Размножаване при котките

1
Добави коментар

В двете части на статията „Разгонване при котките” обърнахме внимание на това как да контролираме възпроизвеждането на нашите мъркащи любимци. Но ако размножителния цикъл на една женска котка не се прекъсне, то е логично да последва оплождане, стига да има „кавалери” наоколо. От ранна пролет до късно лято може да се наблюдава котешко ухажване. Естествено, началото и броя на разгонванията са индивидуални за всяка женска, но ритуалите на размножаване протичат по един и същи начин.

Самият цикъл на размножаване при женските котки протича на няколко етапа:

1.Проеструс – Трае 1-2 дни. Тялото на женската се подготвя за наближаващото чифтосване, отделяйки естрогенни хормони. През този етап при нея се наблюдава силно безпокойство и търкане в различни предмети и други животни. Също така тя уринира по-често, отделяйки миризливи вещества, които привличат срещуположния пол. Не се отделят яйцеклетки. Котката само дава знак на мъжкарите, че скоро ще е готова за чифтосване. Ако някой котарак я приближи преди този период да е завършил, тя ще го пропъди.
2.Еструс – Това е периодът, през който котката допуска мъжки до себе си. Той продължава от 2 до 4 дни, по-рядко 7 дни. Яйцеклетки се отделят само след като се осъществи цяла поредица от полови контакти. Женската сигнализира, че е готова за сношение като издава специфични звуци и се влачи по земята. Това може да изглежда така, сякаш писаната изпитва болка, но е нормално и не бива да ви притеснява. Самото чифтосване протича по следния начин: когато женската реши да допусне нетърпеливия ухажор до себе си, тя извива гърба си, така че главата й опира в земята,задницата й се повдига, а опашката се изнася настрани. Освен това тя може да „потропва” със задните си крайници, да мърка или да „преде” с предните лапички. Тогава мъжкият се приближава, като често я лиже зад ушите, което кара женската да се изпъне, улеснявайки достъпа му. Когато котаракът се качи върху женската той сграбчва врата й със зъбите си, за да я задържи на място. Много често чифтосването е придружено от невъобразим шум, женската често се дърпа и съска сякаш я боли. Счита се, че тя вероятно изпитва някакъв дискомфорт при сношение заради устройството на пениса при мъжките – той е обсипан с множество шипчета. Това обаче е част от природата им. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че женската контролира целият процес. Често може да изглежда сякаш по-агресивният мъжки взима надмощие над женската, но в действителност това става само и единствено когато женската му го разреши. Извършват се редица чифтосвания, с интервали между тях, през които женската се грижи за „тоалета си” и чиято продължителност се определя изключително само от нея. Ако котаракът се опита да я доближи преди тя да му е дала знак, той ще бъде позорно отблъснат.
3.Метеструс – През този стадий вече оплодените яйцеклетки напускат яйцепроводите, където се е извършило сливането със сперматозоидите, навлизат в матката и се прикрепят за стените й (процесът е известен като имплантиране на яйцеклетките). Започва развитието им в ембриони и формирането на плацента за всеки ембрион от стената на матката.
4.Диеструс – Това е период на полова пасивност след метеструса и продължава до края на размножителния период.
5.Анеструс – Това е периодът на полова неактивност до следвашия размножителен цикъл. Трае между 90-140 дни.

Кой е бащата?

Котките имат една особеност. Докато женските се разгонват само в определени интервали през годината, мъжките са винаги готови за нови завоевания. Те патролират територията си, маркират я с урина и се отзовават на всеки повик на готова женска. Често обаче в една територия има няколко мъжки. Това означава, че женската най-вероятно ще бъде ухажвана от поне двама или трима котараци, освен ако средата не е контролирана – например Вашият апартамент, в който допускате само един мъжки. Котараците ще се бият за правото да се чифтосат с женската, често понасяйки ухапвания и одрасквания от опонентите си. Тъй като ще са изцяло съсредоточени в стремежа си да спечелят своята избранница, те ще се завърнат по домовете си силно отслабнали и изтощени. Най- доминантният и силен мъжки обикновено печели правото да се чифтоса пръв с женската. Обикновено обаче женската избира да се чифтоса с поне още един мъжки – такъв, който е намерил интелигентен начин да заобиколи заплахата от доминиращия котарак, или пък с някой, който е бил достатъчно търпелив да изчака оттеглянето на опонента си. И в трите случая женската печели отлични качества за своите малки, осигурявайки по-добри шансове за оцеляване на котилото.

Важно:Женските писани не отделят яйцеклетки освен ако не са били извършени поне няколко чифтосвания. Това е известно като индуцирана овулация т.е. не се отделят яйцеклетки без полов акт. Сексуалният акт стимулира отделянето на хормони, които едва тогава предизвикват отделянето на яйцеклетки. Така оплождането се извършва около 24 часа след първите няколко полови контакта. Това означава, че най-често едно котило ще произлиза от различни бащи, ако бъдещата майка е имала взаимоотношения с различни партньори през този период.

За нас това поведение може да изглежда неприемливо, но то не е без причина. За разлика от хората, кучетата и другите по-социални видове, котките са най-често самотници. Женските живеещи в общество няма нужда да съхраняват яйцеклетките си, тъй като винаги имат достъп до мъжки индивиди. Писаните обаче са еволюирали като самостоятелни ловци. Когато една женска се разгони е напълно възможно в близост да няма мъжкари. Запазването на яйцеклетките до настъпване на чифтосване е отлично решение на проблема. На помощ идва и нейният зов, който се разпространява на по-големи разстояния от отделяните от нея приканващи миризми, призовавайки поне няколко евентуални партньора. В допълнение генетичното разнообразие на котилото ще увеличи потенциала за оцеляване на потомството.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза