямало развлечения за децата тук, както е в много други области в България, но резултатите им пак бяха отлични. Трябва да благодарим на родопския учител, защото постига добри резултати в условията на персонална и обществена сиромашия“, категоричен е преподавателят.

В подробния си анализ на успеха той изтъква, че Смолянско е областта, която открито постави проблема с

огромния брой извинени отсъствия

на учениците и започна да се бори за намаляването им.

Преди извинените отсъствия са били над 700 000 годишно, а сега са паднали до 300 000. За успеха допринася и фактът, че в региона намаляха двойно неучебните дни заради измислени грипни ваканции. Затова пък половината учещи деца – над 4000, участват в извънкласни дейности и занимални.

Сред първите по успех в България са седмокласниците от ОУ „Иван Вазов“. Според директорката Росица Лакудова резултатът е вследствие на това, че децата приемат образованието за изконна ценност, а в същото време в училището използват всички модерни технологии за преподаване.

За учителката по български език и литература Мария Гайдева резултатите не са изненада, защото децата са решавали десетки тестове в извънкласни форми. Учениците са постигнали много добри резултати и по математика.

Според преподавателката Калина Цветкова е много важно те да знаят, че математиката ще им трябва цял живот, в което успяла да ги убеди още в пети клас. Тя дава на възпитаниците си задачи за домашно дори и през лятната ваканция. „Не ме мързи,

стремя се да не приличам на другите

и сама да изграждам характера си, да си поставям цели. Искам да успея в живота и да стана програмист“, обяснява седмокласничката Жасмина Пържанова, която на БЕЛ изкарва 94 точки, а по математика – 99 от 100 възможни.

Съученичката Гергана Рибарова, която е с почти същия резултат, казва, че в основата на успеха е амбицията , подкрепена от добри учители. „Мотивът ми е, че искам да уча в елитно училище след седми клас, после в най-добрия университет и да се реализирам в живота. Помогна ми, че участвам в клубове и курсове“, обяснява и отличничката Катерина Царева.

Главната учителка на началния курс в ОУ „Иван Вазов“ Живка Караманолова е убедена, че успехът на хлапетата се дължи и на екипната работа на преподавателите и приемствеността между тях. Доказателство е, че сегашните им седмокласници са били първи и на оценяването в 4-ти клас.

В началния курс резултатът от общата работа се видял, след като всички местни директори на училища участвали в национален конкурс за иновации в управлението на ключови компетентности. Там спечелили второ място, но по-важното е, че се свързали и започнали да си обменят опит и да си помагат, въпреки че са конкуренти.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти