К100 Машини и оборудване: Смесени чувства

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

Основният извод в анализа на машиностроителния сектор в предишното издание на „Капитап Топ 100“ беше, че възстановяването ще е трудно и мъчително. Това напълно се потвърждава и от тазгодишната класация на компаниите от бранша. Въпреки минималното повишение на общите  и на средните приходи на компаниите в топ 20 спрямо 2011 г. при по-внимателен преглед на резултатите се вижда, че оборотът на повече от половината производители всъщност е намалял.  Водещите две компании в сектора по приходи са непроменени за поредна година – „Идеал Стандарт Видима“ и „Либхер-Хаусгерете Марица“ носят почти една пета от приходите в топ 20. И двете компании отчитат растеж през 2012 г. на оборота си. Общото и между двете е, че имат чуждестранни собственици и изнасят основната част от производството си за чужди пазари.

Същите лидери  Едноличният лидер през последните години в секторната класация „Идеал Стандарт Видима“ успя да увеличи оборота си с 12%. Според изпълнителния директор на групата Красимир Копчев добрите резултати се дължат на стабилните пазари в Западна Европа – Германия, Франция и Великобритания. Компанията е инвестирала и близо 5 млн. лв. през миналата година в производство и развойна дейност. Другата добра новина за севлиевския производител на санитарен фаянс и оборудване за бани отново е излязъл на печалба – 9.3 млн. лв. спрямо загуба от 15 млн. лв. през 2011 г., когато компанията направи значителни инвестиции в производството си. За тази година Копчев прогнозира растеж на приходите от около 5%.

„Либхер“ пък достигна през 2012 г. най-високите приходи от началото на производството си в България преди 13 години. Компанията обяви, че планира да увеличи капацитета си до около 950 хил. хладилника годишно, след като през миналата година то надхвърли 722 хил. уреда. Основният износ е за Централна Европа, но компанията планира да разшири пазарите си към Турция, а оттам и към Близкия изток. „Либхер“ има и учебен център, който обучава служители както за самата компания, така и за доставчици и партньори.  

В секторната класация отново най-силно са представени доставчиците на компоненти за автомобилната индустрия. В предишни години с бурния си растеж тези компании бяха двигателят на целия сектор. Но сега картината е по-различна най-вече заради проблемите на повечето от европейските автопроизводители, за които тези компании доставят. Някои като френската „Монтюпе“ продължават бурния си растеж (от 48 млн. лв. приходи през 2010 г. до 122 млн. през 2012 г.). Групата в Русе увеличи капацитета си през миналата година чрез изграждането на ново хале. Пълната мощност на завода трябва да бъде достигната до 2015 г., когато в предприятието ще работят около 1000 души. Изнася продукти за Audi, BMW, Ford, Dacia и Volvo. Френското предприятие е и с една от най-високите печалби в сектора – 24 млн. лв.

Временно явление В същото време други водещи компании в сектора като „Сензор-найт“, „Язаки“, „Иксетик“ и „Мелексис“ отчитат спад на приходите си. Намаленото производство на повечето автогиганти в Европа (с които българските групи имат дългосрочни договори) засегна всички подизпълнители по веригата. Аналогичен беше случаят и през 2009 г., когато цялата индустрия отчете значителен срив. Но пък тя беше и първата, която излезе от кризата. Очакванията са същото да се случи и сега. Например германската „Иксетик“, която произвежда хидравлична техника в индустриална зона „Раковски“, прогнозира около 18% растеж на приходите си за тази година. Спадът на японската „Язаки“, която произвежда кабели в заводите си в Ямбол и Сливен, се дължеше на намалени поръчки от страна на Renault. В същото време през тази година ще се разширяват доставките за Ford, както и ще се работи по нов проект за Renault.

Друга компания, която отчита временен спад на приходите си, е шведската „СКФ Берингс България“. Заводите за лагери и уплътнения в Сопот, Кърнаре и Калофер произвеждаха по-малко през миналата година, но според компанията това се дължи на влошаващата се икономическа обстановка тогава в Европа. Въпреки по-ниския оборот групата остава на печалба за трета поредна година, а за цялата 2013 г. прогнозира повишение на продажбите от почти 20% до рекордните за компанията досега 132 млн. лв. То ще бъде постигнато чрез нови производствени линии в Сопот и Кърнаре и завършването на прехвърлянето на оборудване и производство от Италия към България.

Всяко училище има и отличници В същото време тазгодишната класация има и своите абсолютни отличници. И докато възходът на пловдивската „Филкабел“ се обяснява и с договори за доставки на оборудване за популярните доскоро фотоволтаични централи (виж профил на стр. …), този на „АББ България“ е изцяло органичен. Шведско-швейцарската инженеринговата компания е една от най-добре представените промишлени компании в България и постоянно увеличава производството си чрез нови заводи в страната. Предприятията в Петрич, Севлиево и Раковски осигуряват работа на над 1000 души, а в момента се строи и поредното на групата, което също ще е в Раковски. Заводът трябва да е готов до края на 2013 г., а в изграждането му са инвестирани 23 млн. долара, съобщиха от компанията. Разгънатата застроена площ е 15 000 кв.м, а в него ще работят още 600 души, с което общият персонал на групата ще достигне 1800 души.

„Шнайдер електрик“ е друго дружество, което успява да увеличи приходите си. От 2010 г., през която френската компания пусна автоматизирина линия в завода си в Радиново край Пловдив, приходите на компанията са се увеличили със 70% до 187 млн. лв. през миналата година. Групата осигурява и достатъчно работа на местни подизпълнители. Според нейна статистика на всеки две работни места в завода в Радиново се генерира едно допълнително работно място в свързаните производства. Около 60% от компонентите, използвани в производството на автоматичните прекъсвачи в предприятието, се изработват и доставят от местни доставчици.    

Друго дружество, което увеличава приходите и печалбата си, е производителят на кабели „Емка“ – Севлиево. Компанията изнася основно за германските Lapp Kabel и TDK, а по-добрите й резултати се дължат и на по-ниската база, тъй като производството започна да се възстановява след забавянето в резултат на кризата.

Най-висока печалба в секторната класация има казанлъшкото предприятие „М+С хидравлик“ – 33 млн. лв., макар през 2012 г. да е отчело по-ниски приходи – 80 млн. лв. спрямо 92 млн. през предишната година. През тази година компанията, която е част от „Стара планина холд“, разшири производството си в Сърбия, където купи завод за кормилни и сервоуправления. Очакванията са новата придобивка да се отрази благоприятно на приходите за тази година.

И още производители

В последната десетка на секторната класация – до 30-о място, също има познати имена. Сред тях впечатление прави германският производител на тоалетни седалки „Хамбергер България“, който бележи сериозен растеж на приходите през последните години (дори и в разгара на кризата) до 63 млн. лв. за 2012 г. Тези резултати се обясняват и със сътрудничеството с лидера в секторната класация „Идеал Стандарт Видима“, който е най-големият клиент на „Хамбергер“.  Същевременно групата е успяла да удвои и печалбата си до 10 млн. лв.

Друга германска компания с впечатляващ растеж е „Фесто производство“ , която прави  магнитни сензори в България още от началото на 90-те години. От 2010 г. насам дружеството всяка година отбелязва двуцифрен ръст на оборота. През миналата година групата обяви, че ще разшири мощностите си в София. Очаква се те да заработят от следващата година. Цялата инвестиция е за 10 млн. евро и ще удвои капацитета на завода. Очакванията са още 500 души да бъдат наети на работа.

Една от най-бурно растящите компании в сектора е производителят на велосипеди „Макском“, който отчете повишение на приходите си от над 62%. От групата, чиято основна марка е Sprint, обясняват резултатите с големите поръчки, които са изпълнявали основно за Франция и Испания. Произведени са близо 430 хил. велосипеда, или почти пълният капацитет на пловдивската фабрика. Под 10% от тази бройка са за българсикя пазар. За добрите резултати на компанията, която е част от холдинга „Макс Европа“, допринесе и сключеното партньорство през миналата година с щатския производител Dahon Group. Глобалният лидер в сектора за сгъваеми велосипеди премести производството си от Чехия в България. Тогава компанията обяви, че ще произвежда около 50 000 бройки на година в завода в Пловдив.

Въпреки спада на приходите на половината от компаниите в класацията машиностроенето остава един от силните промишлени сектори в България. И през тази година не се очаква някакъв бурен растеж, но ценното на тези компании е, че произвеждат. А и навлизането на  доставчици за автомобилния сектор продължава с пълна сила. Германският производител на климатични системи Behr-Hella Thermocontrol ще започне строежа на свой завод през второто тримесечие на тази година. Предприятието ще се намира в Икономическа зона София – Божурище на площ от 70 декара. То трябва да започне производство през следващата пролет и ще дава работа на 350 души. В завода ще бъде изграден и развоен център. Така че, въпреки трудностите поводи за оптимизъм има.