Турбини за зелена енергия

10
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

„Централата е съвършенство в чистите технологии. Благодаря на всички, които работеха за това, и се наслаждавайте на земята си.“ Думите са на изпълнителния директор и представител на „Енел“ за България Джон Кларк, а поводът – откриването на 19 май на обновената топлоцентрала „Енел Марица-изток 3″. За същото говори на водосвета и старозагорският митрополит Галактион, като добави, че трябва да пазим земята, на нея ние сме само временни ползватели. Но май рядко се замисляме за това, а ще се налага да го правим по-често.

 Италианската компания „Енел“, която през 2003 г. се зае с рехабилитацията и модернизацията на „ТЕЦ Марица-изток 3″, на 19 май на официална церемония обяви, че е завършила успешно делото си. Реално обаче това бе станало още през февруари, когато последният модернизиран блок – четвъртият, беше включен към националната енергийна мрежа на България, при това повече от месец преди планирания график. Оттогава досега се работеше по последната от двете сероочистващи инсталации – задача, достатъчно сложна и скъпа.

С опита и парите на италианците общата мощност на централата „Енел Марица-изток 3″ бе увеличена от 840 MW на 908 MW, експлоатационният й живот удължен с 15 години, а ефективността скочи с 10%. На церемонията председателят на УС на Enel Group Пиетро Нюди заяви: „Това е първият голям инвестиционен проект в енергийния сектор на Югоизточна Европа, финансиран без държавни гаранции, който превърна 28-годишната ТЕЦ „Енел Марица-изток 3″ в единствената централа на лигнитни въглища на Балканския полуостров, работеща в пълно съответствие с най-актуалните европейски екологични стандарти.“  Завършването на проекта се оказало важна крачка към въвеждането на по-чисто електропроизводство от въглища в България – забележителен напредък по пътя към устойчиво развитие.

 Отправна точка на експанзията

 Според Пиетро Нюди спечелването на правото да реализира проекта в България преди пет години е „отпушило“ външната експанзия на компанията. В резултат днес тя работи от Сибир до Чили и дава хляб на 84 хил. работници, а нейните клиенти са 60 млн. от 22 държави. Общата мощност, която „Енел“ управлява, е 95 гигавата.

 Пари за зелена енергия

 Край старозагорското село Медникарово, край което е централата, „Енел“ е вложила около 740 млн. евро, от тях 160 млн. евро за екологични подобрения. Тук влиза и изграждане на две сероочистващи инсталации, които обслужват четирите енергийни блока на ТЕЦ „Енел Марица-изток 3″. Крайният резултат от зелената екологична политика на италианската компания е, че се намаляват с повече от 94% емисиите на серен двуокис с въвеждане на цялостна система за управление на водите и максималната й преработка, консумацията на прясна вода е спаднала с 50%; улавят се над 99.8% от праха от изгарянето на лигнитните въглища. „Енел“ е построила и единствените две инсталации за пречистване на отпадни води в Старозагорския регион.

 Новите  инсталации

 ТЕЦ 3 разполага с четири енергоблока. Генераторите са старите руски, но са модернизирани и мощността им е повишена от 210 на 227 МВт. Със своята инсталирана мощност централа е способна да захрани половин София – смее се един от техниците. Водният цикъл е напълно затворен – котел- пара-кондензатори (където се втечнява), с цел пестене на вода. Водата за пара и за охлаждане се движа в два контура, а в ядрените централи са три, обяснява специалист. За един час в кондензатора се вливат 270 хил. куб. м вода. През турбината минава пара, нагорещена до 540-545 градуса.

Научаваме, че водата, която се използва за пара или се върти в контурите, е много скъпа, тъй като преминава през четири системи за водно и механично очистване, една от които е да се „омекоти“, за да не се наслагва по тръбите варовик.

Нови са димоотводите, сега те са от лека метална конструкция и отвеждат вредните емисии от котелното отделение към двете сероочистващи инсталации. В крайна сметка от двата червено-бели комина днес излиза само пара. Инсталациите са дело на немския концерн RWE (в случая той участват под наименованието DSD) и на „Енел“, като за неутрализиране на серния двуокис се използва гипсова суспензия, която се „превърта“ многократно, преди да се изхвърли. След изсушаване тя ще бъде използвана за производството на гипсокартон от германската компания „Кнауф“, така че в крайна сметка производството в „Енел Марица-изток 3″ ще бъде безотпадно.

В командния център разбираме, че е подменена и цялата автоматика за управление и контрол на всички електрически вентили, които пропускат пара и вода, командват генераторите. Тя е „Телеперум ХР“ и е дело на „Сименс“. Макар названието да ни препраща към „Майкрософт ХР“, всъщност се обляга на софтуера на „Линукс“.

 Работна ръка

 В момента техническият персонал в централата е под 600 души – признава в разговор един от развеждащите ни работници. Каква ще е тенденцията? Отговорът: към намаляване на числеността.

Реално развитието на целия Старозагорски регион се крепи на енергетиката: тук са трите централи и мините от Източномаришкия енергиен комплекс, заводът за брикети „Брикел“. В процес на модернизация е и ТЕЦ „Марица-изток 1″, където работят американците от AES. Техният обект предстои да бъде пуснат през октомври-ноември т. г. Държавната „ТЕЦ 2″ се обновява с 225 млн. евро, от тях 191 млн. евро са отпуснати от Японската банка за международно развитие. Изпълнител на проекта е японската фирма „Митцуи“, а подизпълнители – „Тошиба“ и IHI, но имаше закъснение при монтажа на втората сероочистваща инсталация.

Модернизацията на централата край Медникарово коренно е подобрила екологичната обстановка в Община Гълъбово. Както е известно, нейният кмет Николай Тонев дълги години водеше война за чист въздух и почва. Строежът на новата централа е открил и много работни места – според ръководството на „Енел“ за България 15 хил. работници са работили в български фирми, наети за подизпълнители. Че енергетиката дява хляба и на хора от околните области, е достатъчно да се мине покрай строящите се сега нови мощности на ТЕЦ „Марица-изток 1″ от американската AES. Шосето е като софийска улица – от двете му страни са паркирани автомобили със старозагорски, хасковски и пловдивски номера…

На откриването на централата министър Петър Димитров цитира шокиращо число за средната работна заплата в централата – 2573 лв. Обявяването й бе изненада дори за присъстващите на церемонията работници, тъй като при споменаването й се разшумяха. Опитите ни обаче да разберем колко е тяхната реална заплата се оказаха напразни. Но дори да вземем предвид, че „принос“ в посоченото от министъра число имат заплатите на чуждите специалисти, които сигурно са по европейските стандарти за енергетиката, заплащането в ТЕЦ 3 е далеч над средното за страната.

 Бъдещето

 От няколко години е жива идеята за строителството на нова топлоцентрала на територията на Източномаришкия басейн, която да използва за гориво уловен и съхранен въглероден двуокис, който иначе е бреме за всяка индустрия. Изпълнителният директор на „Енел Марица-изток 3″ и управител на „Енел“ за България Джон Кларк каза, че корпорацията е направила вече предпроектни проучвания за нова централа, но чака решение на правителството за параметрите й. Освен това „Енел“ не е единственият възможен инвеститор в такъв проект. Що се отнася до въглеродния двуокис като гориво в топлоцентралите, засега „Енел“ е построила такава опитна централа в Италия. В този дух бе и отговорът на министър Петър Димитров: „Има технологии за улавяне и съхранение, но те все още не са икономически изгодни.“ Според министъра следващата седмица предстои избор на консултант за ТЕЦ 4 за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис.