Костадин Кисьов: „Находките от могилата в Брестовица са изключително ценни“

1
Добави коментар

Уникални археологически находки от I в. пр.н.е. – I в. н.е., открити в могилата край Брестовица, показа на 17 юли Археологическият музей в Пловдив.

„Положихме огромни усилия, за да не се ограби могилата, многократно са арестувани иманярски групи. Даже има прокопан тунел с дължина 14 метра, който достига почти до основата на могилата, но, за щастие, не са успели да стигнат до находките и нищо не е разрушено“, поясни директорът на музея Костадин Кисьов. Той подчерта, че откриването на ценностите е станало възможно благодарение на финансовата помощ в размер на 50 000 лева, която ОбС гласува да бъде отпусната по предложение на кмета Иван Тотев.

Според Кисьов могилата е една от най-големите в България. Тя е с диаметър 70 метра и е висока 13 метра. Проучени са две трети от нея, до момента са разкрити два гроба. Такива ценни находки са изключително редки, в България почти не се срещат.

Откритите предмети са представлявали дарове за погребенията на знатни мъже, най-вероятно видни военачалници, както и лични вещи. Произведени са в Рим, в италийски ателиета, и са пристигнали по тези земи по търговски път.

Могилата в Брестовица е свързана с Филипопол. До момента няма със сигурност открита гробница на тракийски владетел, а от тази епоха – I в. пр.Хр. – I в. сл.Хр., няма почти никаква информация за това. При всички случаи обаче тракийските владетели от онова време не са погребани в града, а в околностите му, поясни директорът на Археологическия музей.

Находките се датират от времето на управлението на тракийския владетел Реметал II, един от най-ревностните съюзници на Римската империя, за когото има писмени сведения от 26 г. от н.е., че е управлявал Филипопол.

Като най-уникална находка Кисьов определя бронзовия шлем, открит във фрагментирано състояние. Всичките му части обаче са запазени и след реставрация той ще бъде експониран в музея във вида, в който е бил още преди поставянето му в гроба. Това е боен параден шлем и се предполага, че притежателят му е бил военачалник от много висок ранг. Изработен е специално за своя притежател, целият е украсен с релефни сцени, свързани с митологията. Твърде вероятно е да отвеждат към култа към Дионис, но това допълнително ще се изясни след реставрацията.

Открити са и две монети, които датират с точност погребенията. Монетите са сребърни денари, едната е от времето на Марк Антоний, а другата е сечена по времето на управлението на Нерон.

Всички предмети, сред които има много съдове, оръжия, канделабър (свещник), златен пръстен и др., са изящни произведения на ранното римско изкуство, каквито не притежава почти никой български музей, заяви Костадин Кисьов. По думите му след експонирането им пловдивският Археологически музей ще стане най-богатият в България, а може би и в Европа.

Проучванията продължават до разкриване на цялата могила. Надеждите на археолозите са да открият монументална гробница, която да бъде консервирана и експонирана на място и да се превърне в туристическа атракция.