Как да започнем да се храним здравословно?

14
Добави коментар

Много хора се водят от своите навици. Ние пазаруваме хранителни стоки в определени дни, всяка седмица и пълним количките с едни и същи неща, приготвяме едни и същи храни. Ако в понеделник ядем пиле за вечеря, то в сряда винаги са спагети и т.н. Ние се чувстваме комфортно, когато знаем, какво да очакваме.

 

Това, което прави хранителните ни навици толкова плашещи е, че ние сме свикнали да ядем по определен начин  и рядко мислим за това, какво всъщност даваме на организма си. Едно от правилата на здравословното хранене е да обръщаме специално внимание на това, което е в чинията ни.

 

Четете още: Емоционално хранене: хранене, подчинено на чувствата

 

Превърнете здравословното хранене в навик

 

Здравословното хранене не значи непременно, че е неприятно и трудно. Ако искате да го превърнете в навик, трябва да започнете с малки, постепени промени. Не очаквайте твърде много от себе си. За да се превърне в навик едно действие, трябва да мине около месец.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди да започнете да правите промени в досегашните ви хранителни навици, ще са ви нужни седмица или две да анализирате текущите си навици. Отбележете всичко, което влиза в устата ви, включително напитки, лакомства. Няма значение, колко са незначителни.

 

Воденето на дневник, в който записвате всичко, което консумирате ще отвори очите ви – осъзнавайки, че сте изяли 10 курабийки в течение  на една седмица, може да ви накара да мислите повече преди да посегнете към буркана с останалите от тях. Възможно е дори да не осъзнавате, колко лоши са сегашните ви хранителни навици, докато не видите нездравословният си модел черно на бяло.

 

Записвайте и промените, които правите. Новите храни, които включвате. И когато видите, че направените вече подобрения са застъпили постоянно в ежедневието ви, тогава ще преминете към следващата стъпка.

 

Малки промени означават големи резултати

 

Ако не можете да понасяте броколи, не се насилвайте да ядете повече от тях. Няма да изпълните задачката си. Но, ако изцяло увеличите количеството на зеленчуците, които обичате, значително ще подобрите здравето си. И това е цел, която е по-постижима. Избирайте заленчуците с различен цвят (тъмно зелено, оранжево, червено), за да снабдите организма си с най-много хранителни вещества на всяка хапка.

 

Четете още: Какво да ядем за повече енергия?

 

Като откриете този нов начин на хранене, ще откриете, че хранителните ви навици значително ще се променят. Ще понижите съдържанието на захар и мазнини. Тялото ви иска здравословна храна!

 

Едно от най-големите предизвикателства за здравословното хранене е да намерите заместители на установените в ежедневието ви вече храни. Ето, някои съвети, които да направят прехода по-лесен:

 

• Използвайте горчица вместо майонеза за вашите сандвичи. Така ще получите повече вкус, с по-малко калории.

 

 

• Изберете пълнозърнестият хляб, пред белия. Прочетете етикета, за да сте сигурни, че това наистина е пълнозърнет хляб, а не оцветен такъв.

• Яжте бяло месо от пуйка и пиле, което има по-малко мазнини, отколкото тъмното телешко или свинско месо.

• Яжте нетлъсто говеждо месо, свинско филе.

• Променете навиците си на готвене. Печете храната вместо да я пържите. Използвайте незалепващи тигани вместо мазнина.

 

Четете още: Здравословните и нездравословните мазнини

 

• Пийте повече вода. Заменете газираните напитки с чайове или чиста вода.

• Не пийте повече калории. Яжте цял портокал вместо да пиете чаша сок например. Истинките плодове са по-полезни от висококалоричните сокове.

• Преминете към обезмаслено мляко. Нека това става постепенно, намаляйте процентите на всеки 2 седмици.

• Сменете пълномаслените сирена с обезмаслени, по същия начин като млякото.

 

 

• Поръчвайте си гарнитура от зеленчуци, вместо пържени картофи. Овкусете ги с лимон или подправки, вместо масло или олио.

• Заменете лакомствата с плодове. Енергията ви ще се повиши, вместо да изчезне заради приема на бонбони например.

 

Четете още: Салатата: най-диетичната храна – мит или истина

 

• Използвайте по-малки чинии. Повечето хора имат навика да изяждат всичко в чиниите си, така, че намалете размера им. Така подсъзнателно ще сте доволни, че сте си изяли всичко, но количеството ще е по-малко и по здравословно.

 

Здравословното хранене не значи лишаване. Не бива да премахнете всички любими храни напълно от менюто си, просто трябва да намалите количеството им. Поглезете се парче вместо цял шоколад.

 

Опитвайки се да ядете възможно най-полезните храни, започвате да живеете здравословно. Вие заслужавате най-доброто, грижете се за здравето си!

 

Снимки: Grant Cochrane, Apolonia, -Marcus- FreeDigitalPhotos.net