Ламинит при коня – концепции, начини на лечение и превенция (Симптоми и ранна диагностика)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

20.07.2013

Копитото при коня е сложен апарат, поддържан от редица механизми, работещи в синхрон с една единствена цел – да осигурят здравина, съчетана с подвижност и еластичност на копитото. Когато една от тези структури – ламелите – престанат да изпълняват функциите си, се развива болезнено състояние, познато като ламинит при коня.

 

Симптоми Ламинитът засяга най-често гръдните крайници на коня (смята се, че те носят около 65% от телесната маса). Макар и силно болезнено състояние, ламинитът понякога остава незабелязан от собствениците на коне. Причината за това се корени във факта, че в естествената си среда конете са плячка и всяка слабост и куцота би могла да привлече вниманието на опасен хищник. В много случаи конят видимо не показва признаци на болка или дори не куца въпреки явните промени в копитото. Те се изразяват в нарушаване на целостта на бялата линия, увеличаване на ширината й най-вече в областта на зацепа (при остри случаи) или по цялото протежение на стъпалото (хронични случаи) и видимото й зацапване и запълване с дебри, което се дължи на разхлабването на ламеларните структури и на дегенеративния им разпад (примерна снимка на копито с ламинит). Промяна в стойката и движението на коня, страдащ от ламинит, се наблюдава сравнително рядко и то в случаите, когато животното изпитва твърде силна болка. Конят пристъпва от крак на крак поради силната болка или пренася тежестта на тялото на тазовите крайници, което видимо се изразява с накланяне на цялото тяло назад. Понякога конят отказва да пренесе тежестта на болния крак, за да вдигне здравия, което често се тълкува погрешно като липса на подчинение и се наказва без да се потърси истинската причина. Крайно тежките случаи са белязани от пълен отказ от движение – конят стои на едно място или предпочита да лежи и отказва да се изправи. Всички тези признаци принадлежат към акутната фаза на ламинита. Противно на очакваното, акутната фаза  не е първа в развитието на ламинита. Тя е самото му явно проявление, започнало 30-40 часа по-рано, когато конят е страдал от проблем, локализиран в храносмилателната, респираторната, отделителната, репродуктивната или друга система. Отличителна черта на ламинита е „ротацията“ на копитната кост – симптом, който ясно може да бъде забелязан на рентгеновата снимка на копитото. В някои случаи ротацията на дисталната фаланга (копитната кост) може да се наблюдава в рамките на 72 часа от началото на заболяването. Понякога дисталната фаланга оказва силно травматични въздействие върху стъпалото, което при  подрязването се наблюдава като зачервен или дори повдигнат участък с форма на полумесец на мястото, където върха на копитната кост опира у вътрешната повърхност на стъпалото. Сред често наблюдаваните признаци на хроничния ламинит са и промените в областта на венеца, който поддава на натиск с пръст най-вече в предната област. При липса на лечение и при неостраняване на причините, довели до ламинит, ъгълът на растеж на копитната стена е трайно променен, което води до формирането на т.нар. „Аладинови пантофи“ – или прекомерно дълъг зацеп и израснали петки и силно деформирано копито. 

 

Ранна диагностика Ранното диагностициране на развиващия се ламинит при коня изисква кръвни изследвания, насочени към някои определени вещества като D-лактата (показва обективно степента на ферментация в дебелите черва). От полза е и наблюдението на състоянието на копитата и най-вече на бялата линия.

 

 

Ламинит при коня – Същност и причини

Ламинит при коня – Лечение и превенция

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за коне:

„Седлото“

„Психология на коня“
„Лечителят кон или терапевтичната езда“