Болниците похарчиха 2/3 от парите си само за 6 месеца

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Здравната каса ще има дефицит между 50 и 100 млн. лева, най-голям преразход има при онколекарствата

Румяна Тодорова
Състоянието на здравната каса е тежко, очаква се дефицитът в бюджета й за 2013 г. да е между 50 и 100 млн. лв., а болниците вече са изразходвали 2/3 от парите си за годината, съобщи вчера новият управител на НЗОК Румяна Тодорова. Тя уточни, че оперативният резерв на касата от 269 млн. лв. е непокътнат и при завишен контрол вероятно няма да се наложи актуализация на бюджета на касата. Според Тодорова бюджетът е небалансиран, не е разходван рационално и никой не е изчислил риска от въвеждането на нови дейности. За пример тя посочи парите за лекарите специалисти – през 2012 г. са предвидени 171 млн. лв., а през т.г. са 178 млн. лв. Но реално има намаление, тъй като през м.г. са изплатени 188 млн. и сега има недостиг от 17 млн. лв. Този дефицит няма как да бъде покрит с тазгодишния бюджет, обясни шефът на НЗОК.

В същото време за цялата 2012 г. са дадени 7.116 млн. направления, за първите 6 месеца на 2013 г. са предвидени 3.188 млн. При разрешен 5% преразход на лимитите някои болници са отчели дейности, които надхвърлят определените им прагове с 27-30%. Става дума не само за големите, но и за малки лечебни заведения. Изключително тревожно е състоянието с парите на болниците – само за първите 6 месеца на годината вече са похарчени 63.5%. Предстоят проверки и анализи защо лечебниците са отчели по-голям брой дейности, колко от изписаните направления са използвани от пациентите и какви са причините, ако лекарят е препоръчал консултация със специалист, направлението да не е ползвано от пациента.

С най-голям преразход са средствата за онколекарства – към 30 юни са похарчени 75.1% от предвидените. От 107 млн. лв. вече са платени 80 млн. лв., сочи финансовият анализ на касата. Данните показват, че средномесечният разход за болничното лечение на пациенти със злокачествени заболявания е 826 лв. Оказва се обаче, че в едни болници разходите достигат до 3500 лв. месечно, а в други – едва 17 или 40 лв. Затова ще се проверява дали в тези лечебници няма изостанали лекарства от предишно договаряне или дарения, които да са помогнали за снижаване на разходите.

Бюджетът за лекарства също е с преразход – към 30 юни са изплатени 58.6% от предвидените 497 млн. лв. за домашно лечение. Според Тодорова една от причините е увеличаването на болните. Другата причина са постоянните промени в позитивния лекарствен списък и включването на нови медикаменти, които се плащат от НЗОК.

Румяна Тодорова обеща плащанията да не спират. „Ще си търсим и онези 82 млн. лв. от събрани здравни вноски, които бяха върнати в държавния бюджет“, заяви тя. В края на миналата година финансовото министерство обяви, че са събрани 82 млн. лв. повече от предвиденото и по тази причина отказа да ги даде на НЗОК.