Водопад Докузак – вода от девет извора

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Ако недолюбвате морето като лятна дестинация, но и не разполагате с много време за почивка, живописният водопад Докузак отговаря и на двете ви условия. Сгушени сред благоуханната свежест на Странджа планина, прохладните му води, събирани от девет карстови извора, плавно се изсипват в живописен вир и предоставят идеална възможност за пикник и разтуха. Насладете й се!

Водопад Докузак – вода от девет извора

Водопад Докузак е малък, но изключително атрактивен за туристите воден пад, образувал се на едноименната река, течаща в сърцето на Странджа. Отстои на около 10 км от общинския град Малко Търново, на около 80 км от областния град Бургас и на около 400 км от столицата София.

В превод от турски името Докузак означава „девет извора“, защото реката, на която е разположен водопадът, извира от девет непресъхващи карстови извора в обявената през 1991 за защитена местност Докузак. Тя обхваща площ от 5 хектара и е популярна като единственото находище в България на застрашения от изчеване кримски чай.

Водопад Докузак е може би единственият водопад в Странджа планина. Районът около него е добре устроен, в съседство е построен симпатичен заслон с всичко необходимо за барбекю на открито, а поречието крие множество уютни кътчета за риболов, къмпингуване и почивка.

Езерцето, което се образува в подножието на водопада предоставя идеална възможност за плаж, но през лятото често е пренаселено с туристически групи, извозвани от черноморските курорти. Водата е бистра и приятно студена, а зеленината – примамващо омайна.

Ако сте любители на планинския туризъм ще оцените няколкото добре маркирани екопътеки, които ще ви преведат през прохладната свежест на странджанската широколистна растителност чак до един от петте резервата в планината – „Средока”, до поречията на реките Велека, Младежка и Мечи дол (Айдере), до местността Петрова нива, където е гръмнала първата пушка на Преображенското въстание.

Само на 200 м. от водопад Докузак започва една от най-популярните екопътеки в природния парк – Странджанска горска пътека. Тя е първата интерпретативна пътека с модули и табели, даващи полезна информация за биоразнообразието на територията му, със забавни съоръжения за опознаване на околната среда и с множество други „удобства” за по-пълноценна връзка с природата.

За да стигнете до водопада, трябва първо да минете през едно от най-старите селища в този край на България – Стоилово, разполагащо се на около 5 км встрани от главния път Бургас – Малко Търново и на около километър преди водопада. Това обаче ще ви даде чудесна възможност да опознаете една същинска дестинация за селски туризъм, в която има колкото автентичност толкова и космополитност.

През последните няколко години имотите в Стоилово се продават предимно на чужденци, желаещи да опознаят българския бит и традиции. А тук има идеална почва за това.

Основният поминък на местните са земеделието и скотовъдството, а заради хълмистото разположение на селото, те са запазили навика да се придвижват и пренасят товарите си с коне и магарета. Лешниковите гори по речното крайбрежие пък са дали развитие на кошничарството – единственият жив занаят в Странджа днес.

Емблематична част от облика на Стоилово са няколко къщи с типично странджанска архитектура от XVIII и XIX в., както и селската църква „Свети Пророк Илия“ с оригинален  кръстовиден план, уникален за региона. В нея се съхраняват най-старите олтарни двери в Странджа (от XVII в.), както и икони от XIX в.

Разходката до водопад Докузак и съседното му село Стоилово ще ви достави същинско удоволствие и наслада в горещите летни дни. Ще се сблъскате със следите от множество древни цивилизации, ще си припомните корените на народния бит и ще се преклоните пред природната красота, която чужденците дават мило и драго да имат в родината си.

Защото, най-напред ние, българите, трябва да ценим богатствата си, нали?

 

16. 07. 2013 г. / Цвети Тошева