България има нужда от свои мъдреци

10
Добави коментар

Настъпи моментът в България мъдреци да влязат в Народното събрание.

От години твърдя, че дипломацията е там, където се разместват пластовете в политиката.

Е?

Та моментът е именно такъв – в България се разместват пластовете в политиката и аз си позволявам да споделя тази моя идея с вас.

От месеци цяла България е настръхнала, и хора, и иниституции – ескалиращо напрежение, недоволство, протести по улиците на столицата и в големите градове. Причината е – суверенът се произнесе патово на предсрочните избори на 12 май т.г., което не успокои страстите, а обратно – те изригнаха от бутилката и се разляха по площадите.

След отказа на партия ГЕРБ, спечелила недостатъчно, за да управлява дори с малцинство, втората политическа партия – БСП с подкрепа на ДПС успя да състави правителство. Но за кворума в парламента бе крайно необходим още един глас – гласът на партия “Атака”. Новият парламент допусна грешки при сформиране ръководството на Народното събрание, комисии и подкомисии. Новоизбарният премиер допусна недопустими грешки при определяне кадровия състав, при назначаване на втория ешалон – зам.министри и областни управители, съветници. Партия ГЕРБ се изолира, бойкотира парламентарния старт и напусна парламента “ан блок”, призовавайки за нови избори. Протестиращите ежедневно вече месец освиркват депутати и министри, скандират “вън”и искат “оставка на правителство и парламент”, като всяка сутрин са “на кафе”пред Народното събрание, а вечер – пред Министерския съвет, Народното събрание, централите на БСП, ДПС и “Атака”. Президентът Росен Плевнелиев, след първите грешки на правителството и на парламента, свали доверието си, заставайки на страната на протестиращите. Правителство и парламент работят без нужната увереност, без настроение, бързат хаотично и естествено допускат грешки, защото улицата ги притиска. И ако в началото протестите не бяха партийно дирижирани, днес сред младите, които искат промяна, вече се набъркаха с остаряли и познати методи „десни политици от старите ленти“, търсещи реванш и завръщане на политическата сцена. Появиха се и контрапротестиращи в подкрепа на правителството, което допълнително утежни решаването на сложната ситуация.

Но … огромната маса от българския народ е притихнала, мълчи тежко и чака. Мълчи от отчаяние ли или от примирение? И какво чака? Четвърт век животът на българите върви трудно и все по-трудно, стигайки до дъното – „надежда всяка оставете…“.

„ПЕРОВЕ“ В ЕВРОПА

Родината на перовете е Франция и именно френският парламент от векове се слави със своите мъдреци трибуни като Виктор Юго, чийто мощен зов от Двореца на Бурбоните“Стига войни, убийства и кланета в България!“ /за жестокостта на Априлското въстание 1876г./ приковава вниманието на Европа и света.

В Испания, по време на бурния период на испанския преход след смъртта на Франко, когато от особено значение бе да се постигане съгласие между политическите партии, ролята на „бащите на Конституцията“ бе от първостепенна важност за демокрацията след Франковата диктатура. С кралски декрет 2560/78 в Испанските кортеси влизат 50 „перове“, сенатори и депутати. Испанският крал Хуан Карлос лично кани за свои сенатори в новите Кортеси комунистите републиканци режисьорът Хуан Антонио Бардем /режисьор на филма за Георги Димитров/ и писателя Буер Вальехо /със смъртна присъда от Франко/. В изработването на новата испанска конституция през 1978г. 7 от най-изтъкнатите личности на Испания стават „бащите на Конституцията“ затова, че постигат съдбовно важния консенсус в преговорите между политическите партии и изработване на новата испанска Конституция. В историята на испанските Кортеси остават имената на Габриел Сиснерос, юрист /център/, каталонският адвокат Мигел Рока, академик Мигел Ереро, конституционалистът – социалист Грегорио Песес Барба, комунистът, бивш културен мионистър Джорди Соле Тура, десният политик и дипломат /бивш посланик в Лондон/ Мануел Фрага Ирибарне, дипломатът, бивш външен министър Хосе Педро Перес Льорка. Няма да пропусна да отбележа и големият принос на академик Камило Хосе Села, Нобелов лауреат за литература, който оглежда всяка дума в този важен документ, предлагайки лингвистични модификации в редица важни текстове, за да бъдат избегнати двусмислия.

Европейският съюз също има свои „перове“ – създателите на Европейския съюз, начело с Роберт Шуман. И до днес всяка година „бащата на Европа“ Жак Делор, бивш министър на финансите при президента Митеран, който 10 години председателства Европейската комисия, 1985-1995, има тежката дума за хода на Съюза – изнася доклад с препоръки и насоки по въпроси, свързани с ЕС и овладяване на икономическата криза в Европа.

БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ СВОИТЕ МЪДРЕЦИ

Назрял е моментът да се обмисли и реши как в следващия парламент да влязат поне 40 народни представители – разнопартийни или безпартийни личности с авторитет и тежест в българското общество, които да имат думата при сложни преговори, при тежки и заплетени казуси, при приемане на важни държавни документи. Тяхната роля да бъде именно на балансьор между политическите партии в Народното събрание. Българският парламент се нуждае от такава знакова група от личности, които да участват именно там, където политиците не могат да намерят език помежду си.

За тези /примерно/ 40 народни представители трябва да имат думата: творческите съюзи, обществени организации, съдебна система, търговски камари и научно-технически съюзи, църквата, академия на науките и университети. Тези депутати–мъдреци няма да бъдат подложени на състезанието по време на избори. Тях българското общество отдавна им е гласувало своето доверие. Кандидатурите им могат да се представят в Обществения съвет, където подборът е окончателен, съобразно бройката.

Има ли смисъл от такава квота? Да. Мъдреците са престиж за всяка страна и е крайно време България да ги включи в политиката си, защото има нужда от тяхната позиция и мъдрост. А при днешната патова политическа ситуация, при тези обтегнати отношения между протестиращи и правителство, между партиите в парламента, много по-лесно биха седнали на масата за преговори лидерите на политическите партии в парламента, ако 7 изтъкнати български мъдреци ги поканят на разговор.

Вярвам, че моята идея ще бъде обмислена от политиците.

Тя предполага размисъл, много размисъл и сигурно много варианти…

Но пък смълчаната група българи може да проговори и надеждата им да се върне…

Нека опитаме!

А дали ще има сблъсък?

Сигурно, но парламентът е именно затова.

И нека не търсим за всичко Европа да ни дирижира.

Ние също сами можем!

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели