Атанас Гаров: Искаме прозрачност и правов ред 2 2703

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Със зам.-председателя на КРИБ АТАНАС ГАРОВ разговаря МИШЕЛ ГУТСУЗЯН 

– Г-н Гаров, в декларацията си Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) посочва, че единствената алтернатива за изход от политическата криза е предсрочни избори и сформиране на нов парламент. Какво ви накара да искате оставка на правителството по-малко от месец след сформирането му?

– КРИБ смята, че за да може да се развива българският бизнес, най-важно е да има предсказуема, стабилна и устойчива среда. В същото време създаването на такъв климат не може да е за сметка на ясни ценности, върху които според нас трябва да стъпва едно демократично общество и които са гаранция за икономическо развитие и просперитет. Затова винаги сме поддържали принципите за правова държава, върховенство на закона, икономическа свобода и толерантност. Това, което много ни притеснява, е, че напоследък липсва прозрачност при вземане на решения. Трябва ясно да се знае какви са мотивите за тях и да има дебат, за да може проблемите да се решават по най-добрия начин. За нас е изключително притеснително и това, че икономическото развитие, върху което се акцентираше преди изборите, е оставено на заден план. Не се дебатира как да се стабилизира и развива икономиката. Вместо това фокусът е върху силовите структури и сектор „Сигурност“.

– Смятате ли, че бързи предсрочни избори ще доведат до нещо по-добро? Те ще се проведат при сегашния Изборен кодекс и е твърде вероятно да върнат на власт ГЕРБ, чийто кабинет беше свален след протести, а през управлението му бизнесът се оплакваше от държавен рекет.

– На първо място ние не сме политически инженери. КРИБ е бизнес организация, т.е. нашата роля не е да правим спекулации какво би се случило след предсрочни избори. Но вярваме, че активните граждани могат да направят правилни и честни избори. Би трябвало, които и да са следващите управляващи, да вземат предвид ценности, за които говорим. Според нас погазването им е основният мотив за протестите. Надяваме се, че следващото правителството ще си вземе поука от случващото се в момента.

– Все пак не се ли опасявате, че България може да влезе в цикъл на перманентни избори, което да влоши още повече ситуацията?

– Още веднъж искам да подчертая, че не виждаме нашата роля в това да предсказваме кой ще е следващият управляващ. Това трябва да избере народът. За нас е важно да изкажем много ясно, категорично и недвусмислено нашето мнение, че не може да се прави компромис с ценностите, които изповядваме. Когато се правят компромиси, би следвало да има промяна. Ако следващите управляващи започнат да правят такива, пак ще настояваме за промяна. В същото време заявяваме, че можем да работим с всеки, който отстоява демократичните ценности.

– Защо смятате, че оставането на власт на кабинета „Орешарски“ е по-лошо от една несигурност и нестабилност, която винаги съпътства предсрочни избори?

– Според нас несигурността и нестабилността е част и от сегашния парламент поради факта, че има абсолютна непрозрачност при вземането на решения. Както и заради това, че предизборните обещания на всички партии, че икономиката ще бъде приоритет, не се спазват. Оставаме с впечатление, че дневният ред на управляващите е друг.

– Правителството предвижда държавата да разплати ускорено забавените плащания към бизнеса. Това не е ли знак, че нещата ще се подобрят?

– Не смятам, че това е някаква победа или нещо, за което трябва да преговаряме, за да се отпуши икономиката. Това е основно задължение на държавата и тя трябва да го изпълнява по презумпция. По-скоро очакваме активни мерки за развитие на икономиката.

– Какви стъпки на правителството биха ви накарали да повярвате, че икономиката действително ще бъде в центъра на управлението?

– Има редица мерки, които могат да стабилизират ситуацията и да стимулират икономическата активност и инициативност. Това е нещо, за което г-н Орешарски в предизборните си слова много настояваше и на нас това ни харесваше. Не смятаме, че правителството е това, което ще създава работни места и икономически растеж. Бизнесът е отговорен за това. Но трябва да има среда, която да позволява развитие. Това означава да се премахнат всякакви затруднения за правене на бизнес.

– Дайте пример какво трябва да се направи в бранша на недвижимите имоти, който е вашата сфера, за да има ръст.

– Не бих искал да давам конкретен пример, защото всеки сектор има различни болежки. Като цяло трябва да се мисли как бизнесът да се насърчи да си върши работата. Премахването на всякакви спънки, било то явни и разписани или скрити, неясни и непрозрачни, е основа за това.

– Многобройните регулаторни режими ли имате предвид?

– Освен тях имам предвид и спънките, които не са толкова видни, но пречат на икономическата свобода.

– За нерегламентиран натиск от приходни агенции и други държавни структури ли става въпрос?

– Без да се фокусирам върху една или друга пречка, всичко, което свива бизнеса, е вредно. За нас е много важно да има прозрачност, върховенство на закона и ясни правила, за да може бизнесът да е спокоен, че условията няма да се променят ден за ден. Затова трябва да има достатъчно време за дебати при вземането на решения. Те не трябва да се вземат мигновено и на пожар.

– Напоследък се говори често, че държавата рекетира бизнеса. Защо според вас никой не се е оплакал официално до държавните органи? Върху вас лично като бизнесмен оказван ли е подобен натиск?

– Смятам, че в една правова държава, за която настояваме, само компетентните институции могат да издават крайни присъди. В този смисъл КРИБ не може да си позволи да се изказва вместо тези институции. В същото време считаме, че има редица държавни органи, които биха могли да работят много по-ефективно и прозрачно, за да не оставят съмнения за рекет върху бизнеса.

– КРИБ твърди, че не може да допусне предприемането на политически действия, които да доведат икономиката на България до колапс. Кои са действията на сегашното правителство, които водят до тази опасност?

– Отново искам да кажа, че основното, което ни притеснява, е непрозрачността при вземане на решения.

– Как бихте определили социалните мерки на кабинета – като наистина спешни и неотложни или като опит за оставане на власт?

– Социалното подпомагане на хората, които имат такава необходимост, е важна роля на държавата. Това обаче не може да бъде единственият приоритет. Защото в крайна сметка допълнителните разходи за тези политики ще се платят от работещите и от бизнеса. Ако няма ръст на икономиката, ефектът от тези социални мерки ще е много краткосрочен и неустойчив.

– Според вас тези мерки биха ли потушили недоволството на протестиращите?

– Не вярвам. Не смятам, че протестите са фокусирани върху приемането на социален пакет. Има много наши служители, които са на тези протести. Аз самият съм участник в тях като гражданин и във възгласите на хората не чувам никъде очаквания за социален пакет. Напротив, прави ми впечатление, че на тези протести хората настояват за спазването на същите ценности, които се отстояват и от КРИБ.

– Какво трябва да направи кабинетът, за да върне доверието на хората?

– Мисля, че този парламент с фокуса, който даде от самото начало на мандата си, по-скоро е изчерпал доверието на хората. Затова в КРИБ смятаме, че решението в момента минава през ново Народно събрание след избори.

– В бизнеса обикновено се казва, че кризата изчиства пазара от случайни проекти и неразумни играчи. Защо това не се случва в българската политика?

– Личният ми коментар е, че този принцип би трябвало да е валиден и в политиката. Смятам, че в бизнеса има много сходни принципи на работа с всеки друг аспект на обществото. За мен основен принцип е да се опитвам да удовлетворявам желанията на клиента. Смятам, че тук може да се направи и паралел с политиката.

– Зависи обаче кого политиците приемат за свой клиент?

– Би трябвало това да е обществото.

– Как ще се отрази повишаването на минималната заплата от 1 октомври? Някои работодателски организации са против тази мярка, защото смятат, че ще повиши безработицата?

– Голяма част от фирмите, които членуват в КРИБ, плащат заплати, които са над минималното възнаграждение. Затова не смятам, че евентуален ръст би оказал негативен ефект. Увеличението би могло да е инструмент за изсветляване на икономиката. Но при всички случаи повишаването на минималната заплата трябва да се вземе след детайлен анализ, а не просто в пространството да се хвърли някакво число.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти