Д-р Иван Добринов: В интернет се продават продукти за отслабване с амфетамини!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Хранителни добавки с вещество, подобно на амфетамин, се търгуват свободно в интернет. Специалистите предупреждават, че освен пристрастяването, те могат да провокират инфаркт, инсулт, диабет втори тип, зрителни нарушения също. Особено внимание обръщат на едно от веществата – диметиламиламин, което съкратено се изписва DMAA. То отдавна е забранено от Американската агенция за храните и лекарствата. Друго много опасно вещество – си-бутрамин се съдържа в популярната добавка “Лида Дайдайхуа” и е забранено у нас още през 2008 г. Въпреки това тази съставка се съдържа под скрита форма в част от китайските добавки, които се търгуват в интернет. Става дума най-вече за продукти за бързо отслабване. Най-лошото е, че търговците в мрежата заблуждават, че става дума за продукти на билкова основа. Потърсихме за коментар по темата д-р Иван Добринов – лекар-психиатър в Държавната психиатрична болница в гр. Раднево.

– Д-р Добринов, как ще коментирате тези съобщения за навлизане на пазара на подобни опасни хранителни добавки?
– Това е търговска стратегия, разработвана от няколко години. Преди около две години имаше няколко скандала по този повод. Например в центъра на Бургас, на курорта “Слънчев бряг” и в центъра на София има магазини, където се продаваше свободно т.нар. дизайнерска дрога под формата на прахове или таблетки. Всъщност това са вещества, които са подобни по действие на амфетамините. А напоследък започнаха да се появяват и подобни по действие на тетрахидроканабинола в марихуаната. По действие са близки, но по химическа структура са малко по-различни. Така Законът по контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите не ги забранява. Това е търговската стратегия – да излизат постоянно нови и да изчезват старите. Докато се реорганизират нещата по контрола, вече да има 30-40 нови на пазара и са изчезнали много от предишните. Основни производители са Индия и Китай.

– Можете ли да обясните как действа на организма въпросната китайска добавка, в която са открили опасно вещество? Тя е една от тези, за които говорите, нали?
– Тя е една от многото. Мога да посоча конкретен пример с моя позната, която е получила такава добавка за отслабване във фитнес-залата. Тя се е усетила навреме. Още след първата доза е получила страничните ефекти – цяла нощ безсъние и свръхактивност. Прилив на енергия, напрежение и нарушен сън. Точно както въздействат амфетамините. Лошото е, че всъщност тези вещества се рекламират официално, разпространяват се най-вече по интернет. Наистина имат въпросния ефект – намаляват теглото, но покрай това човек може да си докара редица главоболия и неприятности.

– Само под формата на хранителни добавки ли се разпространяват?
– Не само. Предлагат ги по всякакъв начин, например като подправки, соли за баня, тор за теменужки или папрати, ароматни свещи и други някакви форми, но по-голямата част са като хранителни добавки. На някои от опаковките има надпис с указания да не се консумират от хора или да не се продават на лица под 18 години. Разбира се, никой не спазва тези указания…

– Казвате, че контролът е много труден и дори невъзможен, но все пак не се ли вземат някакви мерки?
– Имаше законови промени. За да не се прави корекция в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите всеки път, се прие подзаконов акт, където да се ревизират тези списъци в зависимост от новите вещества, които се засичат на пазара. Дотук добре, лошото е, че

контролът е много труден,

защото не е ясно кое какво е. Продуктът официално е регистриран по един начин, а се продава нещо съвсем различно. Абсолютно свободно. Децата в София ги наричаха “легалки”. Беше интересно как точно ги продават, как ги рекламират сред децата. И най-опасното е, че никой всъщност не е изследвал дългосрочния ефект на тези вещества. Не е ясно какви ще са пораженията върху тялото и психиката, ако се употребяват дълго време. А те се разпространяват основно сред уязвими деца, най-вече ученици.

– Да се върнем пак на страничните ефекти на тези добавки, соли, дизайнерски дроги. Какво най-вече увреждат и засягат? Кои органи най-много страдат?
– Основното действие на тези вещества е, че променят невротрансмисията, т.е. предаването на импулсите между невроните. Специално тези, които наподобяват амфетамините, променят основно действието на допамина и на серотонина между невроните, но и на голям брой други невротрансмитери. Всъщност серотонинът и допаминът имат отношение точно към активността, емоциите, настроението, съня, концентрацията на вниманието, издръжливостта, храненето и др. Такава промяна може да доведе и до психоза. Всичко е въпрос на много сложен баланс. И той не трябва да се нарушава. Да, употребата в началото има търсените ефекти. Студентите например приемат амфетамини, за да могат да учат лесно по време на сесии, да запомнят материала, да не спят. В същото време обаче след като премине действието на амфетамина, се получава обратният ефект – изчерпват се депата от допамин и серотонин и човек става сънлив, депресиран, потиснат, вял.

– Т.е. организмът си търси баланса?
– Всъщност това е

един “химически ритник” върху мозъка,

защото по много бърз начин се активират тези системи и оттам има риск да се получат различни усложнения.

– Какви други рискове носят тези, както вие казвате, амфетаминоподобни вещества?
– Специално при амфетаминоподобните има допълнителни рискове – не е изключено да се развие психоза, която е подобна на шизофренията. Въобще амфетаминът и метамфетаминът причиняват понякога психотични разстройства с налудности, халюцинации, разстроено поведение. Същото се отнася и за т.нар. дизайнерски дроги – ако химическата структура и действията са подобни на същинските, и те могат да доведат до такива психотични състояния, т.е. човек полудява. Много от хората, които ги ползват, обикновено развиват параноя. Имат чувството, че някой ги преследва, че някой иска да им навреди, че ги подслушват, че ги тровят, че говорят лошо за тях. В същото време могат да имат слухови халюцинации – чуват гласове, които им говорят нещо, понякога ги командват. Поведението им става много неподредено, често започват да буйстват. Характерна е агресията след ползване на амфетамини, тъй като водят до еуфория и възбуда.

– Значи и при добавките, и при дизайнерските дроги най-вече присъстват амфетамините, или както казвате, амфетаминоподобните вещества?
– Основно говорим за два варианта: или подобно на амфетамина химическо вещество, а напоследък са модерни подобните на тетрахидроканабинола в марихуана (синтетични канабиноиди). Лошото е, че не се знае точно какво е действието, каква точно е концентрацията и какви са последствията.

– Защо продължават да ги предлагат във фитнес-залите например?
– Там предлагат

вещества от групата на стимулантите,

които водят до повишена активност и намаляване на теглото – например ефедрин, амфетамин и подобни. Тях ги употребяват с тази цел – за да бъдат по-активни, да получат прилив на енергия, да тренират повече, в същото време да намаляват теглото. Другият голям риск по фитнес-залите са хормоналните препарати – стероидните, които също водят и до психични отклонения – раздразнителност, агресивност, избухливост. Лошото е, че разпространението и предлагането стават на най-ниско ниво – между приятели, съученици, в компания, във фитнес-залата. Децата сами си ги разпространяват и рекламират, защото им действат стимулиращо, предизвикват еуфория и приятни изживявания – но само в началото.

Затова напомням много внимателно да проверяват какво вземат. Често, когато се купува на черно, не се знае какво е химическото съдържание на препарата, който се предлага. Повечето наркотици са смесени с различни други вещества, които носят по-голяма печалба за дилъра. Има някакъв процент от активното вещество, но повечето съставки са “пълнители”. Тези допълнителни вещества също могат да бъдат психоактивни и да предизвикат усложнения. Не купувайте добавки, соли, дизайнерски дроги с неизвестен състав. Приливът на енергия, който се усеща в началото, наистина е осезаем. И човек започва да взема по-често. А в дългосрочен план се получава точно обратният ефект, както вече споменах. Тези вещества натоварват сърдечно-съдовата система, могат да предизвикат аритмия, високо кръвно налягане, мозъчни кръвоизливи, повишаване на телесната температура, гърчове и още по-тежки усложнения. За съжаление в България няма нито една специализирана терапевтична програма за непълнолетни, а засегнатите от дизайнерските дроги хора са най-вече тийнейджъри. Държавата ни на практика е абдикирала от тези свои ангажименти и основната тежест пада върху семействата на засегнатите.

Яна БОЯДЖИЕВА