Въпросите, които не е редно да се задават на интервю за работа

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

На интервю за работа няма непозволени въпроси. Такава е всеобщата представа. И, на пръв поглед, всичко изглежда в реда на нещата – работодателят иска да опознае по-добре кандидата, затова и му задава много въпроси от най-различно естество. Но често престъпва неформални граници на личното пространство, а и на обществени норми.

В повечето случаи не го прави умишлено, просто не си дава сметка за това. Затова, ако сте от другата страна на масата, постарайте се да разпознаете какъв контекст се крие зад подобен род питания. Например, ако ви попитат имате ли планове за деца в близко бъдеще, може би се опасяват, че няма да сте подходящи за длъжност, предполагаща много командировки.

Не се притеснявайте да уточнявате какво безпокои работодателя и отговаряйте по същество. Следва списък на някои въпроси, които не е редно да се задават при кандидатстване за работа. Но е добре да се подготвите предварително за тях.

 „Някога арестували ли са ви?”

Не арести, а издадена присъда би могла да е от значение в този разговор. Работодателят по принцип няма право да се интересува от ваши арести, но може да изиска свидетелство за съдимост. Той има и законното право да откаже назначение въз основа на документ, удостоверяващ присъди за тежки углавни престъпления.

 „Женен/омъжена ли сте?“

Да, представителите на компанията могат и често си позволяват да задават този въпрос, най-вече за да си изяснят доколко ще делите служебните със семейните си задължения. Но този въпрос все пак не е съвсем коректен, тъй като се налага в отговор да се разкрие не само семейното положение, а и сексуалната ориентация. А и преценяването на компетентност и качества за дадена позиция в зависимост от семейното положение също не е съвсем в реда на нещата.

 „Религиозен/на ли сте, кои религиозни празници отбелязвате?“

Работодателите се интересуват от това, защото искат да разберат дали вашият начин на живот няма да е в конфликт с установения работен график. Но отговорът може да разкрие религиозна принадлежност, която не сте длъжни да споделяте на всеослушание, и в този смисъл въпросът не е коректен. Работодателят обаче е в правото си да изясни ще можете ли да работите в неделя, когато се налага.

 „Имате ли деца?“

Абсолютно нередно е да се отказва трудоустрояване заради бременност или малки деца. Ако работодателят иска да се ориентира в чувството ви за преданост и лоялност към работното място, би следвало да попита: “В кои часове от деня можете да работите?“, или: “Имате ли други задължения, които могат да възпрепятстват работата ви?”

 „Откъде сте родом?“

Защо има проблем с този въпрос? Първо, мястото на раждане би трябвало да е посочено в автобиографията, която сте подали при кандидатстването за работа. И ако въпреки това ви попитат откъде сте родом, това може да означава две неща – или, че отсрещната страна не се е запознала с документите ви, което е проява на небрежност, или че е намек за акцент/диалектен говор. Неуважително е!

 „Имате ли неплатени дългове?“

Личната кредитна история не би трябвало да се обсъжда на интервю за работа. Но работодателят има право дискретно да изиска от вас проверка на кредитното ви досие по законов път, ако бъдещата ви длъжност е свързана с финансови отговорности. Не е редно обаче да се интересува от личните ви финанси и каква собственост притежавате.

 По материали на Real Work Management