Колоноскопия – преглед на дебелото черво

1
Добави коментар

Лекарят може да би препоръча колоноскопия не само в търсене на предракови образувания, но и при повтарящи се хемороидални кризи. Подложете се на този важен преглед без излишна паника. Въпросите, които си задавате при прегледа на дебелото черво, са основателни.

Колоноскопия – преглед на дебелото черво

Защо е нужна колонскопията?

Колонскопията е най-надеждният преглед на ректума и дебелото черво. Той дава по-детайлна картина от рентгеновото изследване, позволява да се направи биопсия (безболезнено отнемане на малко количество тъкан за изследване под микроскоп) и да се премахнат евентуалните полипи.

Какво представляват полипите по дебелото черво?

Полипите по дебелото черво са доброкачествени образувания по чревната лигавица, които обаче могат да се превърнат в рак на дебелото черво.

Трансформацията от доброкачествена в злокачествена форма става за около пет години, но понякога туморът, най-вече ако е от фамилен тип, е много по-агресивен и се развива бързо.

По принцип полипите не дават никакви симптоми и тяхното издирване обикновено се предприема при общи оплаквания от стомашни и коремни болки или кървене при дефекация.

Наличието на фамилни ракови заболявания на дебелото черво е допълнителна причина за провеждането на превантивна колоноскопия, особено ако болестта се е проявила при членове от семейството на възраст под 65 години. На близките роднини се препоръчва първата колоноскопия да се направи 5 години преди възрастта, на която заболяването е възникнало при първия засегнат от нея семеен член.

Освен колоноскопията диагностика се провежда и чрез т.нар. хемокулт тест, който дава данни за следи от кръв в изпражненията. Ако такива бъдат открити, задължително се преминава към колоноскопия, по време на която полипите могат да бъдат премахнати.

Как се премахват полипите?

Когато техният размер и начинът на захващането им по лигавицата на червото позволяват това, те се премахват още по време на колоноскопията. Това се прави обикновено с електрически скалпел. Много по-рядко се налага хирургическа операция.

Често срещан ли е ракът на дебелото черво?

Това онкологично заболяване е доста разпространено и е втората причина за смъртност при раково болните в Европа след рака на белите дробове. При мъжете ракът на дебелото черво е на трето място след рака на белите дробове и на/ простата, а при жените – на второ място след рака на млечната жлеза. Благодарение на превантивните мерки и ранната диагностика обаче, все повече се увеличава броят на излекувалите си.

Как да се подготвим?
12 часа преди прегледа не бива да се яде и пие нищо, както и да се пуши. Дебелото черво трябва да е напълно чисто. За целта се изпива очистително средство по лекарско предписание.

Как протича прегледът?

През ректума в дебелото черво се въвежда фиброоптичен апарат. Той прониква през цялото дебело черво и позволява оглед на лигавицата. По време на прегледа се вкарва въздух, за да се опънат гънките на лигавицата и така се улеснява придвижването на апарата. Преди колоноскопията се провежда консултация с анестезиолог, тъй като процедурата изисква прилагането на краткотрайна упойка. Пациентът напуска болницата още на същия ден, освен ако не възникнат усложнения.

Какви усложнения могат да възникнат?

Те са сравнително рядко срещани:

перфорация на чревната стена, което води до хирургическа операциякървене, главно при премахване на големи полипи, което обикновено преминава от само себе си, само в много редки случаи се налага хирургическа намеса
по изключение е възможно да се появят сърдечносъдови и респираторни проблеми, инфекции. Всички тези усложнения се появяват главно по време на ендоскопията, но могат да възникнат и през следващите няколко дни. Понякога са придружени със силни болки в корема, температура, втрисане.

Болезнено ли е?

Колоноскопията не е болезнена, но е неприятен преглед. Неудобствата започват още с прочистването на дебелото черво, което предизвиква няколкочасова диария. Упойката се прави с венозна инжекция. След това самият преглед, включително биопсията и премахването на полипите, не причинява болка.