Д-р Даниела Грозева: Няма здравословно почерняване

5
Добави коментар
alkin
alkin

Д-р Даниела Грозева: Няма здравословно почерняване

Русе
| От: Ася Пенчева  |  
2 август 2013, 07:59  |  
| Брой: 6888

– Д-р Грозева, има ли здравословно потъмняване край морето?
– По-скоро няма. Тенът е защитна реакция на кожата спрямо физичното въздействие на лъчите с образуване на по-голямо количество меланин.
В стремежа си да добият наситен загар на кожата много хора забравят за вредата на слънчевите лъчи и са готови да се пържат часове наред в безмилостните жеги. Да, те получават тен, но червен. Излагането на слънце трябва да е умерено и контролирано.
– Какво количество слънчеви лъчи може да понесе кожата?
– Няма такова понятие, че кожата може да понесе определено слънчево греене. Изключително много трябва да се внимава и да се пази кожата от слънце.
Децата пък до 3-годишна възраст не трябва да се излагат на директни слънчеви лъчи. Те трябва да носят дрехи от естествени материи в светли цветове. Хубаво е да са с шапки и слънчеви очила.
– В кои области на тялото кожата е най-чувствителна?
– Кожата на лицето е по-чувствителна например от тази на гърба. Но като цяло всеки човек има различна чувствителност на кожата. Използването на слънцезащитни кремове е най-сигурният начин за предпазване от вредните UV лъчи. Има достатъчно качествени препарати в магазините и аптеките, така че е добре да сме подготвени с тубичка на плажа.
Когато се избира слънцезащитен крем, е хубаво той да е с максимален фактор за белите кожи, като се използва през целия период на излагане на слънце.
– За какви съставки да внимаваме при избора на слънцезащитни продукти?
– Всички продукти, които са медицинска козметика и се продават в аптеките, са подходящи, тъй като имат строг контрол и човек може да е сигурен за състава им. През последните 1-2 години от състава на слънцезащитните продукти например излезе октокриленът.
– Вече има и специално олио за почерняване. Какво съдържа то?
– Има различни масла /какаово, кокосово/, които се използват масово за почерняване.
В никакъв случай не е полезно! Когато човек иска да придобие здравословен тен, това трябва да стане със слънцезащитни продукти.
– Каква трябва да е реакцията при проява на слънчева алергия по време на ваканцията?
– Най-елементарното е да се избягва слънцето. Ако има възможност, е добре дерматолог да погледне състоянието на пациента и да назначи антихистаминов препарат и локална терапия.
Най-добре би било да не се стига до изгаряне на кожата. Но ако това се случи, повечето фирми имат вече и After sun продукти, т.е., такива, които спомагат за възстановяване на кожата след излагане на слънце.
Вече би трябвало да се знае, но отново ще повторим, че най-вредните часове за излагане на слънце са между 11 и 16 часа.
– Каква е причината луничките и петната по кожата да се засилват през лятото?
– Много хора имат лунички генетично. Да, те се засилват като цвят след излагане на слънце. Това е защитна реакция на кожата. При много хора може да се касае за различни състояния в зависимост къде е пигментацията. Слънцезащитните средства могат да помогнат и в тази посока като се използват така наречените избелващи кремове.
– Трябва ли да се обръща по-специално внимание на бенките?
– Хубаво е да се предпазват и много хора го правят. Задължително ползвайте крем с най-висок фактор, нанесен върху тях. Особено чувствителни са тези бенки, които са с диаметър по-голям от 0,5 см, също и които са подложени на честа механична травма около колани на панталони, под банели на сутиени, и всички бенки, които за кратко време се променят.
Д-р Даниела Грозева е завършила медицина в Медицински университет-София. Има призната специалност по дерматология и венерология и защитена образователна и научна степен „Доктор по кожни и венерически болести“ в областта на атопичния дерматит.
Специализирала е в Мелбърн, Австралия. Носител е на „Michael Hornstein Memorial Scholarship“ на Европейската академия по дерматология и венерология. От 2007 г. работи в областта на естетичната дерматология и медицинската козметика. Член е на Българското дерматологично дружество, на Европейската академия по дерматология и венерология и е главен асистент във факултет „Обществено здраве“ на Русенския университет.