Ревю на лаптоп Acer Aspire Timeline 3810T

15
Добави коментар
dolche
dolche

Още с появата на компактния 13-инчов Apple MacBook Air започна бума на ултратънките преносими компютри, като макар от американската компания да не бяха измислили топлата вода и далеч да не бяха първите с подобно предложение, то те успяха много успешно да го наложат благодарение на винаги интересния си маркетинг. Ако се върнем няколко години назад можем да си припомним за наистина култовия за времето си като размери и възможности Sony Vaio X505, които обаче не получи кой знае каква популярност и масовост, а си остана по-скоро лаптоп за ценители. Както и да е, да се върнем на това, че появата на MacBook Air доведе до голям интерес сред потребителите за подобни компактни преносими компютри, като това няма как да се привлече и вниманието на производителите. От известно време от MSI демонстрират подобни на MacBook Air продукти, но за съжаление все още те не са изкарали нищо на пазара, но те далеч не са единствената компания с такива идеи. В действителност от Acer вече предлагат на пазара своето решение под формата на 13-инчовия компактен Acer Aspire Timeline 3810T, като освен нещо ще са налични и 14″ и 15″ модели. Безспорно най-интересното при Timeline обаче е тяхната цена, която е значително по-ниска от тази на продукта на Apple, а като параметри и възможности двете системи може да се каже, че са доста близки. Но стига приказки, нека да се насочим към самия преглед и тестовете на Acer Aspire Timeline 3810T, като няма как да пропуснем и да го сравним с MacBook Air и други 13-инчови преносими компютри…

За кого е подходящ Acer Aspire Timeline 3810T
Първото нещо, което просто е задължително за този преносим компютър е да уточним за какви цели и задачи е подходящ той, както и за какъв тип потребители, за да няма разочаровани или очаквали нещо по-различно в последствие. Timeline 3810T е 13-инчов компактен лаптоп, който прави доста добро впечатление с малките си размери и тънкия корпус, а не на последно място и с възможностите си. Тези възможности обаче са насочени предимно към потребители, които търсят малък и удобен лаптоп за ползване предимно в движение, който да е здрав и надежден за често пренасяне. В същото време системата осигурява дълго време на автономна работа при захранване само от батерия, така че да може да се използва пълноценно по време на дълги и чести пътувания.
Трябва да имате предвид, че Acer Aspire Timeline 3810T не е предвиден да е универсален мултимедиен лаптоп, който да става за абсолютно всичко в това число дори за тежка мултимедия и игри. Тоест не очаквайте да може напълно безпроблемно да гледате много тежки филми с FullHD резолюция или да играете на най-новите 3D игри. Разбира се това не означава, че на 13-инчовия Timeline не може да гледате видео или пък да играете на някои по-леки и не толкова нови игри, просто той не е най-подходящото решение за такива цели. От друга страна Acer Aspire Timeline 3810T е чудесен избор да е винаги с вас в раницата или чантата когато сте на училище, в университета или отивате при клиенти, за да може да демонстрирате проект например. Този лаптоп е идеално решение и като втори преносим компютър за хората, които често пътуват и се нуждаят от истинска мобилност, но не желаят да мъкнат някоя огромна и тежка 15-инчова “тухла”.

Специален микс 3 в 1
Следва визуално сравнение между три 13-инчови преносими компютъра: Acer Aspire Timeline 3810T, Dell XPS 1330 и Apple MаcBook Air. Едиснтвено Dell-а е от по-висок клас, осигурявайки по-бърз процесор и наличието на оптично устройство, но и той е малко по-голям и дебел корпус от другите два лаптопа. Разбира се безспорно с най-тънък копрус остава MаcBook Air, като благодарение на неговите заоблени ръбове той изглежда още по-тънък, отколкото е в действителност. Не трябва да забравяме обаче, че Apple MаcBook Air прави известни компромиси със своите възможности, за да успее да постигне толкова компактен размер, компромиси, с които не всеки потребител е готов да се съобразява…

Конструкция
Вече стана дума за това, че Acer Aspire Timeline 3810T е доста компактен като размери и с добре изпълнена и здрава конструкция. Дебелината на шасито на 13-инчовия Timeline е межди 24 милиметра в най-тънката си част до 29мм в най-дебелата, което е доста компактно като размер и тегло от едва 1,6 килограма, макар да не го прави най-тънкия преносим компютър (MacBook Air-а все пак е по-тънък). Особено добро впечатление прави комбинацията между здрави материали и добре изпълнена конструкция на шасито. Например горната част на капака е алуминиева и освен че спомага за намаляване на теглото дава възможност за постигане и на добра здравина и защита на системата. И макар корпуса да е по-тънък, като в това число попада и понижената дебелина на самия екран, който използва светодиодна (LED) подсветка изпълнението на шасито е доста здраво и добре замислено, така че системата да издържа дори на постоянно пренасяне навсякъде с вас.

Въпреки малките си размери Timeline 3810T осигурява доста добър набор от възможности за разширяване на базовата функционалност, като в това число не говорим само за външните конектори. Достъпа до паметта и твърдият диск е лесен, като за целта е необходимо да свалите само съответните капачета покриващи тези компоненти в долната част на корпуса. За да получите достъп до разширителните mini-PCI Express слотове на системата е необходимо да свалите клавиатурата, тъй като те се намират под нея. Като цяло обаче и откачането на клавиатурата не е особено сложна операция и не изисква разглобяване на част от шасито на системата. Само с бърз един поглед под клавиатурата веднага може да се види, че охлаждането на лаптопа е доста сериозно и адекватно, особено предвид ниското енергопотребление на Timeline. Разбира се солидното охлаждане и компактния размер при 13-инчовия Тimeline неизменно водят до невъзможността да бъде побрано оптично устройство в корпуса, така че такова липсва при този модел, но е налично при 14″ и 15″ версиите на системата. И тъй като все пак Timeline 3810T е предвиден за активно ползване в движение няма как в него да не е налична и възможността за инсталация на 3G мобилен модем или WiMax адаптер, като специално за първото отзад при батерията е предвиден и слот за инсталация на SIM карта.

Хардуер
13-инчовия модел Timeline 3810T, с който разполагахме за тестове беше с малко над средните за серията параметри, като разбира се конфигурацията на системата беше съобразена и с постигане на атрактивна цена. В топ конфигурация може да се получи така, че освен да получите набор от излишни и твърде скъпи допълнения, като дори някои от тях е възможно да останат напълно неизползваеми. Всички модели от Timeline серията на Acer идват стандартно с лицензирана Windows Vista Home Premium операционна система, като вероятно ще има опция да си поръчате такъв лаптоп и без ОС.

Екранът на Acer Aspire Timeline 3810T е с диагонал 13.3″, широкоформатно съотношение 16:9, разделителна способност отговаряща на HD-Ready спецификациите или с други думи 1366×768 пиксела. Екранът използва светодиодна (LED) подсветка и осигурява яркост от 200 кандела на квадратен метър по спецификации, нещо, което разбира се няма как да пропуснем да проверим. Що се отнася до зрителните ъгли, то резултатите не са перфектни макар че може да се каже че са очаквани. Хоризонталните са на добро ниво като за лаптоп, но вертикалните са по-ограничени отколкото бихме искали. Друг дребен недостатък е високата яркост при изобразяване на черния цвят, която е над 1 кандел на квадратен метър. По отношение на възможностите за възпроизвеждане на цветове лаптопа се представя съвсем задоволително, като все пак можеше да е и още малко по-добре предвид че все пак използва LED подсветка. Единствения възпроизвеждането на синия цвят малко куца, като стандартно екранът е с по-студена цветова гама, но след калибрация резултатите са доста добри. По време на калибрацията измерихме максимална яркост от 207,4 cd/m2 което е малко над спецификациите, а черното е 1,1 cd/m2, а що се отнася до контраста (тактично премълчан в официалните спецификации) имаме под 200:1 заради много яркия черен цвят, макар при реална работа това да не е особено забележимо и да създава проблеми.

Трябва да имате предвид, че при 14″ и 15″ моделите разделителната способност е идентична, тоест няма опция за Full HD екран към настоящия момент, но за такъв клас лаптоп то по-скоро не ви е и необходима по-висока резолюция. В основата на системата е използван процесор с ниско енергопотребление (ULV) Intel Core 2 Duo SU9400 Ultra Low Voltage, който е с две ядра и работна честота от 1,4GHz на всяко от тях. SU9400 се произвежда по 45-нанометров технологичен процес с 800 MHz шина, има множител 7x и 3 MB кеш от второ ниво (L2) и най-важното поддържа технологията Intel Dynamic Acceleration (IDA). Благодарение на тази технология при наличието на натоварване само на едното ядро множителя се повишава до 8x при което ефективната работна честота става 1,6 гигахерца. Освен Intel Dynamic Acceleration този процесор поддържа и хардуерна виртуализация, което е сериозен плюс ако работите с виртуални машини и възнамерявате да ги ползвате и върху Timeline.

Чипсета на системата е Intel GS45 Express, в следствие на което вероятно се досещате, че видеоконтролера е интегриран в него и съответно е Intel GMA 4500МHD, който не е особено подходящо решение като за висока 3D производителност. Безжичният контролер е Intel Wireless WiFi Link 5100 (мини платката), който поддържа стандартите 802.11a/b/g/Draft-N, като Timeline 3810T разполага и с опцията за използване на двуформатния Intel Wireless WiFi Link 5150 Wi-Fi/WiMAX модул, но той остава неизползваем за територията на нашата страна що се отнася до използване на WiMAX функциионалността. Причината за това се крие във факта, че този модул използва само 2,5 GHz носеща честота за WiMAX сигнала, докато операторите у нас разчитат на 3,5 GHz честота. Шасито има предвидена и опция за инсталация на допълнителен модул за ползване на мрежата на мобилните оператори за интернет достъп, който вече е използваем и на територията на нашата страна, но за съжаление тестовия модел не беше оборудван с такъв опционален модул.

Твърдият диск е с капацитет от 500GB, което е и топ модела за тази серия лаптопи, като освен него можете да избирате и между по-малки дискове или 80 GB SSD носител, който обаче би направил цената на системата не особено атрактивна. В крайна сметка бързия 500GB твърд диск е надежден, не е особено скъп, а и осигурява повече от достатъчно място за съхранение на файлове. Инсталираната системна памет в тестовия модел беше под формата на 2 модула от по един гигабайт всеки DDR3 1066 MHz, като реално максимумът, поддържан от шасито е до 8 гигабайта (два модула от по 4 GB).

А за финал остава стандартната 6-клетъчна батерия, която благодарение на ниското енергопотребление осигурява впечатляващо дълго време на автономна работа на системата. И по-точно в енергоспестяващ режим на работа с намалена яркост на екрана, активен WiFi адаптер и система, която се ползва за браузване в интернет и боравене с офис документи близо 8 часа работа (7 часа и 56 минути). При максимално натоварване на лаптопа без какъвто и да е енергоспестяващ режим с процесор на 100% и активни 3D приложения продължителността на работа беше малко над 3 часа (3 часа и 11 минути), но такова постоянно натоварване на този лаптоп е малко вероятнод а бъде достигнато в нормални условия. Всъщност тези резултати не са никак чудни, тъй като все пак измерената консумация на ток в режим на бездействие (idle) на преносимия компютър с включен екран на максимална яркост е едва около 13W, а при оптимално натоварване се достига до максимум 29W.

Разни други впечатления
Една от екстрите, които от Acer са въвели в Timeline е използването на тъчпад произведен от компанията Alps, който разполага с поддръжка на жестове с повече от един пръст, например за увеличаване или намаляване на снимка, иконите на работния екран или текста в браузъра. Сама по себе си тази екстра не е никак лоша идея и определено привлича вниманието, но за съжаление реализацията и на ниво софтуер а и поддръжката (или по-скоро липсата на официална поддръжка) от Vista все са сериозна спънка. Да, жестовете работят и вършат работа, но например при увеличаването на снимка нещата не се случват плавно и ефекта е по-скоро дразнещ, отколкото нещо, на което да се наслаждавате. Разбира се по-късно през годината ако се появи Timeline с Windows 7 нещата може да изглеждат в по-добра светлина, макар че междувременно вече може да инсталирате и официална бета версия на седмицата. И все пак не очаквайте чудеса що се отнася до мултитъч функционалността, защото за съжаление тя все още не е на нивото на което е налична при продуктите на Apple. И докато вс еоще сме на вълна тъчпад, трябва да споменем, че бутоните (с едно общо външно тяло) са малко твърди за натискане и ще трябва известно време да им свикнете, за да боравите нормално с тях.

При Timeline от Acer също са добавили своя нов вид клавиатура, при която бутоните нямат снижаващи се ръбове и на практика цялата им повърхност е налична за натиск. На външен вид може да се каже, че тя изглежда много приятно и стилно, но и с нея ще ви е необходимо малко време, за да свикнете. Не че не е удобна за писане или нещо такова, просто усещането е по-различно и ако досега сте ползвали стандартно изпълнение на клавиатурата ще ви е малко странно първоначално, но бързо ще се приспособите. Вградените в шасито мини високоговорителчета далеч не са върха на музикалното озвучаване за преносим компютър, но те успяват да осигурят съвсем задоволителен силен звук за целите за които е предназначен лаптопа. Все пак се предполага че в движение по-скоро ще опрете до ползването на качествени слушалки, а няма да разчитате на вградените високоговорители.

MacBook Air срещу Acer Aspire Timeline 3810T

Не, тук няма да се впускаме в сравнение между производителността на процесорите на двете системи или цялостното им представяне, не защото не може да се инсталира Windows на Mac-а, а просто защото това е безсмислено. Сравнението по-скоро е с цел да покаже разликата в реалната дебелина на корпуса на двете системи и какви компромиси е трябвало да направят от Apple, за да постигнат наистина толкова тънко шаси. За сметка на това системата на Acer осигурява почти всичко, което и един нормален по-голям като размери лаптоп има на разположение като разширителни конектори.

Можете да видите, че MacBook Air освен конектора за захранващия адаптер от едната страна има само един USB порт, mini-DVI за външен монитор и 3,5мм стерео конектор за слушалки. Системата разчита само на интегриран WiFi контролер за интернет достъп, тъй като дори няма предвиден Ethernet LAN конектор, както и разбира се липсва оптично устройство. За сметка на това при Timeline 3810T, където също липсва оптично устройство в шасито имате повече конектори на разположение, като спрямо стандартен лаптоп може да се каже, че липсва още само Express Card слот. Решението на Acer разполага с 3x USB конектора, HDMI и DSUB-15 за външен монитор, гигабитов Ethernet LAN, четец за популярните формати флаш карти и конектори за свързване на външен микрофон и слушалки (с поддръжка на цифров оптичен S/PDIF изход). С изненада установихме обаче не в лаптопа липсва стандартно инсталиран Bluetooth адаптер, който би трябвало да е наличен в избрани модели според Acer, като вероятно имат предвид само 14″ и 15″ версиите.

Тестове
Следват резултати от няколко теста, които проведохме за проверка на производителността на Acer Aspire Timeline 3810T, като както можете да видите те са разделени на три различни групи. Първата е стандартния тест на Vista – Widnows Experience Index, следват няколко стандартни теста за производителността на процесора, а след това и на видеоконтролера. Както можете да видите не сме се престарали по отношение на тестовете на 3D производителността на видеоконтролера поради простата причина, че все пак имаме на разположение интегрирано решение на Intel, което и без друго е доста слабо в тази област и не става за игри. Все пак теста с играта Multiwinia: Survival of the Flattest показва, че Timeline 3810T все пак може да се ползва и за по-леки и не толкова 3D интензивни заглавия при това дори успява да осигури съвсем приличен брой кадри в секунда. Що се отнася до резултатите от производителността на процесора, то определено те не са никак лоши предвид, че става дума за използване на ULV процесор с по-ниска работна честота. Имайте предвид, че Acer Aspire Timeline 3810T разполага и с опция за поръчка на версия с едноядрен процесор Intel Core 2 Solo SU3500 (ULV), който обаче не ви препоръчваме много макар и той да е с почти наполовина понижено енергопотребление и моделите на Timeline с него да са доста по-евтини. Просто наличието на само едно ядро с работна честота от 1,4 GHz вече е доста вероятно да ви осигури не толкова комфортна работа под Vista колкото сте очаквали първоначално.

 Widnows Experience Index
 3,2 точки
 Processor
 4,6 точки
 Memory
 4,9 точки
 Graphics
 3,2 точки
 Gaming Graphics
 3,3 точки
 Primary Hard Disk
 5,7 точки
 CPU Тестове
 Cinebench R10 (1 CPU)
 1655 точки
 Cinebench R10 (x CPU)
 2910 точки
 Terragen 2
 11:57 минути
 TryeCrypt (средно)
 49,1 MB/s
 WinRAR
 762 KB/s
 VGA Тестове
 3DMark 2005
 971 точки
 Cinebench R10 OpenGL
 701 точки
 Multiwinia: Survival of the Flattest
 24 fps

Заключение
Определено бяхме доста приятно изненадани от Acer Aspire Timeline 3810T и като изпълнение и като възможности и като представяне, а не на последно място и като цена, на която ще се предлага системата. Това, което получавате за около 1600 лева (наполовина на MacBook Air), като крайна цена е един отличен компактен лаптоп с изчистен дизайн, предназначен за ползване в движение и разнасяне навсякъде с вас. Разбира се не липсват и някои дребни и досадни недостатъци, но те определено не са достатъчни да засенчат удобствата и предимствата на Timeline. Отново напомняме факта, че Acer Aspire Timeline 3810T не е универсален лаптоп за всичко, а по-скоро има определени специфични цели за които е просто перфектен. Затова първо се замислете дали той наистина е това, което точно на вас ви трябва, а не се подвеждайте по изгодната цена и в последствие да се окажете разочаровани, опитвайки се да го ползвате предимно за нещо, за което той не е предвиден (например за игри)! Определението “бюджетен MacBook Air” определено не е най-точното, но може да ви послужи за ориентир, когато става дума за Acer Aspire Timeline 3810T, макар приликите и разликите между двете системи да не са малко.

Към темата във форума >

[wp:svejo-net]

Тагове: Acer, Aspire, laptop, notebook, Timeline, лаптоп, лаптопи, ноутбук Статии с подобно съдържание: